Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Sex tips: Så blir Signaler från Sverok ännu bättre

Sveroks medlemstidning ”Signaler från Sverok” har blivit webbtidning. Ett lovvärt initiativ med recensioner, artiklar och sånt. Plus världens tråkigaste webbtv-recension. Nej, nu var jag orättvis, det är inte recensionen som är tråkig, utan produktionen. Jag förstår att budgeten är typ 0 kronor, men ärligt talat, titta på denna skärmdump ur recensionen av brädspelet Colonia:

För er som inte riktigt ser vad jag menar så har jag markerat problemområdena i rött här nedan:

1. Om du vill filma en recension, sätt dig inte i ett hörn.

2. Försök undvika att ha ett stort skåp som tar upp en tredjedel av bilden.

3. Dölj eventuella eluttag och sladdar.

4. Rulla bort alla stolar som inte behövs, så att de inte syns i bild.

5. Rikta kameran så att fönsterkarmen inte kommer med i bilden.

6. Sträva efter att ha en roligare och mer avspänd bakgrund än en kal vit vägg. Om möjligt.

I övrigt: Bra jobbat!

 1. Profilbild för Karl

  Well, *host* det finns mycket riktigt ett par barnsjukdomar som vi försöker ordna. Tusen tack för din återkoppling!

 2. Profilbild för Petter B
  Petter B

  Själv tycker jag att det ser ut som riktigt läcker socialrealism. Dogmamanifestet 2010!

 3. Profilbild för Magnus Edlund

  Ambitionen måste ju vara att det ska kännas roligare att titta på filmklippet än att läsa en textrecension. Då är kanske inte socialrealism rätt backdrop. 🙂

 4. Profilbild för Grov

  Lyckas de få med produkten på bild?

 5. Profilbild för Brior

  > Grov, du noterar väl att väggen är murad med Swe-Rock®?

 6. Profilbild för Henrik Sannesson

  Kul att du gillade recensionen i övrigt 🙂 Jag inte bara håller med om dina sex punkter. Jag hade definitvt haft med ljuset som en sjunde punkt. Det, eller snarare bristen på ljus, får allt att se lite smådassigt ut. Men jag kan nästan garantera bättre produktion i nästa vända och färre sladdar, stolar och annat bråte i blickfånget.

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Ja, ljus är ju det svåraste av allt, egentligen. För mycket, för litet, felriktat. Ett jäkla gytter! I det här fallet så tror jag att den vita väggen bidrar till smådassigheten. Samt att det är någon ljuskälla till vänster i bild som kastar skuggor på väggen till höger.

   Ser fram mot nästa vänta.

 7. Profilbild för Joakim Andersson

  Fler tips:

  7: Varför är alla ingresser på portalsidan centrerade? Det ser A) fult ut och B) amatörmässigt ut, som om en femtonårig copywriter just upptäckt centrerings-taggen i koden och tyckt att det är ”flashigt”.

  Det är Svårläst och bryter mot alla typografiska normer. Iaf enligt mig (som ändå har Typografens Handbok som personlig favorit bland alla faktaböcker; farsan är typograf, också, men typografi är nog inte genetiskt).

  8: Postgult!? Vad med den stora feta GULA blaffan!? Minimera headern rejält, jag vill ju ta del av texter, inte en Gul Header.

  9: Ja, recensionerna lämnar ganska mycket att önska. Särskilt den om Bayonetta. Jag kan inte påstå att den lockade mig att springa iväg och köpa Bayonetta för nästan en tusenlapp …

  10: För mycket svarta ramar runt det väsentliga. Byt template. Låt det flyta ut, bli mer luftigt, inte det hopkokade ”det här är mitten av skärmen”-stuket.

  11: Det är väl en dummy? Eller hur? Det är väl inte så här det kommer att se ut På Riktigt?

  12: Istf att ämnen hamnar till höger om artikeln, följ gängse ”bloggnorm” och lägg dem under artikeln. Kommentarer behöver inte visas heller, de kan finnas i ”djupartikeln” man kommer till genom att gå vidare från portalen.

  13: Väldigt mycket recensioner, väldigt lite Sverok. Vid en första anblick ger det mer vid handen en tanke om medioker speltidning än ett organ för en riksorganisation. Och det finns inte ens en länk till Sveroks egen sida.

  14: Fattas en länksamling.

  15: ”Mer om”-raden är svårläst p ga blå länkar mot svart bakgrund. Byt ut.

  16: Sökrutan är utmärkt placerad 🙂

  17: Jag blir inte sugen på att pröva penna- och- papper-rollspel via den här sidan. Jag blir inte ens sugen på att pröva några spel …

 8. Profilbild för Henrik Sannesson

  Hej Joakim,

  det låter som att du är väldigt arg över formen på vår nya sajt. Det är designbyrån Oktavilla som har tagit fram den. De är en Sveriges mest anlitade byråer när kommer till redaktionell formgivning. Personligen gillar jag deras idéer om att lyfta upp kommentarerna. Andra saker, som färgval och huruvida ingresser ska vara centrerade eller inte, är mer en fråga om tycke och smak. Personligen tycker jag att Jocke Håhl som formgivit sajten har gjort en kanonjobb.

  Till dig och alla andra kan jag äncå berätta att signaler.nu inte är helt klar än. Som redaktör är jag den första att beklaga det. Vi jobbar så mycket vi hinner, både på att producera mer redaktionellt material och att förbättra tekniska problem och att lägga till funktionaliteter. Jämfört med designskissen saknas fortfarande en del. Men som sagt, vi jobbar på saken. Jag hoppas att du och alla andra fortsätter besöka sajten!

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Jag tycker sajten ser bra ut, och gillar skarpt att kommentarerna är så synliga.

  2. Profilbild för Joakim Andersson

   Det var inte min mening att låta arg 🙂

 9. Profilbild för Patrik

  ”Sex tips” i rubriken!? Ett riktigt skamlöst sätt att få fler google-träffar på min ära! Magnus, du är avslöjad! 😉

  /Patrik

  1. Profilbild för Seth

   Snacka då också om hur besvikna dom kommer bli!

   ”Oh sex-tips! Sve-..sverok? Vafan är det här?!”

   I ärlighetens namn är nog alla magnus poänger riktiga även om man vill spela in vuxenfilm så HEEEEELT fel blir det ju inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *