Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Rubicon nr 7: Den borttappade tabellen

Oh boy, Rubicon nummer sju. Inte många tidningar kvar nu.

Sjuan inleds med en fantastisk brevspalt, eller ”Klotterplanket” som det kallades. Signaturen ERP MAG (”15-årig kille som sysslat med rollspel i 5 år”) delar med sig av sitt hat mot människor som ”kluddrar ihop sina så kallade rollpersoner på 5 minuter”. ”Fattar det inte vad rollspel är?” ERP MAG hävdar att han inte bryr sig om vad andra spelare gör och hur de spelar (varför han då skrev en insändare i ämnet förstår jag inte), men slår fast att riktiga rollspelare ägnar tid åt rollpersonsskapande. Rollpersonen ska bli en del av spelaren. Man ska gråta när den dör. Etc. Håller man inte med ERP MAG så … ja, läs själva.

Hörni alla värdospelare och SL. Skärp till er, så kanske ni förstår rollspel. Om ni inte skärper er så skyll er själva och förbli såna där betongskallar. Rollspel är livet.

Anar man att ERP MAG fått några spelomgångar sabbade av ”betongskallar”? Eller är han bara ett jobbigt elitistiskt as?

Mikael Stenmark skriver om ninjor. Han gör snabbt avkall på rubrikens frågeställning ”Historia eller myt?”; redan i ingressen konstaterar han att artikeln ”behandlar inte den historisk riktiga ninjan”. Såå … myt, alltså?

Artikeln beskriver hur den mytiska ninjan jobbar, hur den är organiserad, hur den slåss, om den skulle vinna i en fight mot en samuraj, kläder, vapen, djur, magi … Vill man rollspela en ninja (och de vill man ju alltid) så är det bara att läsa och sätta igång. Inte för att några rollspel på den här tiden var särskilt bra på att skapa ninjaupplevelser, men vad kan man förvänta sig av 90-talet?

Och nu över till huvudrätten: Stefan Petterssons ”En liten titt på värdshus”. Tydligen finns det två olika sorters värdshus, de där man får sova och de där man inte får sova. Bra att veta. Petterssons beskriver städernas och landsbygdens värdshus, vad man kan finna i den och vilka som besöker dem. Han sätter även företeelsen i ett historiskt perspektiv och berättar i antikens Rom så var värdshuvärd ett av de lägsta yrken man kunde ha, att jämföra med tjuvar och mördare.

Det är en bra, kärnfull, artikel men ändå känner jag att något saknas. Hur jag en letar och bläddrar kan jag inte hitta tabellen som avgör bordens form. Det är minst sagt en riktig tabbe av redaktionen, för hur ska jag veta om borden är runda eller fyrkantiga utan en gedigen tabell? Ska jag bara slå 1T100 på måfå? Eller, gud förbarme sig, är det tänkt att jag ska hitta på själv? Aldrig i livet, sånt flum sysslar inte jag med – då kan jag lika gärna börja odla braj och bosätta mig en husvagn.

Men ”En quest för en häst” då? En rimmad äventyrstitel, det kan ju aldrig sluta illa va? Äventyret i sig är en bra liten AD&D-fisktank där en ogre mage har tagit över en bondgård och är taskig mot de människor som bor där. Målet med äventyret är att få bort monstret, men samtidigt inte falla i en av de – främst moraliska – fällor som finns. Det är nämligen på det viset att Ingemar Wiklund har skrivit en av de mest nischade äventyr jag någonsin sett i tryck. Inte nog med att det är ett soloäventyr, det kan dessutom bara spelas av en fjärde levelns paladin. I gamla AD&D var det nämligen på den leveln som en paladin kunde få en magisk häst av sin gud. Hur många Rubiconläsare tror ni någonsin spelade detta äventyr? Jag skulle gissa på, typ, två stycken.

Ett annat äventyr heter ”The dead zone arena” och skrivet för Wastelands av Ola Nilsson. Det här är första gången en Wastelands-artikel publiceras i Rubicon, och då har ändå spelet varit ute på marknaden i minst ett halvår. Anmärkningsvärt.

The dead zone är en förstörd stad som fungerar lite som en frizon för diverse omkringdrivande patrask, däribland rollpersonerna. I The dead zone finns det en arena där man kan slås för pengar. Målet med äventyret tycks vara att rollpersonerna ska slåss, träffa lite folk, och slåss ännu mer. Raka puckar. Hårda rör.

Mer: En genomgång av olika cyberpunkspel (Cyberpunk, Cyberspace, Shadowrun, Earth/Cybertech) skriven av Anders Blixt, och en artikel med ”tunga vapen i Wastelands” (ni kan själva gissa hur den ser ut).

På recensionsfronten Howard, Lovecraft och Vance som gäller. Och Dragonlance. Och lite Barker. Gemensamt för alla är att recensionerna är handlingsreferat med ett kort omdöme på slutet. ”En läsvärd bok för de som gillar spänning”, ”Boken rekommenderas naturligtvis särskilt till de som tycker om ’Conan-typen’ av fantasy”, ”Boken håller en ganska hög klass”, ”Det är en bra bok, visst. Men inte så bra som den kunde ha varit”. Riktigt riktigt korta recensioner, helt enkelt.

Bland rollspelsrecensionerna återfinns 100 bushels of rye, utan tvekan den bästa titeln i hobbyns historia. 100 skäppor med råg – det blir inte mer episkt. Jag har aldrig spelat Hârnmaster eller ens läst 100BoR, men jag vill!

 1. Profilbild för Necross
  Necross

  Magnus, nu tycker jag du är lite hård. 15-åring som är ett jobbigt, elitistiskt as?

  Och generellt tycker jag du är hård mot gamla rollspelstidningar. Det var ju en hobby i sin linda. Ibland känns det lite som om att dra upp ett gäng vetenskapliga tidskrifter från 1700-talet och såga vilt 🙂

  1. Profilbild för Zapp

   Jo, men vi snackar ju inte om rollspel för trehundra år sedan. Vi snackar ju inte ens om rollspel för trettio år sedan…

  2. Profilbild för Magnus Edlund

   Är det någon grupp människor som kan vara jobbiga elitistiska as så är det 15-åringar.

   1. Profilbild för Henke

    Måste erkänna att jag skrattade för mig själv när jag läste om det ”elitistiska aset”. Väl Sågat! 🙂

 2. Profilbild för Zapp

  Jag tror Ingmar Wiklunds äventyr är avsett antingen för honom själv (han spelade vid tillfället en paladin i behov av en häst, och tyckte det var surt ”att bara få en”), eller så skrev han äventyret för sin paladinspelare (en smula mindre sannolikt, möjligen med undantag för om denne är hans lillebror)

  1. Profilbild för Zapp

   För övrigt: jag har inte själv spelat Paladin i WoW, men är det inte en lite extra stor grej när just den klassen får sin häst? Har vi inte ett nytt äventyr åt Ingemar Wiklund här…?

 3. Profilbild för Zapp

  En annan fråga: bor du i husvagn, Magnus?

  😉

 4. Profilbild för Zapp

  Jag skulle gärna vilja få recensionen av ”100 bushels of rye” sammanfattad.

  Det är nämligen så att jag spelade äventyret förra veckan(!!)

 5. Profilbild för Tobias Radesäter
  Tobias Radesäter

  Jag spelledde faktiskt ”en quest för en häst”, men omarbetat till Drakar och demoner, och rollpersonen som utförde det gjorde det inte för att få en häst utan för att visa sin lämplighet som Gaeas sändebud.

 6. Profilbild för Andreas
  Andreas

  Neeeeej!

  Jag har väntat på att du ska recensera det här numret nu i flera veckor, och så går du förbi PBM-artikeln helt utan att nämna den!!1!
  Det kan vara den artikeln, tillsammans med ”Flamma stolt mot dunkla skyar” som jag läst flitigast i Rubicon.
  Kanske pga att jag var svältfödd på stratregi- och konfliktspel som tonåring 🙂

 7. Profilbild för Möller
  Möller

  Känns lite som Rubicon-genomgångarna är mer översiktliga Sinkans. Inte så att jag kan kräva kvalitet av en bloggare, men jag saknar t.ex stycken om framsidan och om typografi och layout inne i tidningen.

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Lite så har det blivit. Läs mer om detta på måndag.

 8. Profilbild för Arfert

  ”100 bushels of rye” är äventyret som fick mig att skriva SAGA. Bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *