Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Ta mig till zonen och gör mig till zoolog

Zonernas_72dpiZonernas zoologi till Mutant UA är troligen den bästa monsterbok jag har läst till ett rollspel. (Snyggast är dock fortfarande Jorges bestiarium) Fantastisk och konsekvent känsla rakt igenom, med genuint intressanta beskrivningar av varelserna. Beskrivningarna är så mycket mer än traditionella ”här bor de och så här slåss de”-texter – varje monsterpresentation hjälper till att bygga upp själva spelvärlden. Känsla, bakgrundsdetaljer, namn, händelser. Spelvärden och regler hålls föredömligt korta. Och inte minst så får man en feeling för den fiktive författaren som är vida överlägsen ovan nämnda Jorges.

Även illustrationerna håller samma stil och är faktiskt väl anpassade till texten – inte alltid fallet i monsterböcker. De är snygga, men jag går inte upp i brygga över deras skönhet. Lite för mycket grått, så att säga.

Om jag ska hitta något negativt att säga om Zonernas zoologi så är det att fokus ligger lite för mycket på blommor och insekter. Det känns som om att en oproportionerlig stor del av de beskrivna varelserna är någon form av växt, mygga eller mikrob. Dessa är inte, och har aldrig varit, roliga motsåndare i ett rollspel.

Tack och lov vägs detta upp av en hel radda fabulösa – och spelbara – mutanter. Albionska grävlingar, de hippieartade Paltarna och min egen favorit Gåsapågarna. De senare lider svårt av den i spelvärlden så utbredda ” antipsionismen”, bara en av många ordvitsar i ZZ. Eftersom jag är sucker för ordvitsar så får saker som sjukdomen ”bromölla” mig att bara älska boken ännu mer, men jag kan förstå att det kan vara lite störande om man är lagd åt annat håll.

Det känns som om jag inte kan sluta ösa beröm över ZZ, men den är faktiskt en fantastisk bok. Det kryllar av små äventyrskrokar, uppslag, idéer och ett fasligt överanvändande av ordet ”ister”.

Jag skulle nog vilja säga att Zonernas zoologi är en av de 5 bästa rollspelsböckerna jag läst. Tokbra, helt enkelt.

Och nu: Den längsta marschen.

 1. Profilbild för kosta

  Well, glöm inte recepten! De e guld 😀

  Håller nog med i det mesta -du bör dock kolla in DHs monsterbok (Creatures anathema) som är bättre på äv-frön.

 2. Profilbild för Tomahawk
  Tomahawk

  En av de 5 bästa you say?

  Då hoppas jag verkligen på ett inlägg om denna toppnoterade kvintett 🙂

  Kan bara hålla med angående ZZ, efter UA-trilogin hamnar denna bok på en stadig 4e plats i min topplista över mutantprodukter!

  Tackar för övrigt för en blogg med mycket trevlig läsning om både rollspel och annan fantasylitteratur. Abercrombie, Lynch och Morgan dimper nog strax ner i lådan, tack för tipsen!

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Det blir kanske en sådan lista någon dag. Måste bara komma på de andra fyra! 🙂

   Abercrombie, Morgon och Lynch … du har mycket bra läsning framför dig. Jag blir avis!

 3. […] Sep 24 – Marklund, Andreas, Zonernas zoologi […]

 4. […] fiction, fantasy och allmänna nörderier sedan 2007. Där finns bland annat en recensioner av Zonernas zoologi och Ulvriket – Den längsta […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *