Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Svenska kulter

Svenska kulter är inte en fackbok om svenska kulter, utan en samling skräcknoveller av Anders Fager. Det är mycket cthulhu över novellerna — cthulhu och svensk vardag: De sydsvenska gymnasietjejer som offrar sina ragg till Någonting bakom dansbanan. Det gamla paret som ska mata svanarna, och som pratar om att återuppväcka Strindberg från de döda. Rosengårdsgrabbarna som bilar genom Europa för att hämta hem ”Mormor”.

Det är bra skit alltihop, även om jag inte direkt blir rädd av den här typen av skräck. Den är mer fascinerande och spännande än läskig. Bra skrivet, bra berättat, bra storys. Bra, liksom. Man vill läsa mer.

Ni som hängt med här på bloggen ett tag känner till min aversion mot novellsamlingar. Jag har inte lyckats läsa igenom en hel novellsamling sedan biblisk tid. Svenska kulter är så bra att jag slukade den i en sittning. Jag! Novellhataren. Det om något borde ge er en fingervisning om kvalitén på Anders Fagers berättarkonst.

 1. Profilbild för Pål Eggert

  Jag måste verkligen läsa den här boken, men jag glömmer liksom bort att införskaffa den hela tiden. Den verkar riktigt lovande.
  Sedan menar jag att det är lite av ett feltänk att skräck nödvändigtvis skall framkalla rädsla, typ som om författaren säger Bu! till läsaren. Jag orerar lite om det här:
  http://elinochsiska.blogspot.com/2009/09/forfattaren-ger-er-basta-fantasyn.html

  1. Profilbild för Zapp

   ”Jag läser inte jättemycket fantasy, däremot en hel del fantastik, vilket är en något bredare kategori.”

   Sorry, men prententiöst och viktigpettrigt skitsnack som det där fick mig att omedelbart avbryta min läsning av länken. Snacka om att patronisera intervjuaren!

   1. Profilbild för Pål Eggert

    Konstigt att intervjuaren inte tyckte som du, men du vet väl bättre än både jag och henne.

   2. Profilbild för Jakob Ryngen
    Jakob Ryngen

    Att sluta läsa så snart något avviker från ens egen åsikt är ganska dumt enligt mig…

 2. Profilbild för Anders Sveen

  Att du slukade den här boken men inte gillar andra novellsamlingar ger mig absolut en fingervisning, men inte på det sättet du menar. 😛

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Ja, jag vet, jag är en dålig människa.

 3. Profilbild för Klas

  Den här måste jag spana in. Nog för att mina konfirmander brukar gilla när jag läser HP Lovecraft-noveller för dem, men de tycker ofta att språket är lite bökigt. Sedan är det ju lite för mitt eget höga nöjes skull… 🙂

 4. Profilbild för Oskar Källner

  Läser du H P Lovecraft för dina konfirmander!? 🙂 Kul!

  Och jag som bara har läst typ Narnia och sånt ”fromt” för mina. Kanske ska ta med lite Lovecraft till årets läger istället. 😉

 5. Profilbild för GnomviD
  GnomviD

  Hm, dåså. Jag stod och fingrade på den här på GothCon, men glömde att köpa. Då skrivs den upp på listan över framtida inköp. Tack!

 6. Profilbild för Lukas

  Det är något lustigt när huvudpersonerna i en lovecraftiansk novell sitter och snackar på samma hak där man själv hängt.

  1. Profilbild för Anders Fager
   Anders Fager

   Vilket ställe tänker du då på, Lukas?

   1. Profilbild för Lukas

    Azalee. Även om de höjt ölpriserna nu.

    1. Profilbild för Anders Fager
     Anders Fager

     Ah… En av dessa Malmöitiska kvalitetstillhåll. Kändes det rätt att boysen träffade där?

     1. Profilbild för Lukas

      Jodå, har ju hänt en del skit där. För övrigt, tack för trevlig läsning och för att jag kunde knipa en bok fastän ni redan packat ihop!

     2. Profilbild för Anders Fager
      Anders Fager

      Absolut ingen fara.

 7. Profilbild för karl

  Vill läsa.

 8. Profilbild för Martin Lysén
  Martin Lysén

  Tyckte mycket om boken. Läser den för flickvännen som också är förtjust. Den sista novellen som tar upp the King in Yellow är en av bokens höjdare för alla som knarkat Delta Green…

  1. Profilbild för Anders Fager
   Anders Fager

   Delta Green?

 9. Profilbild för Anna

  Bör man vara bekant med Lovecrafts Cthulhu-berättelser för att kunna uppskatta Svenska Kulter?

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Nej, inte alls. Det är mest vissa namn som refererar till Lovecraft. Man missar inget om man inte känner igen dem.

 10. Profilbild för Zebran

  Då har man läst ”Svenska kulter” av Anders Fager och en mer missvisande titel får man allt leta efter. En bättre titel vore ”Tröttsamma berättelser” för boken är frapperande monoton och tråkig. Det skrivs en massa detaljer om både det ena och det andra men egentligen ingenting som för berättelserna framåt. Det är som om detta oändliga ordbajseri endast existerar för att sträcka ut tunna berättelser till något som nästan kan kallas bok. Skulle någon få för sig att stryka allt onödigt så tror jag boken skulle vara cirka 50 sidor lång. På detta sätt påminner den mycket om Bret Eston Ellis ”American Psycho”. Ett mustigt, för att inte säga perverterat, bildspråk används i tirader av antisemitism, sexism och homofobi. Man får dock känslan att författaren Anders Fager använder detta språk för att chocka läsarna (inte för att han är rasist, sexist eller homofob) men eftersom det görs på ett så taffligt och vårdslöst sätt är känslan mer att författaren måste vara överpretentiös. I rädsla för att misslyckas tar Anders i så det knakar så att han åtminstone kan hävda att han var modig i sitt författarskap. Andra skulle säga att samma författarskapet är omoget för att inte säga rent barnsligt. Sedan kan man undra vad cthulhu-mytologin har i dessa berättelser att göra. Till skillnad från Magnus Edlund anser Zebran att utan H.P. Lovecrafts referensramar så går det lilla av Anders Fagers författarskap man kan ta åt sig helt förlorat. De olika novellerna har redan från början hål stora som isberg och om man inte vet vilka Shub-Niggurath, Yog-Sothoth och Byakhee (erna) är förvirrar det bara ännu mer. Någon skräck i samma form som Lovecrafts är nästan ett hån mot den gamle mästaren. Lovecraft var långt ifrån den bäste författaren som världen skådat men han hade ändå en helt unik berättarförmåga som Anders Fager inte på något sätt kan göra anspråk på. Kanske gör han det inte heller och Zebran är kanske orättvis men kunde inte författaren ha hittat på en egen ”mythos”. Det Zebran speciellt irriterar sig på är avsaknaden av skräck och överraskningar. En någorlunda intelligent människa kan förutspå varenda tvåloperavändning långt innan man hunnit traggla sig igenom de till antalet oändligt många färgtorkartråkiga sidorna. Slutksammanfattningen kan tyvärr inte bli annat än fördomsfullt, ointressant, patetiskt. Anders Fagers författarskap är något som Zebran hädanefter tar avstånd från. Boken förvandlas härmed till skithuspapper.

 11. […] Men inte nog med det! Anders Fager ska skriva minst en novell förlagd till Mutants värld. Tråk, kanske ni tänker och minns tillbaka på all usel rollspelsprosa ni läst genom året (jag tittar på dig, White Wolf!). FEL, skriker jag. Anders Fager är inte vilken hålögd rollspelare med förvrängd bild av sin litterära kompetens som helst! Nej, han ligger bakom en av de bästa svenska böcker jag läst på år och dagar, novellsamlingen Svenska kulter. Bra skit – ni kan läsa min recension från 2010 här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *