De 10 fulaste fantasyförfattarna

Min farsa säger ofta ”Jag har aldrig träffat en enda ful människa i hela mitt liv. Däremot har jag mött väldigt många elaka”.

Därför presenterar jag nu utan större omsvep de 10 fulaste författarna i fantasybranschen. Gudarna ska veta att det finns en hel del av dem. Och jag älskar dem alla.

10. Orson Scott Card

En helt okej snubbe vars största passion troligen är att titta på när andra samlar frimärken.

9. Eric Flint

Inte så mycket ful som tråkig. Ord som ”kamrer” ploppar upp i huvudet.

8. Robert Jordan

Vad är det med fantasyförfattare och fula skägg egentligen? Jag skulle kunna ha gjort en helt egen lista bara med fula skägg. Men det hade varit för enkelt. Att skaffa skägg bara för att man har dubbelhakor är inte okej!

7. David Gemmell

Titta på denne man. Försök att föreställa dig att han inte är en yxmördare. Det går inte.

6. RA Salvatore

RA Salvatore är uppenbarligen frukten av en ohelig union mellan Bumbibjörnarna och Javier Bardem (i No country for old men).

5. Harry Turtledove

Lite som om Saruman skulle tappa håret.

4. George RR Martin

Återigen: Somliga människor bör inte ha skägg. Och varje gång jag ser en bild på Martin så tänker jag ”Han kommer att göra en Robert Jordan”.

3. Poul Andersson

Brillorna, frillan, kinderna. Ett fantastisk exemplar av en retro fantasyförfattare.

2. Steven Brust

Skulle du vilja hångla med denne man?

1. Jay Lake

Ingen kommenterar nödvändig. Men man måste digga skjortan!

(Alla bilder är skamlöst snodda från Wikipedia.)

54 reaktioner till “De 10 fulaste fantasyförfattarna

 1. Första gången jag besöker din blogg, men som jag skrattade åt ditt inlägg! Det här är nog det perfekta inlägget för att få någon att fortsätta läsa ens blogg!

  Gilla

 2. Jösses, snacka om att top-2 förtjänar sina platser! Yxmördar’n är ju ingen lek heller (såklart). Scysst blogg, fortsätt skriva! 🙂

  Gilla

 3. Haha x’D man behöver inte vara snygg för att fixa en karriär 😉 Fast jag skulle inte toppa Robert Jordan som ful O_O Snarare bara ett fult skägg x’D Min favorit författare är Christopher Paolini, skapare av Arvtagaren böckerna, han skulle klassa in lite på denna lista ^^’ Inte världens snyggaste, men ett sjukhesikes GENI!

  Gilla

 4. Inte så konstigt, Jay Lake har för vana att googla sitt namn varje dag för att se ifall man skriver om honom.

  I övrigt tycker jag att listan är lite godtycklig. Fantasyförfattare är ju vanliga människor, och är oftast inte stajlade för att se bra ut på bild. Det går nog att hitta ännu fulare, om man gör en djup undersökning 😉

  Gilla

   1. Äsch då, jag som hoppades på en ny djupdykning i de fula nunornas krets! Nåja, jag får väl hoppas på en annan lista med de fulaste skräckförfattarna istället. Eller de största näsorna bland redaktörer (eftersom David Hartwell har saboterat kategorin ”sämst klädda redaktörer”). Eller rollspelskonstruktörer, det kunde vara nåt!

    Gilla

  1. Förresten, jag måste tillägga att Jay Lake fick en hawaiimönstrad sjukhusrock när han var inlagd för något läskigt (cancer var det väl). Det gäller att hålla stilen.

   Gilla

 5. Obetalbar lista! Men det är inte lätt att vara fantasyförfattare. Efter att ha tillbringat en hel natt med att bli bjuden på öl efter öl efter öl av sina fans på sf-kongressen vaknar de och måste slita åt sig närmaste skjorta och springa som galningar för att hinna till första panelen under kongressens andra dag. På vägen dit möter de Cory Doctorow som rycker fram en kamera och tar ett foto så snabbt att de, som bäst, har en halv sekund på sig att anlägga spegelminen. Och det är så de flesta wikipediabilder blir till.

  En bisarr källa till nationell stolthet skulle kunna vara att vi har så snygga fantasyförfattare i Sverige.

  Niklas Krog: http://bilder.panorstedt.se/bilder/person/224/krog_niklas_1.jpg

  Andreas Roman: http://www.andreasroman.com/_Media/mg_4053_liten.jpg

  Erik Granström: http://www.jarnringen.se/uploads/page_2/erik_intro.jpg

  Det är ju idel stiliga karlar! Bertil Mårtensson kanske ser mer normal ut, men inte skulle han ta sig in på denna lista. Det skulle däremot Gene Wolfe:

  Han liksom bara sveper undan allt motstånd. Men han är ju ändå så bra att jag, typ, skulle föda hans barn om han bad mig. Det enda som behövs är en livmoder och, misstänker jag, en lång diskussion med min sambo.

  Kul inlägg, var vad jag ville ha sagt.

  Gilla

 6. Jag skulle hångla med Steven Brust till priset av säg, en öl. Vidare tycker jag att Jordan ser ganska bra ut, och inte heller Gemmell eller Salvatore har på listan att göra. Harry Turtledove är inte vacker, men han är så gammal på bilden att det är svårt att jämföra honom med någon.

  Absolut en nödvändig lista. Det är bara dess innehåll som måste stötas och blötas.

  Gilla

  1. Jag träffade Robert Jordan på en kongress i mitten på 90-talet och där såg han mest ut som en distingerad gentleman. Därför lite oväntat att hitta honom på denna lista.

   Gilla

 7. De flesta personerna på din lista ser fullständigt normala ut, vilket förtar större delen av poängen. Intressant detalj att fundera över: hur okej det är att utmåla män som fula jämfört med kvinnor.

  //JJ

  Gilla

  1. Jag tänkte faktiskt också på det där med kvinnorna, men vågade inte påpeka det. Det ligger för nära till hands att f-ordet kommer upp, vilket alltid leder till långa, irriterande diskussioner och att jag anklagas för att vara en kommunistisk nazist som vill utföra hemska experiment på oskyldiga barn (eftersom jag inte tycker att det är trevligt att mobba pojkar som klär sig i klänning).

   Gilla

  1. Har jag missat nåt eller syftar du på hans inställning till homoäktenskap? Den enda bok jag läst verkade han en smula sadistisk dock. Enders game hette den.

   Gilla

 8. Hm, varför får jag känslan av att betrakta pöbeln nedanför giljotinen när jag läser kommentarerna till detta inlägg …

  Tja, för att jag skriver fantasy förstås och inser att jag en dag kan få betrakta motsvarande pöbel från någon liknande schavott bredvid en annan bödel.

  Samtidigt är det svårt att invända när man framhålls som positivt exempel invid de tomatbekastade. Man flinar istället dumt och känner ungefär samma lättnad och tillförsikt om framtiden som om man hade fått beröm av Stalin.

  Gilla

 9. Jo, jag är också rätt skeptisk till det här med att skriva inlägg där man listar fula människor, om det inte framgick. Det spelar ingen roll om det görs med glimten i ögat, det smakar ändå illa.

  //JJ

  Gilla

 10. Det jag tänkte när jag läste inlägget var att de flesta av de som är med på listan har utseenden som inte passar in på den rådande normen för vad som är ”snyggt” (vilket i sig visar hur löjligt snäv den kategorin har blivit), men ändå beundrar vi dem, tar del av deras idéer, bjuder in dem att tala som hedersgäster på kongresser, lägger våra surt förvärvade slantar på bredbandsuppkoppling så att vi kan ladda ned deras verk gratis från The Pirate Bay, etc, etc. Listan skulle kunna ses som en illustration av att den gamla klyschan om att det är insidan som räknas faktiskt är sann. Åtminstone ibland.

  Jag tänkte också att detta skulle vara alla andras tolkning, men efter att ha läst Briors och Johans respektive inlägg och funderat lite inser jag att det nog är naivt av mig. Så nu skäms jag lite för att kanske ha medverkat till att öka utseendefixeringen i samhället, vilket torde vara det sista vi behöver.

  Gilla

  1. Jag tycker att det är befriande att säga: ”Titta, det här är några av mina allra största idoler. De ser inte ut som filmstjärnor, modebloggare eller porrskådisar. De ser ut som vanliga jävla människor, och de har berikat mitt liv mer än alla ‘snyggingar’ tillsammans”.

   Men eftersom jag är sjuttiotalist kan jag inte säga det rakt ut, utan måste gör en ironisk lista.

   Gilla

   1. Jag har full förståelse för det. Sjukdomen ironi är något som jag också tyvärr lider av, trots att jag (nätt och jämnt iofs) är åttiotalist. Det gäller bara att vara försiktig med vilka man är ironisk inför.

    Gilla

 11. Äh, klart man fattar att du inte är gravallvarlig. Det skulle ju lika gärna kunna stå ”de tio skönaste fantasyförfattarna”, med precis samma kommentarer, och det skulle inte bli något hola-baloo. Skulle ju t.o.m. kunna stå ”de tio SNYGGASTE fantasyförfattarna”, och listan skulle se lika ut. Så fattar jag det som iaf.

  Nr. 9 t.ex. är ju helt klockren. Även yxmördar’n. De har ju något ”beyond ful”, liksom. För att inte tala om 1:an och 2:an som nog har ”skönast” stil av dem alla.

  Gilla

  1. Jag undrade också var Goodkind var. Den looken och hans förkärlek för våldtäkt borde ju verkligen få honom att passa in på den här listan.

   Gilla

 12. Robert Jordan is dead. My friend Jay Lake has cancer. And you have no taste at all. I’d bet a Yankee dollar that all ten of these men get laid more on the worst day of their lives than you do on your best.

  And since when was writing fantasy some kind of E True Hollywood Story fashion show? I think the ugliest person on this list is the one who wrote it. For shame.

  Gilla

  1. Mr. Morris: Since I suspect you don’t understand Swedish, I’ll translate a snippet of the original post for you:

   “Hence I now present, without further ado, the 10 ugliest authors in the fantasy business. The gods know there are a lot of them. And I love them all.”

   Magnus’ intention—as I interpret it—was not to heckle or deride, but rather to poke light-hearted fun at the fact that some of his favorite fantasy authors are quite successful even though they do not look like movie stars.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s