Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Att skapa en skogsbo, del 1

Alla som vill vara med och spela skapar sina skogsbor tillsammans.

Slå tärningarna

När ni ska börja spelet slår varje deltagare 3T6 (tre sexsidiga tärningar) var. Lägg ihop resultatet av alla tärningar och dividera med antalet deltagare (avrunda uppåt). Den siffran är antalet poäng varje deltagare har att skapa sin skogsbo med.

Exempel: Pablo, Saga och Ellen ska spela. Pablo tar tre tärningar och slår 5, 4, 1 (totalt 10). Sen slår Saga 6, 6, 3 (=15). Sist kastar Ellen tärningarna och får 1, 3, 2 (=6). Sammanlagt blir det 31 (10+15+6). Eftersom det är tre personer som ska spela, delas 31 med 3 = 10,33. Avrundat uppåt blir det 11. Pablo, Saga och Ellen får alltså 11 poäng var att bygga sina skogsbor med.

Poängen ska man använda till två saker: Färger och egenskaper.

Köp färger

Det finns tre olika färger som beskriver hur bra din skogbo är på olika saker och hur hon (eller han) är som person.

 • Rött är blodets färg. Den bestämmer hur tålig du är, hur länge du orkar springa och hur mycket stryk du kan ta. Den avgör också hur passionerad du är, och hur lätt du har att få andra att tycka om dig.
 • Blått är stålets färg. Den bestämmer hur stark du är, hur bra du kan slåss och hur svårt det är att hålla fast dig. Den visar också hur vass tunga du har, och hur svårt det är för folk att lura dig.
 • Grönt är skogens färg. Den avgör hur bra du är på att upptäcka saker, hur duktigt du är att överleva i vildmarken och hur god hand du har med djur. Den bestämmer också din intelligens och allmänbildning, och hur lätt du har för att skrämma folk.

Varje färg representeras av en tärning. När du försöker springa undan från en galen varg, slår du en röd tärning för att se om du lyckas. Om du vill skrämma bort en stråtrövare slår du en grön tärning för att se hur rädd hon blir. Vill du lura en av Skuggfolket att ge dig en nyckelfrukt, ja då är det blå tärning som gäller.

Varje färg har dessutom ett värde mellan 0 (dåligt) och 7 (bäst i skogen). När du bygger din skogsbo kan du skaffa värden i färgerna genom att använda de poäng du och dina medspelare slog fram ovan. Ju högre värde du vill ha i en färg, desto fler poäng kostar det: 1 poäng per steg. När du bygger din äventyrare får du max köpa 6 i värde i en färg. 7 kan man bara få genom att spela spelet.

Exempel: Ellen vill bygga en äventyrare som är bra på att slåss och duktig att leva i skogen. Därför vill hon ha höga värden i Blått och Grönt. Totalt har hon 11 poäng att använda. Hon väljer att spendera 4 poäng på Blått, 3 poäng på Grönt och slutligt 1 poäng på Rött (8 poäng totalt). Ellens äventyrare har alltså värdena Rött 1, Blått 4 och Grönt 3. Ellen sparar de sista tre poängen till att köpa egenskaper.

När du försöker fly från den där vargen och slår en röd tärning så lägger du till det värde du har i färgen.

Exempel: Ellens skogsbo springer allt vad hon orkar för att komma undan från vargen. Hon slår sin röda tärning, och den visar 4. Eftersom hon har Rött 1, lägger Ellen till 1 till tärningen och får ett resultat på 5. Hon lyckas precis hinna bort från vargen.

  1. Profilbild för Daniel

   Ett spel som innehåller devisen ”Bäst i skogen” som ett mått på färdighetskunskaper kan ju bara inte vara dåligt!

  2. Profilbild för Daniel

   Ett spel som innehåller devisen ”Bäst i skogen” som ett mått på färdighetskunskaper kan ju bara inte vara dåligt!

  3. Profilbild för Harold

   Instämmer 🙂

   Lite oklar dock över poängen med tärningar i olika färger. Som det nu är skrivet tillför det momentet liksom ingenting. Det är ju först om flera tärningar ska rullas samtidigt och måste särskiljas som det finns en poäng med olika färger. Eller?

  4. Profilbild för Harold

   Instämmer 🙂

   Lite oklar dock över poängen med tärningar i olika färger. Som det nu är skrivet tillför det momentet liksom ingenting. Det är ju först om flera tärningar ska rullas samtidigt och måste särskiljas som det finns en poäng med olika färger. Eller?

  5. Profilbild för Peter

   Ja, något syfte får ju de olika färgerna ha! Kanske man istället för en bonus kan låta värdet i varje färg avgöra hur många tärningar man har att spendera under ett äventyr (lite som i Trail of Cthulhu). Har man 5 i rött kan man spendera 3 av sina röda tärningar på striden mot Skuggmatriarken och 2 för att ta sig upp för Ugglornas Brant. När man sedan ställs inför en sista fysisk utmaning så får man lita på sitt grunvärde (av något slag) istället för att slå en tärning.

   På så sätt blir tärningspölar av olika färg en pedagogisk illustration av de tillgängliga resurserna

  6. Profilbild för Peter

   Ja, något syfte får ju de olika färgerna ha! Kanske man istället för en bonus kan låta värdet i varje färg avgöra hur många tärningar man har att spendera under ett äventyr (lite som i Trail of Cthulhu). Har man 5 i rött kan man spendera 3 av sina röda tärningar på striden mot Skuggmatriarken och 2 för att ta sig upp för Ugglornas Brant. När man sedan ställs inför en sista fysisk utmaning så får man lita på sitt grunvärde (av något slag) istället för att slå en tärning.

   På så sätt blir tärningspölar av olika färg en pedagogisk illustration av de tillgängliga resurserna

  7. Profilbild för Peter

   Ja, något syfte får ju de olika färgerna ha! Kanske man istället för en bonus kan låta värdet i varje färg avgöra hur många tärningar man har att spendera under ett äventyr (lite som i Trail of Cthulhu). Har man 5 i rött kan man spendera 3 av sina röda tärningar på striden mot Skuggmatriarken och 2 för att ta sig upp för Ugglornas Brant. När man sedan ställs inför en sista fysisk utmaning så får man lita på sitt grunvärde (av något slag) istället för att slå en tärning.

   På så sätt blir tärningspölar av olika färg en pedagogisk illustration av de tillgängliga resurserna

  8. Profilbild för kosta

   Enkel och bra mekanik -men jag är som de andra intresserad av vad de olika färgerna gör -mer än färgar tärningarna. Svar?

  9. Profilbild för kosta

   Enkel och bra mekanik -men jag är som de andra intresserad av vad de olika färgerna gör -mer än färgar tärningarna. Svar?

  10. Profilbild för Magnus Edlund

   Dels fyller färgerna en pedagogisk funktion. Det blir tydligt att särskilja olika egenskaper.

   Dels, tja … vi får se.

  11. Profilbild för Magnus Edlund

   Dels fyller färgerna en pedagogisk funktion. Det blir tydligt att särskilja olika egenskaper.

   Dels, tja … vi får se.

  12. Profilbild för Illern

   Ser intressant ut, jag skulle nog vilja byta järnets färg mot säg, stenens färg. Järn borde väl vara okänt för de här människorna och då kanske det förtydligar och ger mer spänning att inte använda järn i beskrivningar av världen?

  13. Profilbild för Illern

   Ser intressant ut, jag skulle nog vilja byta järnets färg mot säg, stenens färg. Järn borde väl vara okänt för de här människorna och då kanske det förtydligar och ger mer spänning att inte använda järn i beskrivningar av världen?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *