34 reaktioner till “Med tanke på dagens högtidligheter

 1. Själv såg jag stora delar av bröllopsfesten på TV. Trevlig underhållning och fin tradition som vi bör vara stolta över. Men är man typiskt svensk så vill man ju såklart ifrågasätta och gärna sparka på allt som är konservativt.

  Att Ohly inte dök upp gjorde såklart saken ännu trevligare. Har vi tur så är vänsterpartiet inte bjudet på nästa högtid eftersom de förhoppningsvis inte längre är ett riksdagsparti.

  Gilla

  1. Nu gör det du det väldigt enkelt för dig. Frågan om kungahuset handlar ju inte alls om det tämligen marginella Vänsterpartiet. Kritiken mot hovet, dess hemliga budget, slöseri med skattepengar och djupt odemokratiska grund kommer ju faktiskt inte alls bara från vänsterhåll. Tvärtom har opinionen svängt anmärkningsvärt det senaste halvåret – många är kritiska.

   Jag tror faktiskt att även många rojalister tycker att hovets budget borde vara offentlig (det är ju ändå skattepengar) och att kungen åtminstone någon gång kunde svara på kritiska frågor om det system som gett honom åtskilliga miljoner. Demokrati bygger på öppenhet och kritisk granskning.

   Gilla

  2. ”Men är man typiskt svensk så vill man ju såklart ifrågasätta och gärna sparka på allt som är konservativt.”

   Det där var så dumt så jag vet inte hur jag ska börja. Och i tillägg ett av dom sämsta retoriska greppen.

   Gilla

   1. ”Det där var så dumt så jag vet inte hur jag ska börja. Och i tillägg ett av dom sämsta retoriska greppen.”

    Men Ebba Gröns text om att de ”hatar prins Bertil å Carl-Gustav” och att ”dom tål lite bly i nackarna” är självklart på en exemplarisk nivå? Ledsen grabben men det blir nog ingen raketforskare av dig.

    Gilla

   2. Jag fick knappast intrycket att det var en kommentar till Thåströms textskrivande.
    Utan ett allmänt om varför vi måste vara så ”typiskt svenska” vilket jag och du visar på exemplarisk nivå att det finns inget som en typisk svensk.
    Men om det hade funnits något sådant hade väl du & jag tyckt att ”Jag går och fiskar” hade varit en exemplarisk text kan man tänka sig. Tacka gudarna för att Sverige är endast en gräns, ekonomi och ett nåt så när gemensamt språk och inget mer.
    Nej och du lär knappast bli barnpedagog? Vad har det för relevans till konversationen tycker du?

    Gilla

 2. Väldigt fin tradition med människor som får ärva makt där folket ska vara undersåtar. Inget man borde vara stolt över och ett kungahus platsar inte i ett demokratiskt samhälle enligt min åsikt. Tycker det konstigt att vara nedlåtande mot att den typiska svensken tänker kritiskt, det är tvärtom något väldigt bra. Att ha en tradition bara för traditionens skull tycker jag är trångsynt.

  Gilla

 3. Ni förstår att den enda realistiska alternativet till monarki är, tyvärr, republik? Dvs vi kommer få en presuident, som kommer kosta ännu mer pengar. Förvisso kan presidenten möjligtvis (i vissa frågor) bli en motpol till de som f.n. förtrycker oss, men som del av samma politiska system så är risken stor att vi får ytterligare en institution som tar våra pengar och bestämmer hur vi ska leva våra liv. Att man får rösta var fjärde år på några olika alternativ är irrelevant eftersom resultatet blir det samma oavsett valresultatet: folket blir fattigare och får mindre frihet medan eliten moraliserar och gottar sig.

  Gilla

 4. Såg talen på festen. Av dessa kan ja dra ett antal slutsatser angående de faktum att de kungliga ärver sin titel och position. Kungen, efter nu snart 40 år vid tronen , stakar sig, stavelse för stavelse igenom sitt tal och ser hela tiden ser på sin lapp. Daniels och inte minst hans pappas tal ligger på en helt annan nivå, offentlig ovana till trost. Visst har de fått hjälp med sina tal men de har en säkerhet som kommer av att de själva jobbat sig framåt. Det är sorgligt att se Kungen, en man som tvingats till en position han uppenbarligen är obekväm i och aldrig riktigt lärt sig hantera.

  Viktoria har mer potensial och vana.

  En sidonotering som är lite oroande är den millitära uppslutningen runt monarkin. De har ingen politisk makt och inget inflytande men, hur många inom den väpnade grenen av vårt samhälle skulle ställa sig bakom monarkin om monarkin bestämde sig för att sluta vara opolitisk?

  Gilla

   1. Inte egentligen men så länge monarkin finns där och regenten är överbefälhavare… När jag ser på världen idag verkar det som om vad som helst han hända

    Gilla

 5. Möjligt att opinionen har svängt (vi har ju somsagt numera två arbetarblock istället för ett) men folk ”skäller vid fel träd” när det gäller ekonomin. Dels som Gravity säger ovan så kostar en president säkert minst lika mycket pengar, dels är den kostnad som idag saknar motstycke i storlek och i undangömning den för vår ”flyktingmottagning”. Den fantastiska skillnaden här är givetvis att det från politiskt och medialt håll är tillåtet att ifrågasätta monarkin men gud nåde den som anmärker på kostnaderna för flyktingmottagning. Han måste ju vara nazist rätt av (även om han stödjer Israel och judarna som folk). 🙂

  ”Demokrati bygger på öppenhet och kritisk granskning.”
  Och detta är förenligt med Sverige? Skulle inte tro det…

  Gilla

  1. (höggs i tu, förlåt)

   Jag har svårt att se vad det tillför med samma trötta konservativa gnäll varje gång ett inlägg berör politik.

   Gilla

   1. Du tycker alltså inte att ett politiskt (om än musikaliskt) inlägg bör följas av politiska kommentarer?

    Gilla

   2. Inte nödvändigtvis om det är menat mer som ett skämt mellan likasinnade än ett debattinlägg, nej. Av samma skäl ger jag mig inte in i kommentarstrider på högerbloggar: varje politiskt inlägg behöver inte trigga den där ”någon har fel på internet!”-reflexen.

    Gilla

   3. Nu ser jag detta som en SF/Fantasy blogg och inte i första hand en vänster-blogg (då hade jag givetvis inte ens bemödat mig att besöka den).

    Uppenbarligen är dessutom inte alla läsare ”likasinnade”.

    Gilla

   4. Det behöver inte vara vattentäta skott mellan politik och fantasy. Magnus verkar, liksom jag, tycka att det är relevant att kritisera fantasy och sci-fi ur ett politiskt perspektiv då och då. Att han då ibland slänger in andra politiska inlägg kan väl knappast ses som orimligt, och inte heller särskilt avvikande från bloggens huvudspår.

    Gilla

  2. Nej, jag har inte funderat på det. Jag har alltid haft filosofin att folk får diskutera vad de vill i kommentarerna, så länge det inte är brottsligt.

   Är det fler som önskar hårdare kommentarmoderering?

   Gilla

   1. Är det fri önskestund så hade jag föredragit att bloggen handlade om SF och Fantasy. De allmänna ”nörderiet” kring vänsterpolitik rimmar sjukt dåligt med en annars fantastisk blogg.

    Gilla

   2. Tja, jag tycker det är rätt lätt att hoppa över trollen i kommentarerna (och om det är mycket trolleri: alla kommentarer) så för min del tycker jag inte att du behöver moderera hårdare. De som skriver dumheter straffar ju ut sig själva genom att skriva dumheter. 🙂

    Gilla

  1. Är lite besviken att man glömde bort ”Häxmästarinnan av Toblerone” och kampen mot stenkastande vätte-extremister.

   Gilla

   1. Det vore ju ganska schizzo att satirisera åt båda hållen samtidigt. Dessutom så finns det ju redan ministrar som sänker sig till ”Häxmästarinnan av Toblerone” -nivå, så varför skulle även Svenskbladet dragga i den gyttjan?

    Gilla

   2. Åt båda hållen? Menar du att ”Vicohly” och ”Tobleronehäxan” inte skulle vara åt samma håll?

    Men visst finns det säkert ministrar som ligger på samma nivå. Det finns ju såklart kriminella i alla partier (till och med hos de hårdgranskade Sverigedemokraterna).

    Gilla

   3. Jag missförstod dig – jag trodde att du ville att de skulle satirisera Mona på grundval av en chokladask för mycket för ett decennium sedan.

    Gilla

   4. Och Vicohly skulle alltså inte vara satir med kopplingen till den onde Vicotnic från Öststaten Nidland?

    Ska vi nöja oss med att konstatera att vi båda gillar rollspel istället?

    Gilla

   5. Ja, fast där tror jag att det är tänkt som satir av satiren – hur Borg och Reinfelt skulle se på Ohly om det var ett rollspelsäventyr s.a.s

    Gärna det – jag missförstod som sagt var vinkeln i ditt inlägg och gillar verkligen rollspel 🙂

    Gilla

 6. Jag gillar låtvalet på högtidsdagen, och jag gillar din blogg. Och jag tycker inte att du ska moderera kommentarerna. I just det här fallet är faktiskt kommentarerna roligare än inlägget. Nu ska jag läsa din senaste Rubiconrecension 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s