Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Richard Morgans ”Altered carbon”

Black man var en hit, och The steel remains en gudomlig upplevelse, så självklart var tvungen att läsa något mer av Richard Morgan. Valet föll på debutromanen Altered carbon.

Ett bra val, kan jag säga så här i efterhand.

AC utspelar sig några hundra år i framtiden, när människan utvecklat en teknologi för att digitalt föra över medvetanden mellan olika kroppar, kallade ”sleeves”. Det medför att den som är tillräckligt rik kan leva i all evighet: När en kropp börjar förfalla flyttar man bara över sitt ”jag” till en ny.

Är man fattig har man det jobbigare, speciellt om man ger sig in på brottets bana. Ett vanlig straff är nämligen ”storage”, där en brottslings medvetande förs över till en diskett läggs i ett valv under några år – flera hundra år för grova brott. När tiden gått ut kan man, om man har otur, tankas ner i en helt annan kropp än ens egen. En ung svart man blir plötsligt vit och medelålders. Eller tvärt om.

Det intressanta med AC, som i grunden är en vanlig vem-dödade-krösusen-historia, är hur Morgan leker med begrepp som identitet och relationen kropp/själ. Vad är en person, en individ, när man kan byta kropp som man byter byxor? Finns det något ”jag” alls, eller är ”jag” det enda som finns?

Han är väldigt smart i sitt skrivande, Morgan. Samtidigt som alla karaktärer, i samklang med hela det framtida samhällets ideologi, beter sig som att kroppen är oviktig, så är storyn extremt köttig. I det här världen, där psyket en gång för alla ska ha besegrat köttet, är just kropp en drivkraft av rang som lurar överallt, under ytan.

Läs Altered carbon, hörrni. Det är ni värda.

 1. Profilbild för Xhakhal

  *lånar lydigt lite Richard Morgan på biblioteket*

 2. Profilbild för ne

  Kul! Jag håller helt med, Alterd carbon är en höjdare. Jag har precis påbörjat uppföljaren Broken Angels, och den verkar lovande.

 3. Profilbild för Kosta

  Efter att ha last all hans sf kan jag bara saga – las allt om ni missat honom!

 4. Profilbild för Zapp

  Borde kolla upp innan jag skriver, men om det är böckerna om Kovacs är de klart koola, ja.

  Eftersom jag därefter läste den bisarra ”market forces” är jag dock tveksam till att läsa honom i andra genrer…

 5. Profilbild för Micke

  Känns ju spontant som att det finns vissa likheter med Kiln People. Bättre/sämre?

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Vet inte. Har inte läst den.

   Någon som vet mer?

 6. Profilbild för Gravity
  Gravity

  Lite sent ute att kommentera här, men om man gillar den här boken så rekommenderar jag starkt rollspelet Eclipse Phase som bygger vidare på tankar som väcks av Morgan (och en hel del andra tänkare och författare). http://www.eclipsephase.com

 7. Profilbild för Janne

  Mycket bra, betade av Broken angels av bara farten och nu ligger ett gäng böcker av bäste herr Morgan. tack för tipset 🙂

 8. Profilbild för Janne

  och väntar, skulle jag ju skriva oxå…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *