Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Den bästa bok du kommer att läsa det här decenniet

Under några dagars tid har jag gått runt och funderat på hur jag ska kunna skriva en recension som gör Lev Grossmans The magicians rättvisa. Nu har jag kommit fram till att jag inte kan skriva en sådan text.

The magicians är nämligen den bästa bok jag läst på riktigt länge. En femplusare. En 10-poängare. MVG rakt igenom. När jag försöker skriva negativa saker om boken så kommer jag bara att tänka på grejer som att den inte var riktigt som jag hade föreställt mig. Och det är ju inte ens något negativt!

Grossmans mästerverk börjar som en vuxen pastisch av Harry Potter. En ung olycklig kille blir antagen till en trollkarlsskola där han finner den gemenskap och tillhörighet han alltid saknat. Ibland håller Grossman upp ett Harry Potter-fenomen och kommenterar det med cyniska/realistiska glasögon på nässpetsen (vad är till exempel poängen med att dela in elever i olika rivaliserande ”hus”, om de ändå har samma läroplan och går i gemensamma klasser?), men The magicians är så mycket mer än så. Jag tror visserligen att man uppskattar boken mer om man är bekant med Potter, Narnia och kanske Trollkarlen från Oz, men dessa förkunskaper är knappast nödvändiga.

Så … om man bortser från det metaplanet av referenser? Ja även då är boken helt fantastisk. En bit uppväxtberättelse, en bit övernaturlig spänning, en bit samhällskritik samt en hel del riktigt fräna och originella idéer.

Om du har det minsta intresse för att läsa överhuvudtaget så måste du läsa The magicians.

 1. Profilbild för Oskar Källner

  Kul! Får ta en titt! 🙂
  Lägger upp den på min Att-läsa-lista.

 2. Profilbild för ne

  Oj! Med tanke på att din boksmak verkar korrelera med min får jag nog införskaffa denna. (Annars trodde jag att The Dark Commands skulle bli decenniets bästa bok).

 3. Profilbild för woo

  Den är helt klart läsvärd men deceniets bok.. verkligen inte, kanske bland top 5 av årets böcker enligt mig. The city and the city av china mieville är tex mycket bättre.

 4. Profilbild för Anna S (Bokstävlarna)

  Jag kan inte annat än att hålla med!
  Extremt bra bok, som lyckas vända på många klichéer och ge en hel del välriktade kängor, samtidigt som det är en originell och sjukt spännande berättelse.

  (Och det ska enligt ryktet komma en fristående uppföljare till sommaren, ska bli intressant att se om den lever upp till samma klass)

 5. Profilbild för Wilper

  Jepp, läste den för några månader sen. Trevlig bok.

 6. Profilbild för Marcus

  Instämmer, boken var så mycket mer tänkteväckande än jag någonsin förväntat mig. Mycket bra fantasy.

  Du glömde nämna det existentialistiska temat i boken, som jag tycker utgör mycket av den ”röda tråden” och knyter ihop de ytligt sett ganska väsenskillda tre-fyra delarna.

 7. Profilbild för Hampus Eckerman

  Den var… sisådär. Osympatiska karaktärer och för mycket narnia-tjat. Önskade mest att de skulle dö på ett spektakulärt sätt, men inte ens det lyckades med. Slutade genom att bara ebba ut, författaren fick väl slut på inspiration. En svag 4:a kanske? Eller stark 3:a.

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Nej nej nej. Du tycker bara så för att du har dålig smak. MOAHAHAHA. 😉

   1. Profilbild för Hampus Eckerman

    Men du kan väl inte påstå att karaktärerna var sympatiska!! o.O

 8. […] potteresk. Harry Potter och Narnia känns som de två mest uppenbara inspirationskällorna. Lev Grossman känns också som en föregångare … fast där är det nog en fråga om simultana idéer. […]

 9. […] Min recension av det engelska originalet finns här. […]

 10. […] som bloggat om den engelska utgåvan är Bokhora, Piruett, Sandras bokhylla, Du är vad du läser och med näsan i en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *