Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Fuck you, 2011

fuck you 666

2011 var ett skitår av vars like aldrig jag tidigare skådat. Det var året då pappa dog, då mamma blev hjärnskadad, då jag blev singel efter sju år, då jag inte orkade vara god man åt min syrra längre, då jag höll på att bli ”nedbemannad” på jobbet, då jag drog på mig ett fett bolån, då jag var tvungen att avliva hunden och då jag ständigt varit på vippen att bli utbränd och/eller få ett psykiskt sammanbrott.

Ett skitår. Men jag tog mig igenom det.

Det var även de oavslutade böckernas år. Jag avslutade aldrig Miévilles ”Embassytown”, Pratchetts ”Snuff”, Orullians ”The unremembered”, Granströms ”Slaktare små” och många många fler. Bra böcker som jag sett fram emot, men som jag bara … la ifrån mig halvvägs. Det är mer eller mindre ett mirakel att jag tog mig igenom Martins ”A dance of dragons” och Morgans ”The cold commands”.

Så på läsfronten var 2011 värdelöst, och jag har ingen förklaring till varför … annat är någon form av depression och utmattning. Jag hoppas att jag kan komma igång igen nu i år.

Även filmupplevelserna lös med sin frånvaro. Den bästa filmen under året var nog ”Martha Marcy May Marlene”, och den såg jag i torsdags. De stora nördfilmerna var besvikelser. ”X-men: First Class” och ”Thor” var bortkastad potential från ruta ett. ”Tintin” var ögongodis men i grunden en dålig, otintinig film. ”Captain America” var smaklös krigspropaganda. ”Green lantern” såg så löjlig ut att jag inte ens vågat sett den. Nya ”Conan” var  så usel och osammanhängande att jag bara ville gömma mig. ”Cowboys and aliens” var, om jag ska vara snäll, uthärdlig. ”Super 8” och ”Source code” var nog de bästa nördfilmerna 2011, men de var inte exeptionella på något sätt. ”The green hornet”? ”I am number four”? Herre gud. Oh, ”Sucker Punch” var lite rolig att titta på också – helt klart den bästa katanapinupfilmen i år.

Tråkiga filmer helt enkelt. Och då har jag även försökt ”go off the beaten track”. Jag hade ett Woody Allen-marathon i somras där jag såg igenom alla hans filmer. Var tionde film, ungefär, är riktigt jävla bra. Resten är på sin höjd godkända. Favoriterna: ”Annie Hall”, ”Manhattan”, ”Små och stora brott”, ”Match point”. Jag kollade även på alla ”Star Trek”-filmerna, och om jag ska vara helt ärlig så är de inte särskilt bra. Det finns bitar av dem som är lysande, men det håller aldrig hela vägen. Speciellt de senare filmerna med TNG-gänget lämnar en hel del till övers.

På rollspelsfronten var 2011 legendariskt dåligt. Jag tror att jag spelade max fyra gånger på hela året. Mestadels bra spelomgångar, men så få!

 1. Anders spelledde en omgång Glorantha med Solar System-regler. Det vill jag gärna ha mer av.
 2. Min ordinarie spelgrupp drog igång en ny kampanj. Vi testade Pathfinder. Det gick väl ganska åt helvete och vi har inte spelat sen dess.
 3. Jag spelledde en testomgång av ”Fantasy!” med spelets skapare Tomas Arfert, samt Dante och Chrull. Riktigt jäkla bra spel. Ser fram mot den färdiga versionen i år.
 4. Jag spelade ”The one ring” med bland andra Jonas och Fria Ligan-Tomas. Det var roligt! Av alla Tolkien-rollspel jag testat så är det här överlägset bäst.

2011 var istället året då jag knarkade tv-serier på löpande band. Alla säsonger av ”Big bang theory”. Vartenda avsnitt av mysiga ”How I met your mother”. Grabbiga men förvånansvärt underhållande ”Entourage”. Fantastiskt roliga ”Parks & recreation”. Briljanta men nedläggningshotade ”Community”.  ”Game of thrones”, så klart. Säsong 1-2 av ”Dexter”. Jag såg dessutom om ”30 Rock”.

Den stora tv-upplevelsen var dock ”Buffy the vampire slayer”. I oktober och november hade jag ett Buffy-marathon: alla säsonger, alla avsnitt. Det var helt fantastiskt. Innan jag började så trodde jag att jag hade sett det mesta redan (när serien gick på tv), men det visade sig att jag bara sett säsong 1 samt delar av säsong 2. Så det här blev första gången jag på riktigt såg Buffy, och herre gud vad bra det var. Det är nog, på riktigt, det största jag varit med om i tv-sammanhang och jag är fortfarande lite groggy efter att ha sett det sista avsnittet.

Serier som aldrig fastnade: ”Falling skies”, ”Vampire diaries”, ”Terra nova”. Senaste säsongen av ”True blood” sög för övrigt.

Så, för att sammanfatta, 2011 var den passiva konsumtionens år. Mitt val av underhållnings gick enligt principen minsta motståndets väg. Jag behöver nog inte säga att bloggandet i princip varit obefintligt, det har ni nog märkt själva.

Jag hoppas att 2012 blir annorlunda, att det här bli året då jag spelar massor av rollspel, läser massor av böcker och bara blir ännu mer awesome.

  7 svar

  1. Profilbild för Henke

   Håller med om mycket men tycker faktiskt ”X-men: First Class” var rätt bra (iaf jämfört med Thor och Captain America som var rent skräp).

   Dessutom tycker jag ”Limitless” och ”The Adjustment Bureau” bör nämnas vilka båda var rätt ok.

   Övriga filmer som bör ses från 2011 är ”Moneyball”, von Triers ”Melancholia” samt iranska ”Jodaeiye Nader az Simin”

   På TV-serier så tycker jag ”Big Bang Theory” har havererat i dåliga sexanspelningar och trams. Konverterade istället till ”Modern Family”.

   Andra serier som bör nämnas är Downton Abbey, Suits, The Killing och kanske till och med Homeland.

   1. Profilbild för Tomas

    Äh, jag gillade Thor. Den var lik 70-talsserien.

   2. Profilbild för Henke

    Oups! Glömde ”Sherlock”. Ett riktigt guldkorn som förövrigt går igång i sin andra säsong i dagarna.

  2. Profilbild för Jan

   Om du tyckte om Buffy så se Angel, sista säsongen är brutalt bra och resan dit är inte fy skam.

   Hoppas verkligen att 2012 blir bättre 🙂

  3. Profilbild för Petter B
   Petter B

   Jag hade en light-version av ditt elände (inga dödfall eller sjukdomar) 2008-2009, men har tagit mig igenom det mesta nu.

   Noterar för övrigt att vi har samma Allen-favoriter. Han är sällan riktigt dålig, men toppar som du säger inte så ofta. Förutom de filmer du nämner skulle jag vilja lägga till Allens novellfilm i New York-stories. Otroligt kul tycker jag.

   Vad gäller tv-serier – första säsongen av Walking Dead är bra. Hade lite svårt för alla liken i första avsnittet, men sen vänjer man sig och blir engagerad i karaktärerna och, inte minst, de snygga stadsvyerna. Premiärsäsongen verkar vara lite av pilotserie. Andra säsongen är dubbelt så lång.

   Är också sugen på polisserien Southland, som verkar vara lite som The Wire fast i Los Angeles. Har dock inte hittat någon version med svensk text ännu.

   I mellandagarna har det blivit ganska mkt Weeds. Inne på tredje säsongen nu. Småkul, men börjar balla ur lite.

  4. Profilbild för Pirrekurr
   Pirrekurr

   Även mitt 2011 var egentligen riktigt kasst. framförallt på det riktigt personliga planet. Nära dödsfall och timmar på akuten på nyårsafton fick vi besked om att det inte blir tillökning i sommar som planerat.

   Om vi ska prata nörderier så har jag inte spelat rollspel en enda gång, jag har dock bytt figurspelssytem till det överlägsna Warmachine/Hordes framför Games Workshops system som ärligt talat känns förlegade nu när jag provat annat. Även brädspelande och kortspelande har fått stryka rejält på foten även om jag spelat lite av det itmärkts Lord of the Rings Living Card Game.

   På TV-seriefronten så har 2011 verkligen varit ett mellanår. Många TV-serier som är likt en halvdassig pizza. Man äter upp men handlar inte där någon mer gång. Det finns några fåtal undantag så klart som Game of Thrones.

   Jag vet inte när jag såg en bra och orginell film senast och för första gången någonsin somnade jag på bio när jag såg Conan, så jävla dålig.

   Inför 2012 hoppas jag på följande:
   Spel: Att börja rollspela igen.
   TV: Att Three Inches kommer vara bra. Superkraften att kunna flytta saker 3 tum låter ascoolt, men hur kommer det genomföras?
   Film: Ja du, jag hoppas väl på Avengers men tror inte riktigt på det. Vet faktiskt inte vad som kommer.
   Böcker: Vet inte vad som kommer, men jag vill ha lite välskriven orginell fantasy men fortfarande klassisk på något vis. Likt Abercrombie, Morgan, Rothfuss och Sanderson vilka jag upptäckt de senaste åren.

   1. Profilbild för Pirrekurr
    Pirrekurr

    Förtydligande. Inget nära dödsfall på nyårsafton. Utan närstående har gått bort under året. Dessutom timmar på akuten på nyårsafton.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *