Jävla Mass Effect två

Varför vattenstämplar nätbutiker omslag? Webhallen gör det, Adlibris gör det, Bokus gör det ... Vad är grejen? "Det här är VÅR bild! Ingen ska kunna sno den obemärkt, trots att det redan finns 4000 andra versioner av samma bild online, och trots att vi inte äger den eller har något med den att göra över huvud taget. Vi har inte ens scannat in den själva!"

På den tiden då jag hade en fungerande Xbox 360 så köpte jag ett spel som hette Mass Effect 2. Det var ett sci-fi actionrollspel (eller något sådant) och jag hade spelat föregångaren, lämpligt nog kallad Mass Effect, med stor behållning några år tidigare.

När jag kommit hem med mitt köp stoppade jag in skivan i Xboxen, skämdes lite över det fula jäkla omslaget, och tryckte på diverse knappar tills den inte nämnvärt imponerande introfilmen började.

(Uppriktigt sagt så var introt bara en enda lång pinsam ursäkt till att tvinga mig att börja om med min karaktär på level 1, trots att jag hade uppnått level 60 när det första spelet var slut. Nä, tacka vet jag Quest for glory 1–5.)

Efter ungefär tre timmar tog introt slut och det var dags för min svaga mes till huvudperson att springa skjutande igenom ett brinnande rymdskepp, sönderfallande asteroid, eller vad det nu var för något.

Det var då jag upptäckte att Mass Effect 2 var helt ospelbart.

På min fina tjocka 28-tumms Grundig från 1999 var det fysiskt omöjligt att läsa texten i spelet. Det gick inte att läsa vilka attacker jag valde, vad för föremål jag plockade upp, och det gick verkligen inte att läsa alla långa bakgrundstexter i ”Codexen”. Jag fick spela mer eller mindre i blindo.

Helt jävla värdelöst.

Ska jag vara tvungen att köpa en ny tv bara för att kunna lira ett tv-spel? Grundigen fungerar utmärkt till alla andra ändamål – alla utom just Mass Effect 2.

Det är så uselt att jag vill kasta ruttna tomater på någon.

11 reaktioner till “Jävla Mass Effect två

 1. Mass Effect 2 är kanske det bästa spelet som hittills skapats till Xbox 360. Att spela den nya generationens konsolspel på en TV som inte stöder 1080p är lika med tortyr. Jag köpte själv en ny TV och detta var en av huvudanledningarna.

  Gilla

 2. Isch, sådant suger. Jag hade en ännu äldre TV en gång i tiden, och när familjen uppgraderade till en xBox360 gjorde de det effektivt omöjligt för mig att sno spelkonsolen mer. Jag tror iochförsig att det var en del av deras plan, men jag saknade att kunna smyga in med den i mitt rum och spela Fable mitt i natten 🙂 Det var inte värt en ny tv för att kunna spela xbox däremot, inte när den jag hade fungerade finfint till både PS2, N64 och SNES. *retro*

  Gilla

 3. He, he, Magnus, nu låter du som pensionärerna som klagar på att TV-nyheterna hänvisar till Internet för mer information. ”Den här TV:n dög när pappa och farfar spelade Myst.

  Gilla

 4. Tyvärr stöttar inte nya spel gamla TV-apparater. Jag tog upp det här vid tillfälle på ett producentmöte och svaret blev att ”ingen har lågupplösta TV-apparater längre. I alla fall inte i vår målgrupp” vilket jag ansåg var bullshit, men tyvärr… På precis samma sätt som väldigt få spelföretag tar hänsyn till funktionshinder så tar de heller ingen hänsyn till bakåtkompatibilitet.

  Jävla illa if you ask me.

  Gilla

  1. Texten är problemet med en hel del spel. Dead Rising och Dead Space var ingen semester för ögonen de heller, för att ta två exempel. Jag kör också på tjock-TV. Eftersom den fortfarande funkar har jag inte haft något skäl att byta ut den, men Mass Effect 2 fick mig att börja fundera. Jag är dock stormförtjust i ME2. Jag gillar att de gjort allt lite skitigare än föregångaren och jag tycker storyn är lika fängslande. Möjligt att de kunde gjort de quest som hör ihop med karaktärerna lite ”köttigare”. De känns rätt korta, fast några är riktiga höjdare. Scenariot i DLCet Kasumi – Stolen Memory är hur kul som helst till exempel. Lite James/ Jane Bond i scifi-tappning.

   Gilla

 5. Magnus: Din bildfråga är aningen roande. Du frågar alltså varför ett företag vill du läser namnet på deras företag varje gång du tittar på omslaget till ett spel som du köpt där? Iden är sannolikt att man får billiga exposure-poäng i reklamvärlden.

  Gilla

  1. ”Spela X-box” går alldeles utmärkt på en 28-tums CRT. X-boxen klarar nämligen inte så värst höga upplösningar… Om du inte menade ”spela 360” eller ”spela X-box 360” då, för det är en annan sak.

   Tro’t eller ej, det fanns en X-box innan 360’n också. Vissa av oss föredrar den fortfarande eftersom den är så mycket mer modifierbar =)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s