Den där fantastiska känslan

När jag var liten var Julafton den största dagen på året. Inte så originellt, men likväl: Julafton var något extraordinärt. När jag vaknade på morgonen – inte sällan tidigt – väntade skattjakten. Under natten hade nämligen min pappa, Curt, gömt en julklapp någonstans i lägenheten och lämnat lappar med ledtrådar som jag skulle följa. Ibland kunde de vara rakt på sak, ”Leta i sovrummet”, men oftast var de åtminstone en aning kryptiska. ”Titta under snurran” kunde till exempel innebära att något lågt gömt i diskmaskinen, och ”Lloyd – Militärkoloni” visade sig betyda att nästa ledtråd låg instoppad in det 10:e bandet av Nordisk familjebok.

Det var som ett litet äventyr, och det var fantastisk roligt. Faktiskt ofta roligare än själva presenten – jag minns än i dag besvikelsen när jag, efter ett ovanlig klurig jakt, hittade en fembok gömd i strumplådan. Men hur skoj det än var bleknade morgonens strapaster i jämförelse med kvällens julklappsutdelning.

Få gånger har jag varit så förväntansfull som vid åttatiden på min barndoms julaftnar. Omotiverat förväntansfull, egentligen, för det var sällan några större överraskningar som väntade i paketen, önskelistorna brukade följas ganska noga i min familj. Ja, bortsett från att morsan alltid lyckades ge mig minst två paket innehållande strumpor och kalsonger.

Ändå, trots att jag visste att jag skulle få minst en Eddingsbok, eller några tennfigurer till Shadowrun, så satt jag på helspänn och suktade. Det fanns liksom en potential i de där inslagna paketen, en möjlighet att det kunde vara något ännu bättre, något mer fantastiskt än jag vågat hoppats på.

Ungefär likadant känner jag när jag får en leverans från någon onlineshop. Jag vet redan vad paketet innehåller – en bok, en dvd, ett par manschettknappar med Stålmannen-motiv – men jag kan ändå inte hålla mig från att slita upp det så fort jag bara kan, ofta redan hos mitt stackars postombud Göta Kiosk. Inne i den där Adlibris-kartongen kanske det finns något underbart, kanske en bok som är snyggare och bättre än den jag beställde.

Möjligheterna. Potentialen. Det talas ofta om hur mycket mer känsla det är att handla i riktiga affärer, jämfört med onlineshopping, men jag har insett att jag inte håller med. Onlineshopping ger mig Julaftonskänsla vilken dag i veckan som helst.

3 reaktioner till “Den där fantastiska känslan

  1. Jag är precis likadan! :] Det bästa som finns är att få paket på posten, trots att man vet precis vad det är i det 😉

    Gilla

  2. Hade också ”skattjakt” med små gömda ledtrådar hemma i huset när jag var liten. Barndomsnostalgin är total 🙂

    Gilla

  3. I vår familj fick jag och brorsan ett paket på morgonen. Det var oftast något spel (Monopol, Tjuv och Polis, Den försvunna diamanten m.fl.) så vi hade något att göra under dagen till den stora julklappsutdelningen efter Kalle Anka. Vilken lång väntan det var…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s