Cory Doctorows ”Makers” får mig att vilja byta livsstil

86875Varje gång jag läser en bok av Cory Doctorow så vill jag formatera om datorn och installera Linux. Samt öppna mitt wifi-nätverk, bygga saker av skräp, bli freegan och köpa allt secondhand.

Han är jävligt ideologisk, Cory, och jäkligt bra på övertyga med sina böcker. Det är tydligt att han tror på vad han skriver, att han är en riktig idealist och att han drömmer om en bättre värld. Gärna en bättre värld som nås utan storföretag, med öppen teknik och utan copyright. Han tror på tekniken, att den kan göra underverk om vi bara tillåter den. Om vi inte är rädda för den.

Jag tror att Cory är kär i teknik, i uppfinningar, i mjukvara och allt som går att göra med dem. Framför allt i vad vi kan göra med dem om vi inte tvingas använda sånt som tillverkarna låser – typ den MacBook Pro som jag skriver på just nu.

Hans budskap är att varje pryl vi köper som vi inte kan göra vad vi vill med är en bit av vårt hem som ägs av någon annan. Apple, Sony, Microsoft eller vad du nu vill. Han menar att det är att som köpa en skruvmejsel som du bara får skruva med. Du får inte använda den för att öppna burkar, använda skaftet som en hammare, sprätta upp tejp eller något annat av alla de grejer man kan använda en skruvmejsel till. Du får bara använda den till att skruva med.

På det stora hela håller jag med Doctorow (speciellt just efter att jag läst en av hans böcker). Han kanske är lite för mycket stora-företag-är-alltid-onda för min smak, och kan vara en smula evangeliserande emellanåt, men han har en hel del goda poänger.

Makers utspelar sig, liksom de flesta av Corys böcker, i en nära framtid. Typ 2020-talet. Världen är ungefär som den är nu. Ipoddarna är mindre och internet snabbare, men på det stora hela är det inte så mycket som hänt. Sånt gillar jag.

Det är svårt att berätta om bokens handling utan att avslöja för mycket, så jag nöjer mig med att skriva att den handlar om två uppfinnare, en bloggare och några ”suits” som råkar uppfinna ett nytt ekonomiskt system och lite andra crazy grejer. Det finns massor av coola idéer överallt, och handlingen håller hela vägen till slutet. Mycket trevligt.

Just det, har man läst Doctorow tidigare så kommer man känna igen en hel del grejer i boken. Förälskelsen i Disney och Disney World; fascinationen med hemlösa; intresset för alternativa livsstilar. Klassiskt Doctorow kan man säga.

4 reaktioner till “Cory Doctorows ”Makers” får mig att vilja byta livsstil

  1. Jag håller precis med, han är bra på att inspirera, Doctorow. Jag blev väldigt entusiastisk efter att ha sträckläst Little Brother, även om den som roman har sina fel och brister. Skulle väl läsa mer av honom.

    Intresset för alternativa livsstilar, och lite om hemlösa, kan du även hitta i Kim Stanley Robinsons Science in the Capital-trilogi. Har du läst den? (Mig tycka om Robinson…)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s