Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

links for 2009-07-24

 1. Profilbild för Karl

  Go Blade! Go!

 2. Profilbild för Anders Norén
  Anders Norén

  Ja, det är något slags tecken på att man är gammal (läs: född på 1970-talet) att man associerar namnen pe-ess-ett och pe-ess-två med IBM-datorer. Min debut vid datorn för annat än spel eller programmering begicks på en PS/1:a. IBM PC-DOS med PS/1:ans grafiska skal och WordPerfect, har jag för mig.

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Menar du DOS shell? Jag minns det med värme. Egentligen helt meningslöst att använda – det visuella gränssnittet var inte tillräckligt bra för att väga upp att allt tog längre tid att göra. Men ändå.

  2. Profilbild för Pelle

   Jag är 76:a men associerar pe-ess-ett och pe-ess-två rakt av till Sonys små guldklimpar. Datorerna fick helt enkelt heta tvååttisex och treåttisex etc. Åhh, vad gött det var att göra startdiskar till olika spel eftersom minnet inte räckte om man starta ur DOS. =) Tie fighter minns jag nog bäst.

   Men ännu varmare minns jag min Amiga men det är en helt annan historia.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Varför sa man egentligen tvååttiosex etc istället för det mer naturliga tvåhundraåttiosex? Finns det någon annan anledning än att det senare är jobbigare att uttala?

    1. Profilbild för MagerValp

     Den första generationen hette 8086 (och 8088), och kallades åttioåttiosex. Åttiotusentvåhundraåttiosex är lite lagom klumpigt.

 3. Profilbild för Henke

  Magnus, DOS-Shell? De riktiga gamla PC-maskinerna (den första jag satt och knackade på var just en IBM/PS2) använde inga grafiska gränssnitt. På den tiden var det ju textbaserad DOS som gällde (MS, IBM´s alt. Dr. DOS).

  Minns givetvis Windows 3.0 och 3.11 och samtidens OS/2 som var banbrytande på multitasking för PC (såvitt jag förstått fanns det inget som slog en amiga i multitasking på den tiden).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *