Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Rundgången på nätet är outhärdlig

Borta från nyhetsflödet på webben i 5 dagar.

Över 1000 olästa objekt i Google Reader.

De flesta, visar det sig, är bara upprepningar av samma nyhet. Följande pärlor dominerade helt rss-flödena med  20+ inlägg vardera spridda över olika bloggar:

 • Sean Bean spelar Eddard Stark i HBO:s A game of thrones-tolkning.
 • The half-blood prince slår biorekord.
 • Första bilden på Doctor Whos nya outfit.
 • Tor.com fyller 1 år och ger bort massa schyssta grejer.
 • Pride and prejudice and zombies får en uppföljare kallad Sense, sensibility and sea monsters.
 • Futurama kanske får nya röstskådisar.

Utöver detta så dök det upp ett gäng knäck som ”bara” upprepades 5–10 gånger, till exempel att Nicholas Cage är aktuell för Green hornet-filmen. (Vem fan bryr sig om Green Hornet egentligen?)

Ofta funkar det så här: en högprofilsajt som io9.com, tor.com eller boingboing.net breakar nyheten. Inom 10 minuter dyker de första rewritade artiklarna upp på andra sajter. Ibland med länk till källan, ibland som en egen nyhet, men nästan alltid helt utan eget material, ofta inte mer än ett ”Wow, coolt” eller ”Blä, dåligt”.

Detta är så outhärdligt tråkigt att jag vill skjuta mig själv med en vithaj. Om du inte har som ambition att driva en ren nyhetsblogg och vara först (eller i alla fall nr 2) med ny info, så har du ingen anledning att stressa ut med halvhjärtade, snodda nyheter. Ingen blir imponerad, du får inga nya läsare (för de har redan hittat till ursprungskällan) och du skapar bara en förbannad rundgång. Har du inget som helst eget att tillföra, skit i att posta inlägget.

Egenskapat material tycks inte stå högt i kurs på nätet. Varför skriva något eget – om så bara en välutvecklad åsikt – när man kan gama på andras arbete? Jag har själv skrivit ett och annat titta-vad-någon-annan-skrivit-inlägg här på piruett, men ni ska veta att det är förbannat tråkigt sätt att blogga. Det gav inte mig något, och det gav verkligen inte mina besökare något. Jag har besöksstatistik som bevisar det.

Ett sätt för mig att slippa den här rundgången skulle vara att dra ner på antalet sajter jag följer. Men det vill jag inte gärna göra, för ibland dyker det upp något intressant även på den mest gamiga sajt. Vad jag egentligen vill ha – för jag är medveten om den här galenskapen inte går att stoppa – är en funktion i Google Reader som identifierar upprepade inlägg och ger möjligheten att i ett svep ta bort dem. Kan någon fixa det åt mig?

Gärna nu.

  1. Profilbild för Grov

   Litar på att du slänger ut en schysst länk om du hittar en lösning!
   Det funkar ju med identitet på filer så varför inte?
   http://sv.wikipedia.org/wiki/MD5

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *