links for 2009-08-04

15 reaktioner på ”links for 2009-08-04

 1. Fast om man gör det själv så finns det lagar som tvingar personer i närheten att stoppa dig. Ett aktuellt fall är häktespersonalen som inte tog ner en intagen som hängt sig i cellen (och då trodde de ändå att personen redan var död). Det är visserligen en mycket speciell situation eftersom häktningen i sig kan vara orsak till viljan att dö. Likväl finns det stora gränsdraningsproblem. Att låsa in personer som vill ända sitt eget liv i madrassrade celler och tvinga dem genomleva sina sista dagar i skräck och smärta är inte heller ett speciellt humant sätt att hantera problemet.

  Gilla

  1. Tror inte att dom som sitter i madrasserade celler känner så mycket, varken smärta eller skräck. Tror att dom är hyggligt nerdrogade. Om det gör saken bättre eller sämre. Tja…

   Sen tror jag att det pågår en hel del eutanasi ute på alla palliativa inrättningar redan som det är. ”Ojoj, har du ont? Jamen lite mer morfin då kanske?”

   Gilla

   1. Mycket snack av folk som jobbar inom vården? Eller? Att tro att folk som vårdas på slutna avdelningar inom psykiatrin mår bra – känns lite ogenomtänkt. Hela poängen med att vårdas är att man inte mår bra, då talar jag om frivillig vård (och det samma gäller väl även tvångsvård, även om det säkert kan leda till mkt diskussioner).

    Gilla

   2. Tror du missförstod mig, jag menade inte att dom mår bra. Snarare att dom troligen får en del ganska tunga mediciner så att dom inte känner så mycket öht.

    Men jag vet inte, har inte jobbat med det och känner ingen som jobbar inom sluten psykiatri så det är bara okvalificerade gissningar.

    Gilla

   3. Jag överdriver såklart, men dödshjälpen som Terry talar om handlar inte om en aktiv dödshjälp där han vill bli avrättad. Han vill bara att det skall vara hans sak att bestämma när han har fått nog och att hans släkt och vänner inte skall åtalas för medhjälp till mord om de hjälper honom köpa flygbiljetter, mtsv.

    Gilla

 2. Men tänk såhär då.
  När våra katter, hundar, hästar osv är dödssjuka, oreparabelt trasiga eller liknande får de en spruta av veterinären som gör att de får somna in och slipper lida (för ingen vill se sitt älskade husdjur lida) men när det kommer till människor ska de hållas vid liv till varje pris. Trots omänskligt lidande och mot sin vilja.

  Jag har full förståelse för Terrys resonemang. En människa som är dödssjuk och inte får ut mer av livet än lidande borde ha full rätt att avsluta sitt liv på sitt eget vis. Och om den människan inte är kapabel till att göra det själv (man kan ju få en förlamande stroke eller liknande) så bör hjälp finnas att få.

  Gilla

  1. Först att jämför människor och djur är rätt vanskligt då djurs ”själsliv” med stor sannolikhet är väldigt begränsat. Såklart svårt att veta men får man tro Peter Gärdenfors så är det rätt stor skillnad.

   http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9157803528
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Peter_G%C3%A4rdenfors

   Men ska vi hålla oss till människor är det svårt nog. Vem definierar lidandet, fysiskt/psykiskt? Vilken ålder 18/65? Nån som är 19 och tycker att allt är lidande och vill dö, ska vi göra det?

   En morfar som är sjuk, kräver en del vård men kan ha ett helt dugligt liv ändå känner att han är en belastning för samhället, barn och barnbarn. Möjligheten finns att slippa vara en belastning, klart att han känner att det finns saker han vill göra men barnen har ju faktiskt egna liv att ta hand om, ska han verkligen ta upp tid för dom? Du förstår nog resonemanget. Sen kvittar det om barnen kanske älskar morfar och vill ha kvar honom, han känner pressen.

   Personer som är dementa, vilka bestämmer deras bortgång? Läkare, barn? Ganska stort beslut för dom personerna, särskilt med fall som detta i minnet. http://svt.se/2.97079/1.1253944/medicinerna_tog_11_ar_fran_gulli

   Gilla

   1. På frågan om 19-åringen tänker jag inte ens svara för det hör inte till saken. Vi pratar om assisterad dödshjälp till de i livets slutskede, eller? Slutskede oavsett om personen i fråga är 18 eller 65.

    I det här fallet tycker jag inte alls att det är vanskligt att jämföra djur och människor eftersom vi tar bort djuren av kärlek till dem. Är kärleken till människor mindre? Om så inte är fallet, varför tvingar vi dem, som har ”större själsliv” att lida?

    Nej, jag håller med Lukas. Är det något som är vanskligt så är det att hävda det moraliska värdet i att alltid hålla någon vid liv som ändå, otvivelaktigt kommer att dö. Varför tvinga någon till ett plågsamt slut när det finns humanare och värdigare sätt att dö? Vad finns det för moral i att t.ex. låta någon ligga i fysiska plågor, med ångest, nerdrogad ibland näst intill medvetslöshet mot sina cancersmärtor i väntan på det oundvikliga? Vad finns det för moral i att dra ut på lidandet för den personen och dess anhöriga?

    Gilla

   2. Assisterad dödshjälp så som åsyftas i artikeln består i att underlätta ett självmord. Det du talar om är barmhärtighetsmord. De är snarlika men har den avgörande skillnaden i vem som beslutar om livet fortfarande är värt att leva, patienten själv eller de anhöriga/läkare. Självmordet kan alltid motiveras med principer om människans rätt att bestämma över sin egen kropp och sitt eget liv, dvs mänskliga rättigheter. Barmhärtighetsmordet kan bara motiveras om man anser att tex skademinimeringsprincipen (minska lidandet) eller utilitarism (offra/gynna en för flertalets bästa, kanske för organtransplantation) är viktigare än de mänskliga rättigheterna.
    I enskilda fall uppstår det situationer när den sjuka människans rätt att leva mycket väl kan åsidosättas för vinsten som skulle uppnås om denne dog. Men det är väldigt vanskligt att bygga ett regelverk/lagar på sådana principer (vem beslutar om vad som är allmänhetens bästa?).
    Barmhärtighetsmord är därför, mig veterligen, förbjudet i alla demokratiska länder. Av samma anledning är självmord inte straffbart. Om detta är moraliskt försvarbart eller ej får du själv avgöra, i vilket fall så är det så det fungerar rent principiellt. Människans rätt till självbestämmande kommer alltid först (utom i krig, vid brand eller andra kriser där vi fortfarande är pliktskyldiga att ställa upp för kung och fosterland).

    Kärnfrågan i detta fall är, hur mycket får någon göra för att underlätta ett själmord utan att det slår över till att bli medhjälp eller anstiftan till mord? Hur kan vi säkerställa att medhjälparen inte har övertalat eller på annat sätt påverkat personen att begå självmord?

    Gilla

   3. Självklart är det skillnad på barmhärtighetsmord och och assisterat självmord. Min poäng var bara att visa att det finns de som kanske vill men inte är kapabla att ta sitt eget liv. Det finns såklart andra och kanske bättre exempel.
    Jag tycker dock att resonemanget ”vill de får de göra det själv” inte håller, just eftersom det finns som som vill men inte kan göra det själv. Det är ett svårt ämne men det måste gå att hålla en diskussion ändå. Allt är inte svart eller vitt. Säkerligen finns det sätt att behandla riskerna med övertalning och påverkan av medhjälparen men för att komma fram till det måste man vara villig att föra en diskussion. I dagsläget, tycker jag, verkar vi inte vara det.

    Gilla

  2. Nu är det så i Sverige att människor inte ”hålls till liv vid varje pris”. När läkarna kommer fram till att fortsatt medicinsk vård inte är meningsfull överför de patienten till så kallad palliativ vård, vilken handlar om att ge patienten ett hyfsat liv tills döden kommer: smärtlindring, lämplig kost och så vidare. Jag har själv bevittnat detta och anser att det fungerade väl. Den palliativa avdelning som jag fick se var en god och värdig plats.

   Gilla

 3. Var drar du gränsen för vad man kan förvänta sig att någon annan ska göra åt en? Många tycker abort är omoraliskt — ändå bör en kvinna kunna förvänta sig att hitta någon som utför det. Jag har svårt att se var det moraliska värdet i att förlänga ett liv som ändå otvivelaktigt är på väg mot ett plågsamt slut ligger när personen i fråga inte vill överleva.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s