Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Drakar och demoner och utskrifter

Det här fina omslaget lär man knappast kunna skriva ut.

För att återkoppla till mitt tidigare inlägg om Riotminds nya onlinesatsning, så verkar det som att det kommer att vara möjligt att skriva ut hela böcker om man är prenumerant.

Det är ju bra.

Ända tills man funderar på kostnaderna. Hur många A4 krävs det för att skriva ut, säg, Likstorm? I bokform är äventyret 120 sidor med illustrationer och förbannat liten text, och om man antar att utskrifterna åtminstone är formaterade på Word-nivå med lite rubriker och grejer, samt att man inte får med några illisar, var kan man hamna då? 60 A4?

60 A4 drar lätt hälften av det svarta bläcket i en vanlig skabbig bläckskrivare som de flesta människor har tillgång till hemma.

Okej, då kör vi lite överslagsräkning. 60 A4 kostar i runda slängar 10 spänn. En halva svart bläck får man hosta upp cirka 150 kr för.

Således: Vill jag ha Likstorm i pappersformat måste jag först skaffa ett abonnemang (pris okänt), sedan köpa själva ”boken” (pris okänt) och slutligen pröjsa 160 kr för materialkostnader.

På Sf-bokhandeln kostar Likstorm, när detta skrivs, 229 kr. Det är möjligt att totalsumman för att fixa en utskrift understiger det – än så länge har vi ingen aning om Riotminds prissättningar – men man tvingas ändå betala en bra stor procentandel av bokpriset för att kunna sätta in en massa tråkiga papper i en pärm.

Nu kanske folk får skriva ut gratis på feta laserduplexskrivare via sina jobb, eller bara är intresserade av att printa  ett fåtal sidor ur boken, men det ändrar inte faktum: Utskrifter kostar pengar.

 1. Profilbild för Petter B
  Petter B

  Ja, det ska till ett jävligt bra spel för att det här ska bli intressant. Och Trudvang är inte jävligt bra. Det avgör saken för min del.

 2. Profilbild för Magnus Edlund

  Och då har jag inte ens börjat yra om hur lång tid det skulle ta att skriva ut så många sidor på en vanlig epaskrivare.

 3. Profilbild för Åsa Roos

  Det finns ett par faktorer som talar för den här typen av publicering, men de ligger för det mesta på förlagets sida. Det är lätt att få ut produkter, man slipper tryckkostnad och man kan gå ut med materialet redan dagen då det är färdigt, snabbare tillverkningstid helt enkelt.

  Det är också bra för spelarna som bara vill testa, som kanske inte vill slänga ut pengar på en bok (går tillbaka till den där detaljen om hur mkt pengar ett ex kostar).

  Nackdelarna är att det blir lättare att pirata böckerna, ovanstående argument om utskrift så klart, men även att jag aldrig någonsin skulle få för mig att köpa en e-bok för att det var en vacker bok, vilket jag till exempel gjorde med Jorges Bestiarium. Mycket vacker bok. Dessutom går man miste om ett ställe att sätta alla post-it-lappar, för att inte tala om indexering.

  Det är möjligt att jag är traditionalist, men när jag handlar från IPR så köper jag nästan alltid både PDF och inbunden bok. PDF för att kunna börja läsa omedelbart och bok för att jag vet att jag behöver den för mina äventyrsuppslag. Och post-its.

 4. Profilbild för Daflum
  Daflum

  Än värre med detta är att om inte det här funkar för riotminds så kommer de inte gå tillbaka till bokproduktion utan lägga ner mer eller mindre.

  1. Profilbild för Petter B
   Petter B

   Mer snarare än mindre tippar jag. Och det är ju det som är det sorgliga.

  2. Profilbild för kosta

   Ja, den tanken är lite otäck – I mitt fall så spelar jag inte nya DoD, men har allt, en typisk boksamlare med för mkt pengar. Det lär inte vara fallet med online-varianter.

 5. Profilbild för Mickenyfiken
  Mickenyfiken

  Jag tycker det känns lite som att många verkligen FÖRSÖKER hitta fel på Riotminds nya tjänst enbart för att dom egentligen hellre vill ha böcker.
  Man är ju inte tvungen att skriva ut sina äventyr och jag tror inte hellre att teknologin i sig kommer bli något problem. Jag personligen vill hellre just ha deras snygga böcker:)

  1. Profilbild för Mäster Johan

   I min mening har layouten och illustrationerna alltid varit DoD stora förtjänst. Anledningen till att jag till en början köpte böckerna. Texten var anledning till att jag slutade köpa dem. Således varför avveckla produktens främsta selling point?

   Det är väl ingen i sitt sanna sinne som tror att produkterna kommer hålla samma produktionskvalitet på webben? På samma vis tror jag inte heller att produktionstakten kommer att öka bara för att man går papperslöst. Det är en fin tanke men just en sådan. Själv kopierade jag kompisarnas DoD böcker redan under 90-talet och min erfarenhet är att de inte gick att använda, undrar om de i själva har försökt att använda deras regelböcker utskrivna på 200 A4?

   Jag börjar misstänka att min erfarenhet av rollspel är en helt annan än den syn som Riotminds har på hobbyn. Jag tror som många andra att PoD är vägen att gå för svensk rollspelsproduktion. Det är möjligt att det fungerar att släppa digitala produkter för minitransaktioner men då tillsammans med befintliga tryckta produkter. Det är en bättre väg att ha kvar de gamla men vinna nya kunder.

 6. Profilbild för Bergting

  Hade det inte kunnat fungera med POD publishing? Vill du ha den här boken, klicka här! Boing, tre dagar senare har du den i brevlådan.

 7. Profilbild för Magnus Edlund

  Bergting: Print on demand hade ju varit det naturliga. Kan inte förstå varför RM inte har det uppstyrt från dag 1.

  Mickenyfiken: Man behöver ju inte ens försöka, och egentligen är det inga fel. Brister, kanske. Sen är det ju så att om jag köper en bok så vet jag vad jag får och hur den funkar. Det är en bok, liksom. Formatet döljer inga överraskningar. Men det RM föreslår är, faktiskt, en så pass ny företeelse att i alla fall jag inte spontant och naturligt greppar alla fördelar, nackdelar och konsekvenser. Jag måste tänka till lite extra om det här verkligen är något jag vill spendera mina pengar på.

 8. Profilbild för Petter B
  Petter B

  Den kanske värsta haken är att jag med den här produkten måste sitta med antingen en bunt utskrifter (nej tack) eller vid en datorskärm (nej tack). Jag letar inte efter brister. De finns där och är mycket påtagliga. Vad jag önskar mig är en annan produkt. Tryckt regelbok plus PDF:er med någon form av specialfunktioner. Att önska detta är i mina ögon konstruktivt. RM kan göra något åt sin produkt nu när de, helt gratis, fått massor av respons.

  1. Profilbild för Petter B
   Petter B

   Eller för att förtydliga det hela: det är okej att ta betalt för PDF:er om man också har möjlighet att köpa böcker. Optimalt vore att sälja prenumeration på bra PDF:er som komplement till print-on-demand-material. Men då ska det, som sagt, vara riktigt bra.

   1. Profilbild för kosta

    Hehe, funderingar vi hade för ett pdf-projekt som vi la åt sidan. För komplicerat och frågan om någon ens skulle vilja köpa det 😉

    1. Profilbild för Petter B
     Petter B

     Jag tycker att en prenumeration på PDF:er är likvärdigt med en prenumeration på ett fanzine, typ DFG. Men PDF:erna bör då komma ganska ofta. Tänk dig till exempel spelarböckerna till MUA, var och en uppdelad på kanske fyra PDF:er. Det hade varit värt att betala för!

     1. Profilbild för kosta

      Absolut värt det – som du säger så krävs en hel del färdigt material (säg ett års produktion/avsnitt).

      Problemet är också den infrastruktur som krävs, som RM nu vill bygga. Vi funderade på att man skulle prenumerera på våra HÄ-grejer (10-16 sidors pdfer åt gången, 6 om året).

      Men tekniken för att sälja dessa skulle vara mkt dyrare att bygga upp än värdet man kunde sälja dem för ( tänk, krypterade pdfer, vattenstämpel, betalningssätt (någon som håller koll på inkomna betalningar om man inte har det automatiserat))

      Dessutom skulle ingen köpa något som ”grisen i säcken” (I RMs fall vet alla vad DoDT är och vad de kan förvänta sig i kvalité och innehåll av texterna).

      I vårt fall blev det mycket mer logiskt att lägga upp det som gratispdfer – vårt mål var ju att gjuta liv i Coriolis ffa tills IN1 etc hade kommit, inte att tjäna pengar (det hade då varit JFAB som hade fått fixa infrastruktur och få pinalerna).

 9. Profilbild för Mickenyfiken
  Mickenyfiken

  Tycker egentligen det är mycket bättre som dom har nu. Att de släpper vissa böcker fysisk i butikerna och vissa saker lägger dom upp som gratis nedladdningsbara PDF:er på nätet. Om det är problem att prioritera vad dom ska trycka, varför inte komplettera med att vissa saker bara går att köpa som PDF på nätet? Ex. Äventyr och sånt. Medan lite tyngre saker som regelböcker finns i tryck. Så om dom säljer tillräckligt bra, ja då kan dom väll trycka dom?

  Tycker abonnemang är riktigt dåligt då det blir på kundens bekostnad.
  Samtidigt är det oroväckande att dom tycker det är ”orimligt” att någon av dom kan garantera en utgivningstakt. Låter som ett väldigt bekvämt sätt att få in pengar iaf.

 10. Profilbild för Montana
  Montana

  Jag vill tro på RMs nya koncept men tyvärr är jag pessimistisk. Dock ska tilläggas att allt för lite information släppts för att jag ska kunna göra en rättvis bedömning.

  Min pessimism beror till stor del av själva prenumerationen och det faktum att de fysiska böckerna försvinner. Precis som Kosta spelar jag inte DoD eller Götter men äger ett flertal av dessa böcker.

  Att prenumerera på något betyder att jag förväntar mig nytt material varje gång jag betalar räkningen, och alla är allt för väl medvetna om att utgivningstakten på svenska rollspelsprodukter är låg. Jag är rädd att själva tjänsten med tillbehör kommer att stjäla mycket tid för grabbarna på RM och att själva spelskapandet kommer att bli lidande.
  (Det är i och för sig mycket möjligt att RM har massor med material liggandes som de inte haft råd att trycka).

  Allt som allt är jag försiktigt negativ till deras nya koncept, men jag hoppas verkligen att deras ide funkar!

 11. Profilbild för Grov

  Tror vi kanske kan slå på 10 spänn på materialkostnaden för papper, alla skriver inte dubbelsidigt. Vilket leder till att man kanske vill köpa plastfickor och en pärm också för att få ihop hela kitet någorlunda snyggt.
  Plastfickor, budgetfyndet kan kanske komma undan med 1:- st x 60.
  En schysst gaffelpärm Jopa i runda slängar 50 spänn.

  Totalt + 120 kr.

  Min kostnad skulle således bli :
  Abonnemang (? kr)
  Själva produkten (?)
  120 A4 (~20 kr)
  Bläck (~150 kr)
  Jopapärm (50 kr)
  Plastfickor (60 kr)

  För mig skulle det alltså bli 280 kr bara på förbrukningsmaterialet på produkten. I bästa falla kanske Riotminds länkar upp till någon kontorssupplier på webben: ”Andra kunder har också köpt:” 😉

  Blev ganska dyrt faktiskt.

 12. Profilbild för Anders
  Anders

  Förvisso använder vår nuvarande SL bärbar dator nuförtiden men jag vill påstå att det är försäljningen (läs ditt inköp) av extremt driftsdyra bläckstråleskrivare som är boven.
  ”Bläckstråle, har nasats till oanande kunder sedan 1995.”

 13. Profilbild för Magnus Edlund

  Ärligt talat så tror jag inte RM tänkt sig att man ska skriva ut hela böcker. Då hade de styrt upp någon PoD-lösning. Vettigare är nog att bara skriva ut enskilda sidor; sådant man behöver vid spelbordet.

  Problemet är ju bara att (om jag förstår det korrekt) om jag avslutar mitt konto så har jag inte längre tillgång till de böcker jag köpt extra, utöver det som ingår i abonnemanget. Det enda sättet att behålla materialet blir alltså att skriva ut det innan jag säger upp kontot. Om det inte går att ”sajtrippa” hela kalaset. Fast det skulle troligen vara olagligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *