15 reaktioner på ”links for 2010-02-17

 1. Jag tar i förhand på mig all skuld för de eventuella sumerer, akkader, babylonier, assyrier, hittiter, meder eller perser som tagit illa vid sig av mina liknelser.

  Gilla

  1. Ja, du kan vänta dig ett ilsket nattligt telefonsamtal från Mediska Författarförbundet. Ursäkt skriven med kilskrift är det enda som räknas.

   Gilla

   1. Jag spelar ett historiskt fantasyspel för tillfället och förundras över hur lång tid det tog innan stridsvagnar och kavalleri började användas. Inte förrän den mesopotamiska bronsåldern vid 2000 f.kr.
    För tillfället spelar vi i övergången från jägarstenålder till bondestenålder , vilket i Mesopotamien skulle motsvara 8000-6000 f.kr. Men eftersom det är fantasy så har vi lätt kavalleri i allafall.

    Gilla

 2. Två saker slår mig. Det första är att så många har så levande fördomar om personer från ett visst land eller en viss kultur att de utan vidare kan använda dem som förebild för fantasyfolkslag. Det andra är att det framställs som en etablerad sanning att dvärgar ska framställas som kvasi-rasistiska stereotyper av judar. Jag hade trott att de flesta satt fast i Tolkienträsket (dvs. dvärgar är korta, skäggiga, bor under jord och slåss med yxa, punkt). (Den enda inom fantasylitteraturen som gjort en djupare beskrivning av dvärgisk kultur och samhällsliv är f.ö. Pratchett, men hur ofta ser man honom nämnas som inspiration?)

  Man kanske ska vara glad att ingen (ännu) gjort en liknelse med ”negrer”…

  Gilla

  1. Jag har för mig att jag gjort samma observation på något forum. Jag menar, när det gäller ”antisemtiska” klichéer hos dvärgar så finns dessa redan i Eddan i berättelsen om Draupnir etc.

   Som jag tolkar det är det helt enkelt så att de stereotyper som kännetecknar antisemitism är pejorativt allmängods som tidigare använts både i myt och i fördom. T.ex. så förekommer ju varianter av blodsanklagelser mot både turkar och frimurare. Ett skrämmande men intressant och antagligen mycket viktigt stycke mentatlitetshistoria…

   Gilla

  2. För övrigt verkar alla ha missat den mest uppenbara kvasi-rasiststiska referensen i Drakar och demoner:

   kopplingen mellan italienarna och ankorna:

   – de är korta

   – de är tjattriga

   – de har en gren med framgångsrika köpmän (Norditalien/vitankorna) och en gren med kriminella/pirater (Sicilien/svartankorna)

   Gilla

  3. Just ”Tolkienträskets” förhållningssätt till de semitiska dvärgarna är intressant: Tolkien själv ansåg bevisligen att det fanns tydliga paralleller, vilka han själv försökte framhålla.

   Gilla

   1. I en BBC-intervju år 1971, den sista han gav innan sin död: ”The dwarves of course are quite obviously, wouldn’t you say that in many ways they remind you of the Jews? Their words are Semitic, obviously, constructed to be Semitic.”

    Ett av hans brev (vilket uppenbarligen finns i en bok som heter ”The Letters of J. R. R. Tolkien”): ”I do think of the ‘Dwarves’ like Jews: at once native and alien in their habitations, speaking the languages of the country, but with an accent due to their own private tongue…”

    Lite mer info finns här: http://en.wikipedia.org/wiki/Dwarves_%28Middle-Earth%29

    Gilla

 3. Från att dvärgarna är spridda över hela världen och talar ett språk till vilket språkets konstruktör lånat ljudkombinationer typiska för semitiska språk till att mena att dvärgar ska porträtteras med hjälp av unkna, judefientliga stereotyper borde steget vara rätt långt. Ingen skulle väl föreslå att noldoralver är som finnar…?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s