Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Så bra är Pratchetts ”Discworld”-böcker

Det är extremt sällsynt att någon mejlar mig och frågar ”Magnus, hur bra är Pratchetts alla olika Discworld-böcker, egentligen?” Därför är det lika bra att en gång för alla slår fast hur det ligger till – vilka böcker som är bättre än vilka andra böcker. Klicka på bilden nedan för ett tydligt, objektivt och helt korrekt diagram över Skivvärldens skiftande braighet.

Klicka för större.

 1. Profilbild för Lukas

  Intressant, och skiljer sig på en hel del punkter från hur jag skulle se det. Jag skulle till exempel aldrig ranka ”Sourcery” eller ”Pyramids” högre än ”Reaper Man” eller ”Feet of Clay” (framför allt den senare förtjänar mer uppskattning).

 2. […] Tyckte den här var kul…Magnus på piruett har gjort upp ett Objektivt diagram över Skivvärldens braighet. […]

 3. Profilbild för Jonas

  Jag antar att du sett det här diagrammet över den inbördes ”ordningen” mellan alla Discworld-böcker?

  http://www.lspace.org/books/reading-order-guides/the-discworld-reading-order-guide-1-5.pdf

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   En klassiker!

   Jag tycker iofs att man bör läsa böckerna i publiceringsordning.

 4. Profilbild för Socialistsimon

  Underbart! Jag vill ha fler grafer. Hur goda är The Good Guys i olika Fantasy serier? Hur Evul är olika Bad Guys, hur miljövänligt är det egentligen i olika Evil Empires osv.
  Jag måste bara fråga för sakens skull hur du objektivt mäter braigheten i dom olika böckerna? Din graf skiljer ju sig en del från mitt eget subjektiva och så klart underlägsna tyckande.

 5. Profilbild för Karl

  Riktigt bra! Jag har först nu börjat uppskatta Pratchett, men jag har även insett att man kan råka ut för riktigt sunkiga böcker i floran också. Carpe Jugulum gillade jag skarpt, sen har jag sporadiskt plockat böcker som verkade roliga. Jag får gå efter din lista iastället.

 6. Profilbild för ne

  Utmärkt! Med en ungefär 15 Pratchettböcker i bokhyllan har jag kommit till en punkt där jag inte riktigt orkar med hans mellanböcker. Här finns handledning till framtida inköp.

 7. Profilbild för Elli

  Det där fick du till bra tycker jag! Böckerna om häxorna är helt klart bäst enligt mig!

 8. […] likhet med tidigare inlägg av samma art, så är även detta diagram helt objektivt, som om gud fader själv hade stigit ned från sin […]

 9. Profilbild för Dan

  Jag märker att skalan går från Bra till Asabra. Fick i alla fall mig att skratta. Märkligt däremot att inte Going Postal också slog i taket.

 10. Profilbild för Henrik Eriksson
  Henrik Eriksson

  Soul music är i min mening värd asabra. Den första jag läste på engelska. Otroligt rolig.

 11. Profilbild för Azph

  En fråga som jag kom på är: Hur bra är de svenska (som jag läst) jämfört med de engelska orginalen?

 12. Profilbild för D-man

  Va, skulle Reaper Man endast vara knappt Jättebra?! ALLA böcker av Pratchett med Döden som huvudprotagonist är per definition de bästa i hans produktion. Det har alltid varit en kvalitetsmarkör i böckerna, när man sett fraser eller paragrafer skrivna med Dödens karakteristiska versaler. Då vet man alltid är det är något kul på gång.

  Jag kräver rättning! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *