Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Kort och gott

Per Wirtén, Där jag kommer ifrån: Kriget mot förorten

Fascinerande reportagebok om förortens historia och attityden mot förorten genom historien. Förorten har alltid varit hatad och fruktad, alltid setts som en smittohärd av en orsak eller annan. Först de fattiga, sedan de själsligt förtvinade, sedan de socialt utslagna, därefter invandrarna, och nu muslimerna – hotet mot medelklassen och innerstaden har alltid funnit i förorten.

Poul Anderson, The high crusade

Medeltida by får tag på ett rymdskepp och erövrar galaxen. Rolig idé, men extremt förutsägbar. Sägs vara en klassiker, men jag blev inte särskilt imponerad.

Kurt Busiek, Astro city: The dark age, book 2

Det svagaste AC-albumet hittills? Kanske, men ett mediokert AC är ändå bra mycket bättre än nästan alla andra superserier. Här fortsätter berättelsen om böderna Royal och Charles och deras jakt på sina föräldrars mördare. Vi får se mer av terrororganisationen The Pyramid, får reda på mer om The Silver Agents märkliga tidsresa och ta del av de ena storslagna striden efter den andra. Teckningarna är, som alltid, av högsta klass.

Patricia A McKillip, Ombria in Shadow

Faktiskt den första McKillip-bok som jag inte orkat avsluta. Kanske var jag på fel humör, jag vet inte, men stilen kändes bara för mycket McKillip. Som om hon skrev en parodi på sig själv. Synd.

Kurt Busiek, A wizards tale

Egentligen en barnserie, men en fantastiskt rolig sådan. Världen styrs av onda trollkarlar, men den gamle Bafflerog Rumplewhisker är extremt dålig ond trollkarl. Dålig på att vara ond, alltså. När han vill få en jordbävning att sluka en by, öppnar han bara upp rikliga metallfyndigheter. När han vill skapa en piskande storm att plåga människorna med, trollar han fram en regnbåge. Allra roligast är de detaljrika teckningarna.

Ed Brubaker, The marvels project

Ed försöker göra om vad Busiek gjorde med Marvels, alltså återberätta Marvel-superhjältarnas tidiga historia. Det går väl sådär. 

 1. Profilbild för Hampus Eckerman

  The High Crusade blev en trist film också.

 2. Profilbild för Anders Norén
  Anders Norén

  Nå, Per Wirtén är en gammal antiurbanist som hellre litar till konspiratoriska klassteorier än utbud och efterfrågan i sin analys av varför det är så mycket dyrare och finare i innerstaden jämfört med förorten. (Genom ideologi, myndighetsnormer och lagar var det i praktiken förbjudet att bygga innerstad från slutet av 1940-talet till helt nyligen.) I Wirténs drömvärld bor vi antagligen alla i ett trafik- och funktionsseparerat skivhusområde omgärdat av motorleder och parkeringsplatser.

  Ola Andersson ger i sin sågning i Sydsvenskan en rätt bra sammanfattning av varför Wirtén är ute och cyklar. Men, det erkänner jag, jag har själv inte läst Wirténs bok, bara många av hans artiklar.

  1. Profilbild för Peter

   Givetvis är förorten trams: det är arkologier som skall till!

 3. Profilbild för Maria

  Tråkigt med Ombria in Shadow, jag gillade den.

 4. […] Nov 20 – Per Wirtén, Där jag kommer från : kriget mot förorten […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *