Så bra är rollspelsforumen

Det här med att snacka rollspel är ju roligt, men var ska man göra det egentligen? Det svenska internätet ger flera alternativ, så jag tänkte snabbt recensera de diskussionforum jag brukar (eller brukade) frekventera. Håll till godo!

Rollspel.nu

Rollspel.nu drivs i privat regi, och titulerar sig gärna som Sveriges största rollspelforum. Vilka belägg det finns för det har jag ingen koll på. Just nu pågår diskussioner om att förvandla forumet till en Sverok-förening.

Struktur: Rollspel.nu består av ett stort antal underforum av varierande slag. Dels finns det forum för enskilda spel (Eon, Fallen Reich m.fl.) och utgivare (Saga Games, Kaleidoskop m.fl.), dels forum med olika teman (rollspelsmakande, gallerier, krönikor och så vidare). Aktiviteten på de olika forumen kan variera mycket: vissa har i skrivande stund inte haft någon aktivitet på flera månader, andra dränks i nya inlägg.

Stämning: Diskussionerna på många av forumen tenderar att sjanghajas och bli väldigt teoretiska när personer med olika agendor för skyttegravskrig mot varandra. Sajten är relativt välkomnande mot nya medlemmar, men det finns en ganska hög kunskapströskel att ta sig över man vill delta i vissa av underforumen (speciellt Rollspelsmakande). Tonen är ofta hård och debattörer förväntas ha både ett och två lager skinn på näsan.

Fördelar: Väldigt bred kunskapsbas – har du frågor om något obskyrt spel finns det garanterat någon som spelat det. Håller du på att skriva ditt eget rollspel, så är Rollspelsmakar-forumet ett bra första ställe att få feedback på dina regler och funderingar. Många aktiva medlemmar, och många levande diskussioner. Flera spelföretag har sina officiella forum på rollspel.nu.

Nackdelar: Om du inte gillar rollspelsteori kan det vara svårt att ta till sig Rollspel.nu – vilken tråd som helst kan degenerera i långa diskussioner om väldigt lite. Ibland blir forumet även något av en intern klubb där etablerade medlemmar mest diskuterar med andra etablerade medlemmar. Då forumet är privatägt är driften utelämnad åt ägarens nycker och ekonomi.

Kända stammisar: Anders Blixt (Äventyrsspel m.m.), Erik Granström (Svavelvinter), Marco Behrmann (Noir), Tomas Arfert (Saga) med flera.

Sverok.se

Det nationella nördförbundet Sverok har forum för alla sina kärnområden, plus några till.

Struktur: Det finns ett rollspelsforum för alla rollningsrelaterade diskussioner. Därutöver finns egna forum för lajv, brädspel, paintball m.m. Rollspelsforumet har vanligen en ganska sparsam aktivitet.

Stämning: Välkomnande och öppen och ett bra ställe för nya rollspelare att ställa frågor. Det blir dock sällan någon vidare fart på diskussionerna, vilket ger forumet ett lite ytligt intryck.

Fördelar: Backas av Sverok. Enkelt och översiktligt, och lätt att få respons på sina trådstarter.

Nackdelar: Har ingen riktig profil eller inriktning.

Kända stammisar: Åke Rosenius (Khelataar m.m.).

Riotminds.se

Utgivaren av Drakar och demoner och Götterdämmerung har sina officiella forum här.

Struktur: Dedikerade forum till Riotminds spel. Rollspelen har speciella forum för värld och regler. Det finns även allmänna forum, gömda spelledarforum och nyhetsforum. Det råder febril aktivitet på de flesta av dem.

Stämning: Det absolut största intrycket av forumen är att alla där förbehållslöst älskar Riotminds och allt de gör. Med tanke på språket i många av inläggen får jag även känslan av att medlemmarna är yngre än på något av de andra forumen jag tar upp här.

Fördelar: Vill du ha reda på någon detalj i kampanjvärlden Trudvang så är det hit du ska vända dig. Samma sak om du vill ha förklarat för dig vad Snösaga egentligen handlar om, eller hur man spelar Götter. Ja, om du vill snacka om något av Riotminds spel så är det nog här du ska hänga.

Nackdelar: Fanboyismen kan vara svår att smälta (om man inte själv delar den, antar jag). Strukturen på de olika underforumen gör det svårt att hitta vad man söker. Extremt stort sidhuvud som gör att man måste scrolla varje gång sidan laddas om.

Kända stammisar: Grabbarna på Riotminds.

Jarnringen.se

Järnringen förlag (Mutant, Coriolis och det kommande Trakorien) har sina diskussionsforum här.

Struktur: Tre forum för det insomnade Mutant, fem för Coriolis. Plus nyhetsforum, fantasyforum och lite annat smått och gott. Sedan Mutant gick i graven har forumet fått någon sorts energiboost, och aktiviteten är så vitt jag kan se större än någonsin.

Stämning: Överlag ganska trevlig. Det går att diskutera borde stort och smått utan att känna sig dum.

Fördelar: Här kan man få reda på allt man någonsin velat veta om Mutant och Järnringens andra produkter. Extra bonuspoäng för ett speciellt Svavelvinter-forum.

Nackdelar: Även här finns ett omotiverat stort sidhuvud som gör det besvärligare än nödvändigt att navigera på forumet. Är man inte intresserad av Mutant försvinner större delen av poängen med att surfa hit.

Kända stammisar: Järnringen-folket.

21 reaktioner till “Så bra är rollspelsforumen

 1. Tycker du missar den överlägset största nackdelen med rollspel.nu:

  Dess synnerligen underliga och krångliga forumsystem. Ingenting fungerar som på i princip alla andra diskussionsforum.

  Gilla

  1. Att det inte fungerar som andra forumssystem är det som är det bästa med rollspel.nu. Platt visning är till exempel helt värdelöst om man vill ha några vettiga diskussioner.

   Gilla

  2. Jag håller med. Har flera gånger gått vilse där. Dessutom tycker jag, precis som Magnus säger ovan, att det ibland blir ganska otrevligt på rollspel.nu. Men egentligen, ser man på nätet som helhet är rollspelsforumen väldigt snälla.

   Gilla

 2. En detaljsynpunkt: intresset för Mutant har ökat något på sistone. Men det är mest gamla stötar som håller lågan uppe. Få nykomlingar, tyvärr. Allra störst tror att jag att MUA var för fem, sex år sedan när spelarböckerna och en del annat släpptes. Men visst – det är kul att spelet fortfarande är levande.

  Gilla

  1. Den definition av ”levande” jag tycker är värd att tycka om är ”när jag går till butiken var och varannan månad för att köpa det nya släppet”.

   Gilla

   1. Kolla in prisnivån för vissa Mua -böcker på tradera så ser ni att spelet fortfarande har ett attraktionsvärde.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s