Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Det här med 3D

Jag var nyss och såg Avatar på bio i all dess tredimensionella prakt. En jäkligt bra rulle faktiskt, men det här med 3D … Vad är poängen, ärligt talat?

Avatar är den andra 3D-filmen jag ser på ganska kort tid (den första var Upp) och det som slagit mig mest är hur lite 3D-effekterna egentligen tillför filmupplevelsen.

I början, innan ögonen vant sig, så är effekterna mest irriterande, och när de väl har vant sig så, ja, då är man ju van. Under större delen av Avatar tänkte jag inte ens på 3D:n, det var som om min hjärna kategoriserat dem som onödigt bakgrundsbrus och sållat bort dem helt.

Men det kanske bara är jag som är ovanligt oimpad av 3D.

 1. Profilbild för Johan F
  Johan F

  Kunde inte formulerat det bättre själv. Den enda scenen där det tillförde något var när det regnade aska. Eller blandar jag kanske ihop det med att den helt enkelt var väldigt bra?

 2. Profilbild för Snusmumriken
  Snusmumriken

  Nu har jag bara sett tecknat i 3D (Coraline), men jag tyckte iaf det tillförde något, det gav hela filmen mer djup (hö-hö) och man ”togs in” mer av effekterna.

  Finns det inte risk att ni är såna som dissat både ljud och färg då de var det innovativa?

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Det är snarare som att dissa färgfilm om den först lanserats och lades ner för att att den inte blev en hit, för att sedan återupplivas 20 år senare.

   Varför floppade egentligen 3d första varvet? Var det för att tekniken var för dålig på 80-talet, eller fanns det någon annan anledning?

 3. Profilbild för Jerker
  Jerker

  Två inlägg tidigare nämner du League 3, och där är det också 3D. Årets IT-mässa hade tema 3D. 3D är tydligen the shit just nu.

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Fast där är det gammal hederlig 80-tals 3D, med rödgröna glajor och allt.

   1. Profilbild för Cristobal
    Cristobal

    Jag vill minnas att det har släppts ett par 3d animerade filmer som har versioner ämnade för att ses med 3d glajor på. Visserligen tror jag mest att det bara är en gimmick, men vem vet? Det kanske är tecken på ett återtåg?

    Grattis kära biopublik, än en gång har filmindustrin belönat er med rätten att se toklöjliga ut i biografen! 😀

 4. Profilbild för Petter B
  Petter B

  Vad gäller Avatar – jag tycker att det var ett gränsfall. Scenerna då det tillförde något var få, men GANSKA häftiga. Det var nån levande blomma i början som stack ut. Och striderna blev ju lite häftigare. Å andra sidan: hade man inte valt 3D-varianten hade man inte saknat den. Mest ett sätt att krama några tior extra ur ett redan starkt varumärke. Men det är en jäkligt cool rulle.

 5. Profilbild för Zapp

  Denna 3D-fluga kommer dö precis som den förra.

  När det däremot bjuds RIKTIG 3D, precis som det bjuds riktigt ljud och riktig färg numera, då – och först då – kommer det bli succé.

  Jag betalar hellre 150 kronor för en biljett om jag SLIPPER fjamset än för att få det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *