Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Jag gillar Ender’s game, men vågar jag läsa fortsättningen?

endersgameEnder’s game var ju riktigt bra. Kanske aningen förutsägbar på slutet, men det gjorde inte så mycket. Välskriven, spännande, gripande historia. Huvudperson man bryr sig om. Skön värld. Mystiska aliens. Jag gillar.

Nu är bara frågan: Är det värt att läsa fortsättningen? Ender’s game känns ju som en skön avslutat historia (med bra slut). Sabbar jag det om jag läser de följande fem (?) böckerna?

Råd uppskattas.

Annat jag undrar över är vad den där stämpeln ”Author’s definitive edition” betyder. Hur mycket har den kära Card skrivit om sin bok? (Det kanske står i förordet, men vem fan orkar läsa förord?)

 1. Profilbild för Arina

  Jag har läst både Ender-serien och den om Bean som egentligen är en mer direkt fortsättning på Ender’s Game trots att den har en annan huvudperson. Jag måste säga att böckerna om Ender kändes väldigt annorlunda mot den första men var på vissa sätt bättre. Historien kändes mer trovärdig och hållbar i de tre sista böckerna. Sedan utspelar de sig så väldigt långt efter den första att de känns som, och är, en helt egen berättelse.

  Böckerna om Bean handlar mer om vad som hände efter det stora kriget och det är mer politik och annat som är intressant på sitt sätt. De känns vuxnare än Ender’s Game trots att Bean är väldigt ung i början på serien.

  Ender in Exile plus två andra som kommit under senare år och utspelar sig inom samma universum har jag dock inte läst.

 2. Profilbild för Abu Nimr
  Abu Nimr

  ”Speaker for the Dead” är inte alls lika bra. Jag får dessutom en känsla av att Card har en sadistisk underström i sitt författande. ”Ender’s Game” har några riktigt brutala och obehagliga scener och ”Speaker for the Dead” toppar dem, som jag ser det. Jag brydde mig därför inte om att gå vidare till bok 3 i serien. (Färsta boken i Alvin-serien har också en rejält grym scen.) card är en habil författare, men det är ändå inte min tekopp.

 3. Profilbild för Markus

  http://xkcd.com/635/

  Det lite lite störiga med Enders game som belyses på xkcd (kolla även tooltip på bilden) blir mångfalt störigare i böckerna om bean. Den första är läsvärd, men knappast resten.

  Fortsatta böckerna om Ender är rätt ok men är rätt annorlunda jämfört med Enders game.

 4. Profilbild för Tobias Radesäter

  ”Speaker for the Dead” är okej, men mycket sämre än ”Ender’s Game”. ”Xenocide” är inte speciellt bra alls. Mitt förslag är att du låtsas att ”Ender’s Game” är en avslutad bok, utan någon uppföljare, och läser något annat istället.

 5. Profilbild för Magnus Edlund

  Jag tror jag följer rådet att se ”Ender’s game” som en avslutat helhet och strunta i fortsättningarna.

  Tack allihop!

 6. Profilbild för hjk

  Jag förstår inte alls hur folk kan gilla Enders game så mycket. Det kändes som att läsa standard-fantasy om pojke som växer upp och räddar världen. Jag läste iofs bara halva boken innan jag ledsnade.

 7. Profilbild för Johan

  Sitter och googlar lite efter Ender’s Game-serien som ska komma, och hittade hit. Även fast debatten känns lite avslutad vill jag bara skriva att jag tycker att de följande böckerna är väldigt bra, ungefär som Arina kommenterat tidigare. De är lite djupare och handlar mycket om etiska frågeställningar om främlingsrädsla och värde på liv. Mer sci-fi än action. Nu är det väldigt länge sen jag läste de här böckerna, men jag tyckte speaker for the dead var en naturlig fortsättning på stämningen som Ender’s Game gick in i i de sista kapitlen (spoiler: när han börjar undra om det verkligen var rätt av honom att vara med och utplåna en hel civilisation).

  Min favorit av de följande böckerna var Xenocide, men den hade också en del tröga partier (handlingen på jorden).

  Av Bean-böckerna rekommenderar jag den första, medan de följande känns lite trista eftersom de ska utspela sig inom en ganska när framtid här på jorden, men motsättningar mellan länderna etc (mycket handling i pakistan/afghanistan t.ex) känns helt konstig eftersom USA typ invaderade där precis efter andra boken i serien skrevs, och det har förändrat världsläget ganska mycket. Jag har faktiskt inte läst hela Bean-serien (när sista boken släpptes så kände jag inte att intresset fanns för att skaffa+läsa den).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *