Terror i Trakorien

Ett tips: Åsa Roos har just lagt upp det nyskrivna Drakar och demoner (svarta lådan)äventyret ”Terror i Trakorien” på sin blogg. Väl värt att kolla in. Jag gillar speciellt de typiska 80-talsingredienserna, till exempel ”3T6 vildhundar attackerar”, ”Slå en T20+5 för att avgöra hur många av Jantras armé som fångas” och ”Det är 25% risk att något värdefullt gått sönder”.

22 reaktioner till “Terror i Trakorien

 1. Vet inte om jag missat någonting, men efter att ha tagit en snabbtitt i äventyret så ser jag inte en enda anknytning till Trakorien förutom det faktum att äventyret sägs utspela sig där.

  Väljer man en färdig setting för ett äventyr (som dessutom varit en favoritsetting) så känns det lite som en förutsättning att knyta an till kampanjvärlden? Annars kunde ju äventyret lika gärna hamna i byn från ”Döda Skogen”, Köpingen från ”Havets Vargar” eller någon helt annanstans.

  Gilla

   1. Som du säkert förstår tyckte jag att även detta känns rätt allmänt och hade funkat i de flesta fantasy-settings om det inte var för äventyrstiteln 🙂

    Gilla

  1. Jag citerar inledningen: ”Framförallt så ger det äventyrets namn en trevlig klang.”

   Du får så klar tycka vad du vill. Allra bäst vore förstås om du kontrade med ett äventyr som du tycker att det skall vara ;).

   Gilla

   1. Håller givetvis med om att äventyret låter trevligt och det var väl just därför det kändes lite trist att inte hitta fler kopplingar.

    Du kanske har rätt i att jag borde kontra med något eget. Skall fundera på det…

    Gilla

   2. Kan kanske tillägga att eftersom det är ett 20.000-teckenäventyr skrevs det på mindre än 10 timmar, och det inbegriper att först skriva texten för hand, sedan överföra till dator och sätta texten i en enkel mall. Resultatet är inte jättevackert, vare sig typografiskt eller kvalitetsmässigt alla gånger, men det är ett sätt för mig som vanligtvis är perfektionist att få saker ur händerna.

    Gilla

   3. Som jag sa så är det säkert inget fel på äventyret. Jag saknade väl helt enkelt lite Trakorien-referens. Vilken ö ligger byn på? I vilket område? Hur påverkas äventyret av den befintliga Trakorien-miljön (folkslag, religioner, politik etc). Kanske eventuellt en SLP koppling från Konflux-svinten, en shagulitkoppling eller varför inte lite horndemoner. 🙂

    Ok, det här är iofs ditt äventyr och som du föreslog så får jag väl skruva ihop ett eget. Tills vidare håller jag mina små alster (främst konverteringar av gamla DoD-prylar) inom spelgruppen (men för den som vill och orkar så har jag iaf beskrivit kampanjen på http://trakorien.blogg.se)

    Gilla

   4. H: To ting: 1) skall ALLA trakorienäventyr innehålla shaguliter eller horndemoner? I mina ögon är det nästan viktigare att INTE ha med för mycket kopplingar till sviten.

    2) Det hade inte varit särskilt retro att integrera så mycket med existerande spelvärld.

    Gilla

 2. Det är hög tid att Riotminds stryker sina fjompiga regler och återvänder till de som användes i DoD 2.0. De reglerna var för riktiga män och kvinnor! 🙂

  Gilla

 3. Vad kul!

  ”inte en enda anknytning till Trakorien” – men, det är ju bara ytterligare en 80-tals ingrediens. Love it!

  Och de 3T6 hundarna, underbart! Jag älskar att du anammat 80-talets ”verklighetstroget”-ideal, Åsa: ”vadå, det är inte kul att dö hela tiden?! Det är väl fullt realistiskt att det kan finnas 17 hundar i ett pack? Det är väl inte mitt fel att ni inte sprang i tid!” 😀 😀 😀

  Gilla

   1. Jag älskar ditt superseriösa svar, som om jag på allvar var orolig över att inte kunna hantera situationen som spelledare, eller som att det vore någon typ av defekt att skriva in ett motstånd man inte bör angripa rätt på!

    (Jag inser att min kombination av att känna varm nostalgi med ett roat snett leende inte kanske går fram på internätet – därav att jag säger det rätt ut.)

    Gilla

 4. ”I husen står mat på borden som aldrig ätits och två byggnader i utkanten av byn har brunnit ner, kanske på grund av en ovaktad eld.”

  Du skriver inte hur stor chansen är, Åsa? Att husen brann ner på grund av elden, vill säga.

  Och lite besviken är jag allt över att själv tvingas slumpa fram hur många bord det rör sig om, och om de är runda eller fyrkantiga…

  Keep it up! 🙂

  Gilla

 5. Harligt aventyr Asa, och 20k programmet i allmanhet. DoD2.0 referenserna och det episka slutet var perfekta!

  Och banne mig – en referens till Kandra! Ahh… Kandra… varldens basta fantasy stad.

  Gilla

 6. Peter, givetvis menade jag inte att man skulle blanda in ALLA dessa element, men att NÅGOT av alla typiska Trakorien-element hade varit bra för att faktiskt få en koppling till settingen mer än bara rubriken.

  Att kalla något för retro känns dessutom lite vagt som förklaring. Vad är egentligen retro inom DoD? Dimön/Skelettbyns hemlighet? Döda Skogen? Svavelvinter? Chronopia eller tidiga RM-äventyr?

  Gilla

  1. Snarare subjektivt än vagt. I Åsas fall så är hon ju ganska tydlig med att det är svarta boxen, dvs Dimön, Spindelkonungens pyramid och kanske Svavelvinter och Marsklandet som gäller.

   Jag tycker att det känns som att äventyret utspelar sig i ”DoDien”, nästan pre-ereb altor.

   Själv är jag mer tveksamt till budskapet i äventyret. Skall ett sådant äventyr ha ett budskap, särskilt då ett så allvarligt som terrorism? Och vad ÄR budskapet – att militanta islamister är uppfyllda av en självisk guddom, att ondskan kommer utifrån eller ovanifrån? Jag tycker inte om försöket att avhumanisera terrorhandlingar utan skulle hellre se dem som i grunden mänskliga/politiska (som så mycket våld är). Men så tror jag nog inte egentligen att det är detta Åsa menar heller, on the balance.

   Gilla

   1. Precis som du säger då känns det som äventyret utspelar sig i pre-ereb och jag ser därför inte kopplingen till Trakorien (ens i sin originalform i Ereb Altor).

    Gilla

   2. Trakorien är ju på många sätt äldre än ereb altor. Svavelvinter publicerades innan Ereb Altorboxen. Det är den epoken jag menar.

    Gilla

 7. Jo, vet att den är äldre (jag skaffade den när den släpptes) men eftersom den har underrubriken ”Ereb Altor vol II” så ser jag den (likt Kandra – Ereb Altor vol I) som del i Ereb Altor även innan den ”samordnande” boxen.

  (det var så jag menade)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s