Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Corum, nej tack

Jag skulle även vilja ta tillfället i akt att säga att Moorcocks Corum-böcker är ganska tråkiga.

Det sägs att de är klassiker, men fan vad de är träigt skrivna.

show-water

 1. Profilbild för kosta

  Ännu en gång kan jag säga… lägg ner att läsa den sunk-genren (läs:fanatasy) och gå över till SF. Där finns det tom författare som är litterära… 😉

  /K

 2. Profilbild för Bergting

  Prövat att läsa om Stormbringer? Man får bita ihop ordentligt om man ska palla.

 3. Profilbild för Micke

  Tycker att Elric-böckerna var helt ok. Det är väl dom du menar med Stormbringer?

  Var iofs läänge sen jag läste dom och i svensk översättning.

  1. Profilbild för kosta

   Kan inte heller minnas att jag hade problem med den svenska översättningen som jag läste i DoD-pocket-serien.

 4. Profilbild för Bergting

  Jo, jag läste dom när jag var 18 och tyckte dom var AWESOME! nu, 21 år senare var dom inte awesome alls.

 5. Profilbild för Bergting

  Däremot har Moorcock skrivit många bra böcker. Fast när han knarkade som mest och turnerade med Hawkwind så skrev hand ärligt talat mer än han skrev bra.

 6. Profilbild för Magnus Edlund

  Första sidan i Elric of Melnibone är nog det mäktigaste som skrivits i genren. Elric i allmänhet håller hög klass, även om det finns undantag. Det var ett tag sedan jag läste Stormbringer så jag kommer inte riktigt ihåg den.

  De senare böckerna – Revenge of the rose och allt vad de heter – ger mig dock inte någonting alls.

 7. Profilbild för Johan Anglemark

  Gloriana. Jag säger bara det. Läs Gloriana. Moorcock kan när han vill.

 8. Profilbild för Bergting

  Just Stormbringer inledningen förstörde nästan hela boken för mig. Enbart beskrivningen av hur Elric klär sig i fula kläder i grälla färger med sidenmantel fick mig nästan att ramla av stolen. Men det är ju Whelans fel som gjort så übersnygga omslag.

 9. Profilbild för Svante Landgraf

  Jag har annars för mig att Hawkmoon-böckerna har stått sig bättre. I alla fall tyckte jag de var rätt okej när jag läste om dem för något år sedan, och det var rentav den svenska översättningen.

 10. Profilbild för Magnus Edlund

  Har inte läst Hawkmoon. Försökte mig på Cornelius för några år sedan, men pallade inte. Även den kändes träig.

  Fan … jag kanske inte gillar Moorcock, egentligen?

 11. Profilbild för Anders Norén
  Anders Norén

  Skaffade några av Äventyrsspels Elric-böcker här om året (Elric av Melniboné och Vita vargens öde). De var inte särskilt bra. Först och främst var översättningen usel (och nej, det tycker jag inte bara för att jag är gift med en översättare) men Moorcock lyckas heller inte få mig intresserad av vad misantropen Elric råkar ut för. Jasså du, Elric, du är alltså en skitstövel och en komplett idiot och allt du tar för dig går fel? Och du förväntar mig att jag skulle bry mig? Kyss mig i arslet. Hade Elric-böckerna varit svart komedi så kanske… (Men visst, Whelans omslag är grymma!)

  Det vore fel av mig att döma ut Moorcock efter Elric-böckerna men det lilla jag sett är ju inte lovande.

  (Någon som vill köpa dem? Gott skick, 30 kr/st + frakt?)

 12. Profilbild för Anders

  Jag läste för >20 år sedan ett par kapitel i den första Corum-boken och tröttnade så mycket att jag lade den åt sidan för gott. Det är mer fart och intresse i Hawkmoon-böckerna, även om de känns som hafsverk, något som Moorcock skrev på en vecka. Kanske för att hertigen av Köln är en mer tilltalande person. Hur som helst tycker jag att Moorcock är passé idag, väldigt präglad av sitt sena 60-tal.

  1. Profilbild för Johan Anglemark

   De *var* hafsverk. Det mesta av den sword&sorcery som Moorcock skrev rafsades ihop för att dra in pengar till utgivningen av New Worlds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *