Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Michael Persbrandt spelar Beorn

I The Hobbit, alltså.

Hur. Stort. Som. Helst.

Källa: theonering.net.

 1. Profilbild för Gustav
  Gustav

  Robbie Coltrane borde fått rollen, när jag ser Beorn framför mig ser jag Potterfilmernas Hagrid. Persbrandt borde isället spela nån från Esgaroth. Nu har jag faktiskt inte läst Hobbiten på engelska, men enligt uppgift är Esgarothfolkets språk återgivet med fornnordisk klang på engelska (eftersom de talar nån slags urmodig variant av väströna, som återges som engelska), och vad kunde vara mer passande för en viking som Persbrandt? Jag röstar på att Mikael P re-castas till The Master of Laketown (minns inte den svenska översättningen av titeln), en lagom sliskig individ för att passa Persbrandts framtoning.

 2. Profilbild för Peter

  Åh nej…

  …i 3D och med Mikael Persbrandt

  Jag som hade förhoppningar om den filmen

 3. Profilbild för Anders Norén
  Anders Norén

  Tja, med smink, lösskägg (löshår? löspäls?) och digital handpåläggning så funkar det nog. Men det hade det i och för sig gjort med vem som helst. Själv hade jag hoppats på Bard men hade också kunnat tänka mig en av Thranduils alver.

  Apropå ingenting: ”Hobbiten” saknar ju de sentimentala longörer som anses krävas för att kvinnor ska gå och se filmen, så vilka ändringar i historien har manusförfattarna tänkt sig den här gången?

  1. Profilbild för Peter

   Man tycker ju att det faktum att det är en bättre historia borde räknas för någonting. Men jag är fullt trygg i min tilltro till Jackson förmåga att hollywoodisera skiten bortom igenkänning. Med Sagan om Ringen är det väl ok, men Bilbo är ju en riktigt charmig saga…!

   Vad gäller Persbrandt så tycker jag att utseendet är helt ok – roligare med en Beorn som inte spelas av ngn John Rhys-davies lookalike tycker jag. Jag har bara inte förtroende för hans skådespelarförmåga.

   1. Profilbild för Peter

    Med tanke på att de skohornar in Galadriel får vi nog vänta oss att bilbo inte kommer att behandlas i sin egen rätt, utan bara som ett hollywoodiserat påhäng på Lotrfilmerna. Det visste vi ju egentligen, det är bara deprimerande att få det bekräftat

    1. Profilbild för Anders Norén
     Anders Norén

     Ajdå. Men jag får väl göra som jag gjorde med ”Sagan om ringen”-filmen, nämligen läsa på så mycket som möjligt och reta upp mig i förväg på alla ändringar så att när jag väl ser filmen så blir jag positivt överraskad. Risken finns i och för sig att det i så fall blir med del 2 som med ”Sagan om de två tornen”: höga förväntningar som väl i biografen krossas brutalt av ett mediokert manus som lyckas göra en sirapsseg sörja av den mest actionfyllda delen av historien.

    2. Profilbild för Dante

     Klart Galadriel måste vara med. Gandalf sticker iväg på »några brådskande ärenden söderut«, då han bl.a. smyger på Sauron i Dol Guldur och snackar med Vita rådet – där Galadriel ingår.

     Förmodligen tycker författarna att det är skumt att låta Gandalf pysa iväg utan att visa vad han har för sig.

     Tror jag.

     1. Profilbild för Arfert
      Arfert

      Så har jag också förstått att det ligger till, Dante.

 4. Profilbild för Joakim Andersson

  Får jag gissa, Peter, att du härnäst drar till med ett svulstigt ”ska inte gå och se skiten”?

  Mången tolkienist uttalade dessa bevingade ord i slutet av 1900-talet.

  Är du en av dem 😉 ?

  Fyi: Jag sa samma sak, är det började ryktas om LotR. Tidiga rykten på den tiden sade att Sean Connery var tänkt för Gandalf, men på det stora hela förlöpte det hela väl med Ian Mcellan och Elijah Wood. Att Viggo Mortensen dessutom tog Aragorn till helt nya höjder jämfört med vad man (jag, alltså) föreställt mig, ptja – det var rätt bra.

  Peter Jackson revitaliserar Tolkien. Inte minst för yngre generationer. Ett av mina käraste minnen från bakom en lånedisk i Vårby Gård (jag fic kvara bakom disken, jag jobbade på bibblan) var kickersgänget som med andakt i rösten sa ”Meh! Sagan om Ringen finns som bok också!”.

  De lånade varenda ex.

  Vilket var glädjande 🙂

  En sådan skatt som Tolkien innebär ska inte låsas in för mssiga farbrödrer. Om det krävs spelfilm och PSP3-spel för att hans minne ska fortsätta leva – so be it. Men att som en brittisk överste (pens.) rynka på näsan … näe.

  Iofs är det var och en fritt att säga bra eller anus om LotR och Jackson, men det här är mina fem cent.

  1. Profilbild för Peter

   Nej, jag är inte en av dem. Tack för frågan.

   Jag tycker att det vore vansinningt att efterlikna böckerna sen för sen: film är ett annat medium. Det jag vänder mig mot är när hollywoodschablonerna _försämrar_ filmen på ett opåkallat sätt. Ta t.ex. när Aragorn ramlar ned för klippan i tvåan. Vad är poängen med det? Det tillför verkligen ingenting rent dramaturgiskt.

   Jag hoppades bara på att Bilbo, som jag tycker är en egen bok med egen själ, inte skulle pressas in i samma trista hollywoodkostym. Tyvärr verkar det inte så.

   Jag är grinig, visst – men jag är ingen tolkienpurist.

   1. Profilbild för Zapp

    Nu konstrar du bara. T.o.m. du ser väl värdet av att få in mer av Liv Tyler i bild?

    (Att Aragorn trillar är i sig helt ointressant, så långt har du rätt. Men det är ju inte ”oh, ska hjältekungen gå och dö redan?” som utgör payoffen här; det är ju att få in Arwen – en av få kvinnor i handlingen – om så bara för en stund (och som en dröm).

    1. Profilbild för Peter

     Jag ser värdet av att få in mer av en av de få kvinnorollerna i bild. Men Liv Tyler är ungefär lika njutbar skådis som Orlando Bloom. (Gud vad jag grinar 🙂 I love it). Dessutom hade det varit ok om det varit en riktig scen, uppbyggd runt skådespelande, inte bara softat ljust, ljuva stråkar och viskade platta repliker

     (+5 neggopoäng bara där)

   2. Profilbild för Zapp

    Att The Hobbit kommer göras om till en vuxenfilm är väl rätt uppenbart. Publiken är ju främst de som såg trilogifilmerna, inte de som läste boken. Eftersom de ju är så många fler.

    1. Profilbild för Peter

     Boken Bilbo är ju en ganska udda fågel: en barnbok med ett par ganska vuxna inslag. Jag menar inte att de skulle göra en barnfilm, bara att jag hoppas på något annat än ännu en kopia av Lotrfilmerna, de nya Narniafilmerna, Gladiator, what have you

     1. Profilbild för Zapp

      > ”jag hoppas på något annat än ännu en kopia av Lotrfilmerna”
      Jag fattar inte ett dyft. Varifrån kommer detta ditt hopp att The Hobbit ***inte*** ska rida på framgångsvågen med en av världens mest framgångsrika filmtrilogier när det är samma property, samma filmskapare och baserat på verk av samma författare?!?!?!

      (Men du behöver inte svara – du nämner ju ett tidlöst mästerverk som LotR-trilogin i samma mening som barnskräpet Narnia, så uppenbarligen har vi fullständigt skilda referensramar, Peter.)

     2. Profilbild för Peter

      Dels för att det är en helt annan känsla i Bilbo än i Sagan om Ringen, men också för att jag inte tycker att alla LOTR är så mycket atta ha

      skall jag vara helt ärlig så är det de sista två (mediokra) filmerna jag talar om, och inte den första, utmärkt filmen.

      Likheterna mellan Narnia och åtm. de två sista Sagan om Ringenfilmerna, liksom t.ex. Gladiator tycker jag är stora. Istället för skådespel och dialog har man antingen viskade eller vrålade repliker, istället för dramaturgi har man CGI-ade plötsliga actionscener eller fältslagscener. Och så scener i slow motion.

 5. Profilbild för Petter B
  Petter B

  Enligt engelska Wikipedia kommer Persbrandt att byta skepnad till björn (Beorn är ju hamnskiftare) i bild. Antar att det blir det och kanske två kortare dialoger. Kan funka. Som svensk förknippar man ju annars Persbrandt med en del inte alltför påkostade deckare. Jag tror att den här rollen kommer att funka bättre.

 6. Profilbild för Magnus Edlund

  Jag har mer åsikter om Persbrandt här.

  1. Profilbild för Peter

   (Ärligt menad fråga) I vilken film är han bra?

   1. Profilbild för Jocke/boningen

    Dag och natt
    Alla älskar Allice
    helt okej som skurken i Dödlig Drift och huvudrollen i Bang, Bang Orangutang, men de filmerna är ganska kassa.
    Men han är klart en bättre teaterskådis än filmskådis, Dag och natt är ju ett exempel på teater på film.

    Och så är Rolf Lassgård den riktiga Gunwald Larson, Gösta Ekamn den riktige Martin Beck och Becks dotter heter Putte. Så var det sagt.

    1. Profilbild för Peter

     Grejt – då skall jag försöka få tillfälle att se Dag och Natt och kanske Alla älskar Alice 🙂

  2. Profilbild för rjonas

   Jag tänkte ”Magnus Edlund … Hm det kan väl inte vara allas vår Piruett-Magnus”.

   -Jo det kunde det. Fantasy-expert. Jo man tackar. Det är till att komma upp sig i smöret. Grattis!

  3. Profilbild för Zapp

   Är det bara för mig som länken inte fungerar?

   (Tar man bort ett ’c’ och en fnutt fungerar det hur bra som helst: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article8246856.ab)

   1. Profilbild för Zapp

    Givetvis ska det alltid kuka samman:
    http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article8246856.ab
    (nu utan parantes)

    För övrigt, Magnus, är jag inte det minsta oroad för Cate Blanchetts medverkan. När senast höjde inte hennes medverkan en film minst ett steg?

    Säger bara: http://cateblanchettfc.wordpress.com/

    1. Profilbild för Arfert
     Arfert

     Att Galadriel dyker upp, trots att hon inte är med i boken, beror på att man kan se det som en ”extended version”, man plockar upp händelser som pågår samtidigt, och nämns i andra av Tolkiens verk… som exempelvis vad som händer nere vid Dol Guldor när Gandalf lämnar sällskapet innan de ger sig in i Mörkmården.

     Hursomhelst, jag är nyfiken vad de tänker göra av det.

 7. Profilbild för Jonatan
  Jonatan

  Jag försöker intala mig själv att Persbrandt inte kommer förstöra filmen för mig, men mitt motstånd mot Persbrandts hela uppenbarelse är för stort.

  Hade hoppats på att Bilbo skulle bli mer som Pans labyrint än som ringen-filmerna men efter att Guillermo del Toro hoppat av och Persbrandt dykt upp så börjar hoppet försvinna.

  1. Profilbild för Arfert
   Arfert

   …jag gillar Toro, men ibland blir det för mycket. Han fastnar i sitt manér, oberoende film. Tror Jackson är mer rätt, faktiskt.

 8. Profilbild för Zapp

  *BLORF*

 9. Profilbild för Snusmumriken
  Snusmumriken

  Håller med Magnus om rollbesättningen, men måste bara citera en vän från en annan diskussion när hans namn kom på tal:

  ”Nämen det kan väl bli kul… ’NU HÅLLER DU KÄFTEN DIN LILLA HOBBITJÄVEL!’” 🙂

  1. Profilbild för Zapp

   > ‘NU HÅLLER DU KÄFTEN DIN LILLA HOBBITJÄVEL!’

   🙂

 10. Profilbild för Anders Norén
  Anders Norén

  Jag har uppenbarligen missat en massa Persbrandt-referenser – är det hans medverkan i Beck-serien som folk känner till och retar sig på? (För mig är han… nej, jag har ingen särskild bild av honom som skådespelare, jag har bara sett honom i Rederiet, Vuxna människor och Maria Larssons eviga ögonblick. Jag har undvikit TV4:s Beck-filmer eftersom jag inte gillar Peter Haber.)

 11. Profilbild för Röööz
  Röööz

  Amen va fan, Gunvald Larsson i Midgård??

 12. Profilbild för Jimpa

  > ‘NU HÅLLER DU KÄFTEN DIN LILLA HOBBITJÄVEL!’

  🙂

  +1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *