Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Årets bästa serier

Givetvis har jag läst fler bra serier i år än Mouse guard vol 2. Så en liten serielista känns helt på sin plats idag. Årets tio bästa serier, helt enkelt! Köp och lägg under granen.

(Återigen: De bästa jag läst i år, inte de bästa som getts ut i år.)

10. Peter Bergting & Jens Lapidus, Gängkrig 145

Amerikansk svensk serie som är snyggare än den är bra. Med det menar jag att Bergting är bättre på att teckna serier än vad Lapidus är att skriva dem. [Läs mer.]

9. Alan Moore: The League of Extraordinary Gentlemen Volume 3: Century #1

Inte så bra som jag hade hoppats, men ändå riktigt bra. Lite för många sidor med folk som sjunger för min smak. [Läs mer.]

8. Kurt Busiek, Conan: The tower of the elephant and other stories

Det är Conan. Snyggt tecknad. Med Busiek vid rodret. Vad kan gå fel? [Läs mer.]

7. Bill Willingham, Fables: The dark ages

Kriget mot The Adversary är över och The Homelands är återerövrade. Men problemen har bara börjat för de stackars sagofigurerna. Fables är en mycket bra långkörarserie som fortsätter att förvåna även efter 100+ nummer. Imponerande. [Läs mer.]

6. Warren Ellis, Desolation Jones

Warren Ellis när han är som mest Warren Ellis. Porr, hemliga agenter, konstiga subkulturer, nazister, medicinska experiment och annat ljusskyggt samsas om utrymmet i detta smala album. Huvudpersonen, Jones, är en bittrare version av Spider Jerusalem. Om det nu är möjligt. [Läs mer.]

5. Bill Willingham, Jack of Fables: The big book of war

Det här är den sista delen (tror jag) av Willinghams sjukt roliga Fables-spinnoff. Här har han släppt på alla hämningar och bara dunkat på med galen idé efter galen idé. Roligare än den är bra, om ett sådant påstående är begripligt. [Läs mer.]

4. Mike Carey, Lucifer vol 2–4

Det tar sig sa mordbrännaren. För varje volym blir sagan om den fallne ängeln och helvetests tidigare herre bättre och bättre. Lucifer slåss mot asiatiska demoner, skapar ett nytt kosmos och härjar och lever om för glatta livet. Huvudstoryn är bra, men de olika sidospåren är nästan bättre. [Läs mer. Och mer.]

3. Jeff Smith, Stupid, stupid rat-tails

Bone-kusinernas förfader Big Johnson Bone var en jävel till karl. Här snackar vi om en riktig trapper-skröna till berättelse som rekommenderas till alla Bone-fans. Och om du inte har läst Bone ännu så tycker jag att du ska köpa del 1, Out from Boneville, nu.

2. Brian K Vaughan, Ex machina

Läste igenom alla trades av denna serie i år. En vanlig knegare får förmågan att kunna tala med, och befalla över, all teknologi. Han blir sedermera borgmästare i New York, försöker lägga manteln åt sidan, men lyckas bara sådär. Bra serie som handlar lika mycket om Vaughans politiska patos som om superhjältar. [Läs mer.]

1. Robert Kirkman, The walking dead

Zombieberättelse med det lilla extra. Snygg, dramatisk, läskig – en historia om hopplöshet, mod och inälvor. [Läs mer!]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *