Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Saker att se fram mot 2012

Rollspel

 • Svavelvinter RPG. Så förbannat pepp på det här spelet. Jag har speltestat det en hel del i olika versioner de senaste 1,5 åren, och det är bra skit. Det var länge sedan jag fick en wow-upplevelse av att läsa rollspelsregler, men det fick jag här. Om resten av spelet håller samma standard så kommer det att bli historisk.
 • Fantasy! Ännu ett svenskt rollspel på g. Väldigt enkla regler och ”old school”-känsla. Det här kommer bli hur stort som helst hos alla som vill ha ett traditionellt fantasyrollspel. Finns redan nu att köpa som public beta.
 • The one ring: The errantries of a king. ”Fortsättningen” på Tolkien-rollspelet ”The one ring” som släpptes 2011. Ska visst handla om Aragorns resor fram till Ringens krig – eller i alla fall den tidsperiod och de områden där dessa resor inträffade. Släpps i augusti, sägs det.

Böcker

 • Robin Hobb, ”City of dragons”. Jag är lite kluven till Hobb sedan hennes monumentala ”The soldier son”-fiasko, men de senaste drakböckerna har varit helt okej. Kommer ge även denna tredje del en chans.
 • China Miéville, ”Railsea”. Har ingen aning om vad den här ska handla om, men alla nya Miéville-böcker är stora händelser i min kalender. Nu ska jag bara se till att läsa ”Embassytown” också…
 • Jordan/Sanderson, ”A memory of light”. Sista ”Wheel of time”-boken. HERREGUD! Jag började läsa WoT när jag gick i högstadiet… Jordan har för övrigt aldrig varit så bra som nu, sedan Sanderson tagit över.
 • Scott Lynch, ”The republic of thieves”. Tredje boken om Locke Lamora. Kraftigt försenad som följd av – om jag fattat det rätt – att Lynch fick någon sorts breakdown för ett par år sedan. Del ett och två var fantastiska: Fafhrd & Grey Mouser korsat med ”Oceans 11”.
 • Joe Abercrombie, ”A red country”. Joe återvänder (igen) till världen från ”The first law”-trilogin. Jag gillar hans skitiga, cyniska, brutala fantasy.

Filmer

 • The Hobbit. Ja herre jösses jag får gåshud bara av att tänka på den här filmen. Sjungande dvärgar!
 • Prometheus. Ridley Scotts ”det här är ingen Alien-prequel”-film visade sig i första trailern vara en Alien-prequel. Man ser ju till och med Weyland Corp-loggan på rymddräkterna! Hursomhelst så kommer det här bli så jävla coolt. Kolla på trailern och säg att du inte är sugen.
 • The Avengers. Specialeffektsextravagans! Regissören Joss Whedon (hurra!) lovar dessutom att 3D-effekterna ”inte kommer att suga”.
 • The Dark Knight Rises. Tredje (och tydligen sista) Batman-filmen. Hoppas att den slutar med att Läderlappen dödas av Bane.
 • The Amazing Spider-man. Reboot med Andrew Garfield som Peter Parker. Jag är extremt skeptisk till den här filmen, men jag kommer att se den ändå.
 • John Carter. Science fantasy på Mars. Ser ut att bli sjukt snygg, om inte annat.
 • The dictator. Sasha Baron Cohens nya. Kan bli genialisk, kan bli pinsam. Man vet aldrig riktigt med Sasha.
 • The hunger games. Jag har inte läst böckerna, men alla berättelser om barn som måste döda varandra får mitt godkännande.
 • Django Unchained. Ny Tarantino. Vet inte så mycket om den.

  20 svar

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Och den givna följdfrågan är naturligtvis: Vad ser ni fram mot i år?

  2. Profilbild för Hampus Eckerman

   Hunger Games-böckerna är riktigt bra, nästan på Battle Royal-nivå. Ser verkligen fram mot den filmen. Däremot blev jag radikalt ledsen över att Tarantino nu ger sig på att förstöra Django, ursprungsfilmen är en av de bästa Western-filmer som gjorts.

   Allt du skrivit under böcker ser jag fram emot.

  3. Profilbild för kosta

   Ser fram mot Svavelvintersläppet, TORs-äventyrskampanj, nystarten på Coriolis, mer spelande.

   Avseende böcker gillar jag Mieville, men mest hans weirda fantasy, där jag saknar världen från Perdido St Station, The Scar och Iron Council. Hoppas det hamnar där.

   Filmer – Dark knight och Prometheus på topp.

   När jag tänker efter så är det inget nytt jfmfrt med din lista – jag ha ringen större koll. Kommer det något från Banks, Reynolds el Hamilton är det på – samt saker till EP som Rimwards.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Guuuud vad jag längtar tills China återvänder till Bas-Lag-världen! Perdido med efterföljare är fan den bästa fantasy som skrivits … ever. Speciellt The Scar är bortom allt annat jag läst.

  4. Profilbild för Tobias Radesäter (Gurgeh)

   Jag ser fram emot tre nya avsnitt av Sherlock. Det första av dem visades tydligen häromdagen, och de som sett det är i extas.

   Och Dark Knight, och The Hobbit.

  5. Profilbild för Bergting

   Jag… öhm… ser fram emot Legenden om Morwhayle rollspelet.

   *host*
   *harkel*

   1. Profilbild för Henka

    He he! Jag med! Det tänker jag tvinga på min tioåring och hans kompisar. Ser väldigt lovande ut!

    1. Profilbild för Henka

     Och Svavelvinterrollspelet så klart! Har förbokat och väntar med spänning. Är det bra, vilket jag tror och hoppas, byter vi troligen system i Svavelvinterkampanjen från EDD till SVV! Skulle kännas fräscht att lämna den härliga men stundom frustrerande nostalgitrippen mot ett nytt system. Just nu känner jag mig mest sugen på att byta till ett fungerande stridssystem. Där suger verkligen Expert shaguliterpung.

   2. Profilbild för Magnus Edlund

    Haha. Jag med. Så det kommer i år alltså? Spännande!

   3. Profilbild för Tomas

    Jag med, tycker det är det intressantaste släppet under 2012, SV får ursäkta. Jag gillar enkla och tajta rollspel, och det verkar ju bli.

  6. Profilbild för Lars Krantz
   Lars Krantz

   Jag har så sjukt många rollspel. Räknar man bort alla utbyggnader och äventyr, utan bara ser till grundboxar/böcker så har jag sexton stycken.
   När jag kom på mig själv att jag var rollspelssamlare svor jag dyrt och heligt att bara köpa material till endast två olika rollspel, men nu så tror jag nog att även jag ska köpa på mig Svavelvinter.
   Känns dessutom bra att stötta svenska Fantasy/skräck/sci-fi författare, Spelkonstruktörer och serieskapare.

  7. Profilbild för Lars Krantz
   Lars Krantz

   jag såg dessutom fram emot skräckboken ”Köttets Undergång” av CJ Håkansson men när jag pratade med förläggaren på Vertigo så sa han att CJ gett upp på boken och skrotat projektet…efter drygt fyra års arbete med den.

   1. Profilbild för Pål Eggert

    Eller inte…

    ”En av de mest minnesvärda läsupplevelserna var Köttets Undergång av CJ Håkansson, dels för att det var en roman i bearbetning, och dels för att det var fantastisk läsning helt enkelt. Nu får vi bara hoppas att något förlag tar itu med att ge ut denna socialrealistiska skräckroman.”

    http://stewe.blogg.se/2012/january/utkast-jan-1-2012.html#comment

    1. Profilbild för Lars Krantz
     Lars Krantz

     Vad skumt. Är dom kompisar? Har han läst Håkanssons utkast? Är den publicerad i delar i en tidskrift? Jag förstår inte.
     När jag talade med förläggaren så tyckte han ju själv att det var synd att Håkansson lagt av. ”Fjärilen från Tibet” sålde hyggligt bra med tanke på att CJ var en debutant dessutom. Andra boken brukar ju ge lite större utdelning än den första.

     1. Profilbild för Pål Eggert

      De känner varandra.

  8. Profilbild för Bergting

   Kan säga att mitt personliga engagemang när spelet är släppt kommer nå maniska proportioner.

   Missa inte Morwhayle-serien i nästa Utopi förresten. Ska klämma ur mig åtta sidor Morhwhayle-kortisar till varje nummer av Utopi.

   1. Profilbild för Lars Krantz
    Lars Krantz

    En stor del av mig hade önskat att Utopi kunde vara lite tjockare. Det finns så många därute som vill göra serier av det lite mer fantastiska slaget.
    Roligt att du är med på tåget också. Har lite backtracking at fixa med till min senaste serie.

    1. Profilbild för Bergting

     Samma här. Formatångest.

  9. Profilbild för Maria

   LOL, John Carter. Jag dog lite första gången jag såg trailern. Sedan såg jag den typ tio gånger till och badade i WTF?!-känslan. Den kändes så himla gammal (inte så konstigt…), fast men nutida effekter.

  10. Profilbild för manen

   idris elba bland roll-innehavarne i Prometheus.

   Alla mina pengar ska Ridley Scott ha.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *