Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Är svenska rollspelare mindre benägna att pirata?

Det finns massor av olika sätt man kan ladda ner upphovsrättsskyddat material på. Och vem har inte varit inne och snokat på någon sådan tjänst det senaste decenniet? Ingen, troligen. Vi är alla vuxna här.

En iakttagelse jag gjort är denna: Nästan alla amerikanska rollspelsböcker finns att ladda ner olagligt, från de äldsta versionerna av D&D till någon obskyr indiegrej som släpptes i går. Det är få nya produkter som inte skannas in inom en vecka efter de släppts.

När det gäller svenska rollspel är situationen annorlunda. Med ytterst få undantag så finns det bara spel som är out of print, t.ex. Äventyrspels grejer. Det är extremt sällsynt att se piratade versioner av någon som släppts efter 1995.

Jag har grunnat lite på hur det kommer sig. Är svenska rollspelare mindre benägna att piratkopiera sina rollspel? Eller vad beror det på? En förklaring kan vara att den svenska rollspelsmarknaden är så pass mycket mindre än den amerikanska, så det är inte värt mödan att skanna in typ ”Coriolis” i förhållande till hur mycket piratcred man får (eller varför man nu vill sprida grejer olagligt). Men, å andra sidan, hur många är det som laddar ner ett piratat obskyrt indiespel? Det kan inte vara många, och ändå ligger de och guppar runt på nätet.

Är det att antalet utövare av hobbyn är så få? Att man vet att de som ger ut rollspel här inte är stora företag, utan en handfull kompisar som gör det för att det är kul?

Svenskar är ju inte ett släkte som drar sig för att ladda upp andra typer av material. Släpper Sarah Dawn Finer en ny cd så finns den på nätet inom någon timme. Så varför skulle rollspel vara ett undantag? Visst är det lite jobbigare att skanna in en hel bok i jämförelse med att rippa en cd, men det är  mycket jobbigare. Och mängden nya spelböcker är ju försvinnande liten varje år, så det skulle inte vara något större åtagande.

Är det ovanligare att äga en scanner i Sverige än utomlands?  Eller handlar det just om att det släpps så få böcker att det inte är något större ekonomiskt åtagande att köpa dem man vill ha?

Eller är det så att svenska rollspelare är mer lojala? Kanske som följd av just hobbyns litenhet. Jag tror det. Jag hoppas det. Men jag kan inte riktigt förklara varför det är så.

Vad tror ni?

  20 svar

  1. Profilbild för Andreas Sölvebring

   Det är svårt att säga men kanske är det för att vi är ett land vars språk inte är något världsspråk och att vår rollspelsmarknad är så pass liten som den är?

   Jag menar, det finns liksom ingen poäng med att pirata de svenska rollspel. De är få, det kommer inte ut så mycket material och det är därav inte så dyrt eller svårt att hänga med de svenska rollspelen. Det är antagligen mer slit och därmed mer tid och pengar som går åt för att kopiera hela jävla böcker än att pröjsa ett par hundra för att köpa dem.

   Sedan så är de ju just skrivna på svenska så utsträckningen av tankning på det materialet är minimalt. De flesta köper sina spel ändå så att svettas och kopiera hundratals sidor för att typ tjugo nissar vill tanka skiten för att de är snåla eller bara lata är nog ingen lockande tanke – i alla fall inte för min del. =)

   Förövrigt tror jag att svenska rollspelare är tämligen lojala. Precis som indielirarna vars rollspel inte heller är så vida spridda bland torrents. Vi har alltid haft en liten marknad och vi har alltid haft kunskapen om och förståelsen för att de som ger ut spel i detta avlånga land är sådana som sliter arslet av sig på sin fritid och pungar ut slantar de typ inte får igen. Den tanken gör att man tvärtom önskar att stödja den svenska rollspelsmarknaden så långt man kan i den usträckning den intresserar en.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    I indiespelens fall är det ju också vanligt att det finns jättebilliga pdf-version av spelet, eller till och med gratisversioner. Och då finns det ju verkligen ingen anledning att pirata.

    1. Profilbild för Andreas Sölvebring

     Jo, det är iof sant.

   2. Profilbild för Gustav

    Håller fullständigt med om att många säkert gärna stödjer de som ger ut svenska rollspel och därför inte piratar men för att återgå till ursprungsfrågan så kanske man kan titta lite på den berömda svenska avundsjukan. Om jag har lagt ut 400+ kr på ett nytt rollspel varför ska jag då dessutom spendera ett ansenligt antal timmar med att scanna och lägga ut samma sak så att någon annan ska få del av det som jag faktiskt betalat för. Så gör vi ju inte i Sverige, här ska det minsann vara rättvist!

    Personligen gillar jag dessutom känslan av en fysisk bok när jag spelar rollspel (och läser för den delen), en känsla jag tror fler konservativa äldre rollspelare delar. Utskrivna pdf:er är inte samma sak oavsett om man betalat för dem eller inte.

    1. Profilbild för Peter

     Svensk avundsjuka?

  2. Profilbild för Henke

   ”Det är extremt sällsynt att se piratade versioner av någon som släppts efter 1995.”

   Stämmer nog inte. Det är nog inte speciellt svårt att hitta t.ex. MUA-moduler om man letar lite (vilket jag givetvis inte har gjort) 🙂

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Fast där handar det ju också om något som är out of print.

    1. Profilbild för Henke

     Fast MUA har funnits att hämta hem länge tror jag.

  3. Profilbild för Henke

   Faktum är att jag kan tycka det är ok att rollspelsböcker släpps på nätet när de gått out-of-print eller bolagen bakom försvunnit (t.ex. som JFAB och RM). Det känns nämligen inte alls ok att man kan kräva ut 1500-2000kr för en 110 sidors modul på Tradera (läs DLM/DEK).

   1. Profilbild för Thomas

    JFAB?
    RM?
    DLM?
    DEK?

    1. Profilbild för Magnus Edlund

     JFAB = Järnringen förlag AB.
     RM = Riotminds.
     DLM = Ulvriket: Den längsta marschen.
     DEK = Ulvriket: Det eviga kriget.

     Man känner ingen Mutant-fanboys på att de gärna använder förkortningar på allt. 🙂

  4. Profilbild för Pär

   Jag tror att det handlar om lojalitet. Nu när Riot Minds har stängt ner så börjar deras saker så sakteliga leta sig ut på nätet.
   Man kan också i kommentarer till dessa filer se uttryck om att ”nu när det inte längre går att köpa så delar jag” osv.
   Jag tror också att det handlar om att när väl produkten har gått ur tiden så vill man sprida spelet vidare till de som inte har spelat det än. Man tycker att det är så bra och vill inte att det ska dö sotdöden så då scannar man boken och lägger upp den på nätet.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Ofta handlar det ju till och med sådant som inte bara är ”out of print”, utan som aldrig kommer att ges ut igen. Det finns liksom ingen chans att det kommer ett nytryck.

    Det tråkiga är att rättighetsinnehavarna inte själva lägger ut sina gamla grejer på ett sätt som bygger communitiet. Fatta om t.ex. alla Äspels gamla grejer fanns som väl inskannade pdf:er i ett sammanhang där man kunde diskutera på forum etc. Det kostar säkert en del att göra, men vad brukar det normalt kosta att vårda och hålla liv i ett varumärke?

    Eller Eon. Nu när version 4 är på väg – släpp originalet från 96 som en gratis pdf! Eller som print-on-demand. Gör det som en kul grej, ”något för fansen”, ”kom med på tåget”, ett sätt att skapa lite buzz. För det är ju inte som att ett gratis Eon1 på något sätt kommer att negativt påverka Eon4:s försäljning.

    1. Profilbild för Andreas Sölvebring

     Jag kan inte göra annat än att hålla med och tycka att det är en bra idé. Det vore sannerligen väldigt roligt om de ville göra sådana saker med de gamla slagdängorna.

     Jag skulle vara helnöjd och lätt köpa flera av spelen om man t.ex. slängde ut dem som ”pod-bok + PDF”-paket eller något i den stilen.

     Nå, Neogames har ju börjat lite smått, eller hur man nu ska se det. De har ju gjort ett PDF-paket av Neotech 2, även om det nu enligt mig personligen kostar mer än det känns värd.

     1. Profilbild för Magnus Edlund

      Ah, det hade jag missat. Fyra böcker för 400 spänn är ju inte så blodigt, men jag hade nog varit mer intresserad om jag kunde köpa dem en och en.

      Men herregud, hur dåliga är Neogames med att nå ut med sina nyheter? Hur kan pdf-versionen av NeoTech ha gått mig helt förbi?

      Och hur kan EON3 fortfarande stå som en nyhet på deras sajt? Spelet kom 2004 för guds skull!!

      1. Profilbild för Andreas Sölvebring

       Nej, det är inte så blodigt men det är just det som du själv säger – att det hade varit bättre om man kunnat köpa PDF:erna en och en. … Och det är ju, om man nu inte just köper PDF för att man föredrar PDF, egentligen bara grundboken som man inte längre kan få tag i. De övriga böckerna i paketet finns ju fortfarande till försäljning i sin fysiska form, så ja, en och en hade klart rockat mer.

       Vad gäller Neogames och nyheter så har jag ingen aning. Har aldrig följt deras blogg eller så. Dock vet jag att det där PDF-paketet funnits i fler år. Synd att du missat det, men nu vet du. 😛

  5. Profilbild för Kaptenen
   Kaptenen

   Nu är det nog så att piratkidsen inte har något som helst intresse i rollspel just och vi lite äldre från den ”gyllene” generationen har så mycket pengar att vi hellre köper grejer. Lite lojalitet men mest bekvämlighet.

  6. Profilbild för Andreas Sölvebring

   … Wtf! Ursäkta stavfelen, jag bygger om… 😛

  7. Profilbild för Olav

   För att när ett spel säljer i några hundra ex som max, och alla de fyrtio som är intresserade av både spelet och internet-kommunikation sitter och kuckelurar på någon av två internetsidor, fylls man av två känslor:

   Först: varför ska jag ge bort något som ingen annan vill betala för?
   Sen: det skulle ta en eftermiddag innan alla visste att det var jag.

   Fildelningskulturen handlar till stor del om att få saker gratis, inte ge bort något gratis. Saker som kommer upp på exempelvis piratebay brukar vara läckta (vilket innebär piratcred för att jag har källor som inte du har) eller crackade (vilket innebär piratcred för att jag kan göra något som inte du kan). Så om jag skulle ”råka” få tag på din svavelvinter-pdf och kanske kopiera den till någon av mina vänner: då skulle piratmarknaden bli het…

  8. Profilbild för Rafael

   Jag tror det helt enkelt handlar om att rollspelssverige är ganska gammalt, och således har en massa pengar i egenskap av att många nördar är förhållandevis välutbildade. Då är man mindre benägen att tanka ner en 200-sidors pdf och skriva ut på skolbiblioteket. Ska man printa en grundbok på hemmaprintern tar ju papperet slut efter typ två utskrivningar, för att inte tala om bläcket, och sen måste man ju binda ihop dem på ett bra sätt också, och snart så är det inte så billigt att tanka längre(nu med alla läsplattor kanske det är annorlunda förstås). För om man tittar på Riotminds och Järnringen så är en av huvudanledningarna att köpa deras böcker att de har så jäkla snygga illustrationer, vilket ju gör sig bäst tryckt i bok. Gamla DoD-böcker har jag inga som helst problem att tanka, inte bara för att de är out-of-print, utan också för att materialet inte sällan har en air av lathet över sig.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *