Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Alla är dödare än dödens död – och det är fantastiskt bra

walking_deadRobert Kirkmans The walking dead compendium vol 1 är 1088 sidor tjock och väger 2,3 kilo. Jämförelsevis är Bone: One volume edition 1300 sidor fet och väger in sig på 1,7 kg. Skillnaden ligger givetvis i papperskvaliteten. Bone är tryckt på bibelpapper, Kirkmans mastodont på tjockt fint papper. Det är hur som helst en fysisk ansträngning att läsa den. Ladda på gymmet några veckor innan du börjar.

Men nog om det. Albumet samlar nr 1–48 av den månatliga serien The walking dead. Serien har tidigare även publicerats som flera mindre album, och tänker man i de termerna innehåller Compendium 1 album 1–8. (Tips: Det är billigare att köpa kompendiet än att köpa alla 8 album.)

Jaha, men vad handlar skiten om då? Jo så här är det: Snuten Rick Grimes blir skjuten i huvudet av en bov och hamnar i koma. När han vaknar upp har en zombieapokalyps svept över världen. Civilisationen har brakat samman, de döda går igen och livet är i allmänhet ganska dassigt för de få människor som fortfarande lever.

Rick lyckas få kontakt med några andra överlevare, och tillsammans försöker de skapa ett nytt liv i ruinerna. Inte det lättaste visar det sig. Det ständiga hotet från zombierna är bara början: de överlevande människorna är inte alltid helt pålitliga heller. Om det finns något som heter post-apokalyptiskt stress (PAS?) så har de flesta fått en rejäl dos av detta.

Zombierna i The walking dead är som köttätande boskap. Ser de mat så går de ditåt tills de får tag i det. De har ingen intelligens, list eller annan instinkt än att äta. De förstår inte ens hur man öppnar en dörr. Det är först i stora grupper som de blir riktigt farliga – och då hela världen har blivit zombiefierad råder det ingen brist på stora grupper.

Zombier i all ära, men de som står för skräckelementet i den här berättelsen är människorna själva. Kirkman utforskar vad som händer med det mänskliga psyket i en så pass extrem situation, och han gör det förbannat bra. Karaktärerna – och allt de gör för att överleva – känns verkliga in i minsta detalj. För läsaren väcks ständigt tankar som ”shit, det skulle jag kunnat gjort” och man frågar sig ständigt vad man själva är beredd att göra för att skydda sig själv och de sina.

Det är inte alltid en helt angenäm upplevelse att läsa The walking dead. Och då menar jag inte bara träningsvärken i armarna. Men det är värt det. Det här är en serie som man måste läsa om man vill fortsätta att kalla sig för människa.

 1. Profilbild för emelie

  oh, den hade jag missat. jag har bara den första TPB, så jag kanske ska köpa den här istället för alla de andra 7 delarna.

 2. Profilbild för karl

  Världens bästa zombieproduktion! Slår allt inom zombies och slår även mycket inom serier. Kalasbra, läste i en intervju att författaren vill ha en historia som aldrig slutar. Men det vore lite drygt!

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   NEJ! Jag vill ha ett slut. Historier som aldrig slutar … slutar alltid med besvikelse.

 3. Profilbild för Karl

  Jag tror att författaren kommer leverera ett slut. Jag fick intrycket av att författaren är intresserad av och att vill veta vad som händer när den vanliga zombie filmen/boken tar slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *