Johan Egerkrans anka – och andra fjäderfän

Om ni inte märkt det så diskuteras just nu Drakar och demoner och ankor här på bloggen. Jag har egentligen inget emot ankorna som spelras, utan min största invändning är att de som oftast känts som flyktingar från Disney. De har inte haft någon egen särart.

Johan Egerkrans ändrar på det. Nedanstående anka är vad Äventyrsspel borde ha satsat på – det logiska nästa steget från piratankan i Monsterboken. En ruffig lirare som ser ut att kunna spela i samma liga som Fafhrd, Red Sonja, Bronn eller Egar Dragonbane.

egerkransanka

Kanske är fjäderfäet lite för grim ‘n’ gritty för DoD:s glittrande åttiotals-high-fantasy-stil?  Kanske, men det är figur jag inte skulle skämmas över att ha som rollperson.

Förresten, kolla in Johans sajt. Finns mycket gött där. (Den här rackaren är helskön, till exempel.)

En annan skön ankunge är Peter Bergtings inte fullt lika råbarkade krigare, först publicerad i den här pdf:en om ankor i Trudvang:

bergtinganka

Den känns mer som en vidareutveckling av 1987 års Drakar och demoner-anka, eller eventuellt en barskare version av de i Svavelvinter.

Det gemensamma med båda dessa fåglar är att inte ser ut att ha ritats av Don Rosa. Me like.

23 reaktioner till “Johan Egerkrans anka – och andra fjäderfän

 1. De två ankorna är de bästa!

  Och jag tror att Peters anka var tänkt att koppla tillbaks till tidigare ankor, medans Johans anka var en reaktion på att Peter tecknade ankan till Ankor i Trudvang.

  Eller nått sånt. De rockar, och jag kan tänka mig att spela båda som rollpersoner. Johans anka skulle jag använda som skurk, om jag hade ankor med när jag spelleder.

  /Magnus

  Gilla

 2. Jag blev så glad över dessa två poster – jag och några vänner var väldigt involverade i ett ankprojekt under tidig Trudvangtid (tack herr Seter!). Too bad att en hårddiskkrasch raderade allt, vi hade så mycket material att chocka världen med.

  Personligen så har jag alltid älskat ankorna som koncept, men bilderna har varit ett problem. Varför skulle inte fåglar kunna vara djuriska halvmän?

  Gilla

   1. Zapp, om du undrar varför dina inlägg dröjer innan de dyker upp så beror de på att de ofta hamnar i min spamkö. Tips: Använd en riktig mejladress i kommentar-formuläret.

    Gilla

  1. Medhåll, ser näbben ut att vara av elastisk med möjlighet att forma mänskliga miner blir det fel. Även om det är fantasy så tycker jag bättre om när näbben är hård och tillräkligt stor för att ankan skall få plats med både näs- och munhåla.

   Gilla

 3. Visst påminner många bilder om Kalle Anka, men de gånger man satt och spelade med en anka (jag tror aldrig jag vart med om en SLP-anka?) så glömde man bort petitesser som art, ras och hudfärg/fjäderteckning rätt fort.

  Gilla

 4. ”Den känns mer som en vidareutveckling av 1987 års Drakar och demoner-anka, eller eventuellt en barskare version av de i Svavelvinter.”

  Min tes har alltid varit att aversionen för ankorna framför allt härrör från illustrationerna i 1991 års upplaga. Ovanstående citat pekar inte direkt i någon annan riktning.

  Illustratören Bob Giadrosich saknade uppenbarligen känsla för DoD-ankorna. (Flera av hans DoD-illustrationer finns förresten på hans hemsida.)

  Gilla

  1. Dels det, dels tror jag att han hade typ 5 sekunder på sig att illustrera hela spelet, när en annan tecknare hoppade av.

   Nån på Target kanske kan sprida ljus över detta? Jag kan ju ha hört ett helt felaktigt rykte.

   /M

   Gilla

   1. I så fall ska jag inte tänka så onda tankar om honom. Stark tidspress är sällan en bra förutsättning för att göra ett bra jobb.

    Apropå ”någon från Target” så är det synd att få av de som utgjorde kärnan i företaget hänger på rollspelsforumen nuförtiden. Personer som Fredrik Malmberg, Klas Berndal, Nils Gulliksson, Stefan Thulin och Henrik Strandberg skulle ha mycket att tillföra om varför saker och ting blev som de blev. Eller så är det just för att slippa ägna hela dagarna åt att svara på frågor som de håller sig undan…

    Gilla

  1. På Erebaltor.se finns också följande upplysta anka från Jih-pun.

   Tycker det är en av de bättre ankbilderna som lagts upp på det forumet.

   Gilla

   1. Piercing i näbben var ju riktigt löjligt och sänker ju hela konceptet. Egenkrans anka är ju så fräck att jag är riktigt ledsen att den inte fanns när jag spelade DoD.

    Ackegård gjorde för övrigt en väldigt fräck illustration av min kompias svarta anka som jag tror jag har i digital form men jag vågar nog inte posta den här innan jag vet hur rättigheterna funkar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s