Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Ännu fler rollspelsomslag från en tid som aldrig fanns

Som jag tidigare berättat släpptes det första svenska rollspelet, Drakar och demoner, 1966 av Äventyrsspel. Men det Karlskrona-baserade företaget Lancelot Games låg inte långt efter. Faktum är att deras första titel, Khelataar (1967), troligen hade kommit ut före DoD om det inte varit för diverse tryckeri- och distributionsstrul.

Khelataar var ett fantasyrollspel som gavs ut som inbunden bok, 250 sidor tjock. Spelet lanserades som ett mer ”seriöst”, jordnära och avancerat alternativ till DoD, och det utmärkte sig med regler om intriger och maktkamp mellan klanerna som befolkade Khelataars värld.

khelataar

Khelataar blev ingen succé men skaffade sig snabbt en liten, hängiven skara fans som köpte allt som släpptes till spelet. Äventyrstrilogin Svårvinter, Siarens tredje öga och Stenoxen anses fortfarande vara bland de bästa äventyr som givits ut i Sverige.

Med det dystopiska rollspelet Wastelands (1970) prövade Lancelot Games en ny strategi. Spelet – bara 100 sidor tjockt – gavs ut i pocketformat på billigt papper och såldes främst i kiosker och varuhus. Wastelands sålde i upplagor som än i dag är oöverträffade, men cyniker brukar hävda att det detta till trots är det mest ospelade rollspelet i landet.

Regelmässigt var Wastelands en modifierad version av Khelataar. Nyheterna bestod mest av regler för fordon, skjutvapen och annan teknologi. Intrigreglerna hade strukits och ersatts med ett så gott som oanvändbart system för sociala konflikter. Introäventyret ”Gåsen” är allmänt sett som ett praktexempel på hur man inte ska skriva ett ”sexigt” äventyr.

wastelands

Lancelot Games drog in rejält med pengar på Wastelands, men istället för att satsa på nya rollspel gav företaget sig in i den nyfödda datorspelsbranschen. Mellan 1971 och 1980 publicerade Lancelot Games ett 20-tal datorspel, bland annat klassiker som Kalevala tales, Bjorn Borg’s Tennis, Linkfire och Spaceoids. De lanserade även några av de allra första dator-rollspelen i världen: arthurianska äventyret Lancelot, Jack Vance-baserade Dying Earth och sci-fi historien Fight back! som var inspirerat av just Wastelands.

Våren 1979 bestämde sig företaget för att återigen satsa på ett rollspel. Man ville haka på western-trenden som rasade i Sverige, och då speciellt serietidningarna. 1977 gavs det ut 3 olika western-serier i landet; 1979 hade det antalet ökat till 13. I samarbete med Semic-förlag gav Lancelot Games ut ”serie-rollspelet” Western. Spelet såldes främst tillsammans med Semics western-titlar, men gick även att beställa via postorder direkt från kontoret i Karlskrona.

western

Western blev omåttligt populärt bland 8-14-åringar, mycket tack vara att reglerna, som presenterades i serieform, var otroligt lätta att komma igång med … oavsett om man ville spela cowboy eller indian.

Lancelot hade en rad tillägg till Western planerade när Äventyrsspel släppte Kult och rollspel banlystes i Sverige. 80-talet ägnade företaget åt sina datorspel. De flesta är bortglömda i dag, men Apex Twins var det mest sålda spelet i världen 1984. Pirates of the Pacific (1986) blev också väldigt omskrivet då det var det första datorspelet som skildrade homosexuell kärlek, men i övrigt var 80-talet ingen hit för Lancelot Games.

När rollspelsförbudet hävdes 1994 var Lancelot snabbt ute för att kontra Äventyrsspels Mutant 95. Det första spelet, Ninja (januari 1995), sålde hyggligt men hade ett riktigt uselt regelsystem och saknade helt regler för kaststjärnor.

ninja

Ninja bestod av en box (Lancelots första) som innehöll tärningar, en regelbok, ett äventyrshäfte (Drakflöjten av Gunilla Jonson) och en ”äkta ninjamask”.

Efter två tillbehör till NinjaKung Fu och Tigerns väg (båda 1996) – var det dags för nästa rollspel. Den här gången satsade man stort, och 1997 släpptes samtidigt Blodsed som rollspel, datorspel, roman och tecknad dvd-film.

blodsed

Blodsed var lika mycket brädspel som rollspel. I den extra stora boxen rymdes regel- och världsböcker, 24 färdigmålade tennfigurer, 3 olika terräng- och skeppskartor lämpade för figurstrid samt 5 specialtärningar. Regelmässigt cirkulerade spelet kring så kallade Hederspoäng (HP) som mätte dels rollpersonernas anseende, dels deras självförtroende. Hedern genomsyrade allt i spelet, och kunde användas som resurs både i och utanför strid. Liksom i gamla Khelataar fanns det regler för att hantera familjer och klaner.

2000, på dagen samtidigt som premiären för den kritikerhyllade filmen Star Wars: Det dolda hotet, gav Lancelot Games ut sitt sjätte och senaste rollspel: Warlands.

warlands

Med Warlands, ofta betraktat som en andlig uppföljare till Wastelands, gick Lancelot tillbaka till bokformat, den här gången något större än A4. 400 sidor, smockfullt med illustrationer, bokmärke och utmärkt papperskvalitet borgade för en av de lyxigaste och snyggaste rollspelsböckerna som sett dagens ljus.

Spelet är det mörkaste i Lancelots stall, och trots att det handlar nästan uteslutande om krig så har det väldigt finurliga regler för att hantera saker som sorg, hemlängtan, psykiska besvär och avtrubbning. Bland annat fortsätter dödade rollpersoner att vara med i spel – som ”minnen” hos de överlevande karaktärerna.

2002 släpptes tillbehöret Landfall till Warlands, och 2003 kom Tio fåglar till Blodsed, men annars har det varit ganska tyst från Lancelot Games. Det ryktas att företaget – fortfarande med samma ägare som på 60-talet – har något stort i görningen. Arbetsnamnen ”K2” och ”Bredsvärd” har nämnts på olika konvent, men vad det innebär får framtiden utvisa.

(Liksom tidigare är bilderna snodda lite här och var på nätet, bland annat ConceptArt och DeviantArt. Som vanligt har jag glömt spara direktlänkarna.)

 1. Profilbild för Henrik Ö

  Kul att någon skriver om Lancelots gamla spel! Svårvinter är verkligen ett toppäventyr som står sig än idag. Uppföljarna var dock inte lika bra, särskilt Stenoxen som typ ofelbart slutade med att hela spelgruppen dog. Sen tycker jag att du är lite väl hård mot Ninja; vi hade mycket kul med det spelet och var väldigt deppiga att det bara kom ut två grejor till det.

 2. Profilbild för Grov

  För nostalgins skull hade det varit kul att se skärmdumpar på de legendariska komputerspelen. De var ju de som räddade mig från MUD-helvetet…

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Tja om någon har en Intelivision DX50 stående så är det bara att skärmdumpa på.

 3. Profilbild för kosta

  Hmmm, att jag missade Warlands. Det va iofs i min rollspel-”lucka”. Synd.

 4. Profilbild för Peter

  Warlands var ett oseriöst skräpspel!!! Ja, ursäkta att jag tar i, men fram tills dess var jag en inbiten Lancelot-fan. Det började med Western, sedan ”upptäckte” vi Khelataar. Hela 90-talet var en enda stor khelataarkampanj för mig, klassiker som Grisodlarkampanjen, Gröt-och-potatiskampanjen och min klassiske rollperson Ulthaar Kvickräfse, med 170% i Åkerkunskap. Den inlevelse, det detaljdjup och den förståelse jag fick för Ulthaar (Som vid det episka slutet var tredje roteman vid trossen vid Slaget vid Gåsbringan – vilken kampanj!) har inte därefter överträffats! 108 sidor bakgrund och historia!! Släktträd i 17 led!!

  Och så kommer Warlands med sina Master Blaster-vapen och sin själlösa frontromantik. Ett typiskt tonåringsspel för folk med technofetischismer. Allt som saknades för att göra det till det sämsta spelet i världshistoiren vore överdimensionerade axelplåtar och technozombies

  Lancelot games – Svikare!

 5. Profilbild för D-man

  Har Magnus skrivit det här, eller är det Nanoapan som gästbloggar?

  Jag har svårt att sätta fingret på varför, men jag tycker inte den här typen av inlägg är särskilt rolig. Kanske för att satiren inte är tillräckligt skruvad utan bara kontrafaktisk. Dessutom så överträffar verkligheten ofta dikten. Roligare då att ta heder och ära av några riktiga Äventyrsspelspublikationer – som Magnus gör i Sinkadusmåndag! =)

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Det är inte satir. Tror jag. Det är bara ett utlopp för min lust att leka med indesign och photoshop.

 6. Profilbild för Jerker

  Det här är väldigt trevliga inslag som jag gillar. Påminner mig en hel del om den fiktiva seriehistoriken som finns insprängd i Alan Moores Watchmen.

 7. Profilbild för Zapp

  Synnerligen snygga omslag!

 8. Profilbild för Mats

  Riktigt kul att läsa om de gamla trotjänarna från Lancelot igen.
  Sitter titt som tätt och letar efter vad som skrivs om dem och då speciellt wastelands.
  Kan även säga att jag och ett antal vänner fortfarande spelar Wastelands för fulla muggar.
  En av dem är tillochmed så inne i det att han nu köpt på sig 10 grundböcker då han är rädd att slita ut dem.

 9. Profilbild för Joppe

  Härligt att se att dessa titlar inte helt glömts bort, trots att jag köpte i princip alla häften som fanns på hyllan i Traditions butik i Gamla Stan, då jag ville vara ensam om att spela rollspel. Nu har jag ångrat mig och dessa artiklar är nu till salu för det pris de hade när de släpptes. Bara maila mig så skickar jag ditt bästa köp någonsin!

 10. […] förmodligen inte kunnat missa min visuella genomgång av den svenska rollspelshistorien (del 1, del 2). Nu har turen kommit till Kirunabaserade NeoGames som med buller och brak slog sig in på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *