Efter den sakrala jordbävningen

Av någon anledning (kunde inte sova i natt) så kom jag att tänka på en idé till Mage the awakening-kampanj som jag hade för några år sedan, och som jag inte gjorde något av med. Så nu tänkte jag dela med mig av den till er. Helt gratis.

Den 1 juli 2000 invigdes Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn. I samma ögonblick som de båda ländernas kungligheter körde igenom det speciella invigningsbandet, gick en chockvåg genom Själlands och södra Sveriges ockulta topografi. Draklinjer försvann eller bytte riktigt, platser som tidigare bubblade av magi torkade ut, urgamla förtrollningar och förbund upplöstes, artefakter förstördes – och på andra ställen svämmade magin plötsligt över.

Maktstrukturen i området förändrades radikalt när gamla magiska fästningar föll som korthus, när de mäktigaste magikerna i två riken tappade all sin ockulta infrastruktur, och när de som tidigare varit maktlösa kunde hitta gejsrar av trolldom på sina bakgårdar.

Nu är det den 1 augusti. En månad har gått sedan allting förändrades. Den värsta chocken har lagt sig, och kampen om makten är precis på väg att börja. De som förlorat allt kommer göra allt för återfå sin ställning, och de som haft turen på sin sida måste slåss för att behålla det som nu är deras. Det är en tid av strid och konflikter, av oväntade allianser, förräderi, hämnd, anarki, möjligheter och desperation.

I den här kampanjen finns det två stora moment att leka med. Dels maktkampen magikerna emellan, vilken öppnar upp för allt från rena actionäventyr till politiskt intrigerande, och dels det stora mysteriet – vad var det som hände egentligen? Varifrån kom denna sakrala jordbävning? Kommer det att hända igen? Går det att återställa? Var det ett ”natuligt” fenomen, eller ligger något annat bakom?

För spelarna ser jag tre olika möjliga ingångar i kampanjen. För det första kan de spela några av de lyckligt lottade. Utan förvarning förvandlades deras sunkiga newbie-tillhåll till ett av norra Europas mäktigaste sanctum. Nu har de hur mycket rå magi som helst, men saknar kanske kunskapen att använda den och troligen även kraften att försvara sig mot de som också vill ha en bit av kakan. Vad gör de då? Försöker de envist behålla allt för sig själv, eller söker de allierade? Hur hanterar de sin nyvunna makt?

För det andra kan rollpersonerna tillhöra någon av de fraktioner som fallit, och fallit hårt. Kanske är de i tjänst hos någon tidigare mäktig och inflytelserik magiker – en magiker som under åren skaffat sig många bittra fiender. Nu måste rollpersonerna slåss för sina liv när 300 år av gammal ost gör sig påmind. Hur långt sträcker sig rollpersonernas lojalitet till sina gamla allierade? Hur länge står de vid sin läromästares sida när vargarna ylar runt knuten?

För det tredje kan rollpersonerna vara de som hamnat mitt i mellan. De som innan omvälvningen inte var särskilt mäktiga och som förblivit så. Det här upplägget ger öppnar upp för mer klassisk äventyrande. Rp kan göra sig en rejäl hacka genom att sälja sina tjänster till högstbjudande, genom att agera legoknektar, sändebud och infiltratörer. Men det finns också chans till riktigt intrigspelande. Rp är, trots allt, några av dem som klarat sig bäst, som påverkats minst av ”bävningen”. De har alltså stora möjligheter att själva sluta allianser med dem som har mest att erbjuda, och att bygga sig en egen maktposition.

Bortsett från det jag spaltat upp ovan, finns det hel del grejer om kan inträffa i kampanjen. Några exempel:

  • När det magiska landskapet ritades om, upplöstes ett stort antal förtrollningar. Vem vet vad det kan innebära? Vidunder som legat fängslade i århundraden kan släppas lösa och portaler till andra världar öppnas.
  • Magiker från andra delar av världen ser chansen att göra sig ett klipp, och beger sig till Malmö-området.
  • Andra övernaturliga varelser i trakten har också påverkats av händelsen. Vad händer när en uråldrig vampyr väcks från sin sömn? Eller när magiker och älvor måste konkurrera om samma magiska platser?

Så, det var allt jag hade att säga. Hoppas min idé roat någon.

2 reaktioner till “Efter den sakrala jordbävningen

  1. Har aldrig spelat Mage men upplägget låter ju suveränt. Nu är det bara för dig att flytta till Göteborg och starta upp kampanjen så att jag kan vara med. 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s