Vad fan var det jag just läste?

Min fantastiska sambo gav mig Charles Burns X’ed out i juklapp. Jag läste den i går samtidigt som jag hade 38,4 graders feber. Jag fattade ingenting, men fick lite schysta hallisar under natten. I dag, feberfri, läste jag om boken. Fattar fortfarande ingenting.

Okej, vi har en huvudperson som ibland ser ut som Tintin. Han ligger i en säng och minns en självdestruktiv brud som han brukade dejta. På sängen ligger en massa foton (av bruden), en gammal bandspelare med mic, samt ett seriealbum med titeln ”Nitnit”. Ibland somnar han och drömmer om en konstig värld med ännu konstigare varelser, rödspräckliga jätteägg, blod och allmänt äckel. Berättelsens nivåer, eller vad man ska kalla det, slingrar sig kring varandra tills det är svårt att veta vad som är vad.

WTF, liksom?

X’ed out är obegriplig. Den är en sån där bok där man ser att det finns en genomgående symbolik, men man förstår inte vad symboliken betyder. Samtidigt är det svårt att inte gilla X’ed out. Den är fascinerande, frustrerande, obehagligt lockande. Jag vill förstå vad som händer! Kanske blir det tydligare när fortsättningen kommer – det här tydligen del ett av tre.

4 reaktioner till “Vad fan var det jag just läste?

  1. Charles burns är en av mina barndomshjältar, och jag är tokigt sugen på den här boken. För den som tycker den låter meckig kan man antingen luta sig på de snygga bilderna, eller köpa den tokigt bra Black Hole (mer lättförståeligt, och finns på svenska i bra översättning) eller hans tidigare serier, som är väldigt raka. Främst El Borbah (humoristisk Noir med muskulös brottare i huvudrollen) eller Big Baby (också väldigt bra berättelser med 50-tals-scifiprägel.) puss/savande CB-fanboy.

    Gilla

  2. Inhandlade och läste X’ed Out idag, och kan konstatera att den i alla fall dräller av abortsymbolik, om man söker ett genomgående tema.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s