Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Några snabba serierecensioner

Ex machina: The first hundered days är en superhjälteserie med skruv. Det finns många sådana. Men Ex är … bra. Superhjälten som kan tala med maskiner och få dem att lyda lägger masken på hyllan och blir politiker. Problem uppstår, så klart. Första albumet ger mersmak – det här är en sån där serie där man bara vill köpa alla album och stänga in sig på vinden för att läsa.

Lucifer: The divine comedy är det fjärde albumet om satans äventyr. Serien har hela tiden blivit bättre sedan det ganska sunkiga första albumet. Säga vad man vill men författaren Carey spar inte på krutet: Här är det nya kosmos, ärkeänglar och galna tarotkort åt höger och vänster. Kanske lite för spacigt ibland.

Desolation Jones är en klassisk Warren Ellis. Huvudpersonen är nerdankad ex-spion med superkrafter som försörjer sig som privatdetektiv i LA. Han är givetvis ful i munnen, pillerberoende, superkaxig, allmänt labil och har dålig hygien. Men det är en bra serie, man får sig en skön fix Ellis-dekadens.

God save the queen av Carey. Jag vet inte varför jag köpte denna rackare. Den innehåller ju ett av mina all time hatobjekt: Moderna älvor. Dessutom är den tecknad på det där ”titta vi gör en serie för vuxna”-viset som jag inte riktigt pallar av. Handlingen i sig är rätt urk den med. Läs inte, kan man väl säga.

 1. Profilbild för Maria

  Vad kännetecknar ”titta vi gör en serie för vuxna”-viset?

 2. Profilbild för Linnéa Ingrid

  Tyvärr har jag läst ”God save the queen” och jag håller med dig fullt ut, absolut inget jag skulle rekommendera.
  Men nu vill jag läsa Ex Machina!

 3. Profilbild för Petter

  Teckningar är ju en viktig del av en serie. Desolation Jones till exempel är minst lika mycket en J. H. Williams den tredje-serie som en Warren Ellis-serie. Hallucinationerna i serien är utsökt vackra.
  Också Ex Machina (som jag inte läst) brukar hyllas främst för teckningarna.

 4. Profilbild för Svante Landgraf

  Jag tycker Ex Machina har tappat tempot lite på senare tid, men då handlar det om sjätte albumet eller så. Den är riktigt bra i början, det kan jag hålla med om.

 5. Profilbild för Pål Eggert
  Pål Eggert

  Jag vill också ha en lite mer utförligare beskrivning av ”titta vi gör en serie för vuxna”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *