”Lilla stjärna” är John Ajvide Lindqvists bästa

Lilla stjärna är John Ajvide Lindqvists bästa bok. Bättre än Låt den rätte komme in. JAL återvänder till temat unga människor och utanförskap, och greppet med att en vanlig unge (eller tonåring i alla fall) hittar en vän i något övernaturligt.

I Lilla stjärna är det Teresa som träffar den märkliga Theres, en våldsam och tillsynes efterbliven tjej som har en märklig förmåga att sjunga helt rena toner.

Jag vill inte säga något mer om handlingen, för som i alla AJLs böcker utvecklas den långsamt och slingrande. Jag närmade mig Lilla stjärna utan att ens ha läst baksidestexten, och det är egentligen så jag rekommenderar alla att läsa den.

Som vanligt briljerar AJL med träffsäkra vardagsporträtt av livet i Sverige, och med plötsliga utbrott av blod, inälvor och övergrepp.

Alla måste läsa. Måste!

10 reaktioner till “”Lilla stjärna” är John Ajvide Lindqvists bästa

 1. Spännande! Hade lite svårt för både hans zombiebok och Människohamn men kanske att man ska ge karln en ny chans då.

  Är det förhandsex du fått tag på?

  Gilla

 2. Roligt att höra, jag har gått och dreglat över den i bokhandelns skyltfönster hela veckan. Dags att slå till då. Själv undrar jag om jag inte tycker bäst om Människohamn, kul att se att han håller stilen fortfarande. Hanteringen av odöda var inget vidare men bok två ska väl vara den som är svårast att skriva.

  /Patrik

  Gilla

 3. ”…en våldsam och tillsynes efterbliven tjej som har en märklig förmåga att sjunga helt rena toner”

  Banshee?

  Gilla

 4. 18e Maj var väl angivet datum för utgivning? Och inga tidningar verkar ha insett att den släppts. Någon som vet varför datumet ändrats? Inte så att jag klagar, det var ju en väldigt trevlig överraskning. Och bra var den!

  Gilla

 5. Jeg har lest alle bøkene hans (på svensk, selv om jeg er norsk), og gledet meg veldig til at ”Lilla Stjärna” skulle komme ut. Jeg må bare si meg enig: Dette er den beste hittil. Skal man bare lese én bok av John Ajvide Lindqvist, må det bli ”Lilla Stjärna”.

  Gilla

 6. Jag är nog benägen att hålla med, den är tom bättre än Låt den rätte komma in, som jag älskade. Det har blivit alldeles för lite sömnd de senaste dagarna pga Lilla Stjärna…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s