Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Den tuffaste slutbossen i Mutant

Trodde ni att jag glömt bort det här inlägget? Korrekt. Rosévin och fint väder påverkar blogglusten negativt.

Men nu är det dags för det stora avslöjandet: Tidernas fetaste Mutant-slutboss är Dråparträdet i Uppdrag i Mos Mosel! Ja, den fetaste bossen står att finna redan i det första äventyret till den första versionen av spelet.

Dråparträd + LilVad?

Dråparträdet är en köttätande växt med människoliknande frön kallade Lil. Fröna skapar inte bara nya dråparträd, de hämtar även föda till trädet — mänsklig föda. Ett dråparträd är upp till fem meter högt och har 2T4 grenliknande tentakler som paralyserar de stackars krakar som hamnar i deras grepp.

Med 50-80 kroppspoäng och bark som absorberar 4 SP så är Dråparträdet det mest svårbesegrade monstret som beskrivs in Mutants grundregler. Addera upp till nio attacker per runda och ett posse av ständigt närvarande Lil så inser vem som helst att ett dråparträd inte är någon jäkla mesig ent. Dråparträd är enter as envisioned by Michael Bay.

Äventyret

I Uppdrag i Mos Mosel har ett stort antal Lil infiltrerat den lilla byn Mos Mosel och sakta ersatt byborna med växtkloner. Rollpersonerna får i uppdrag av den legendariska mogulen von Rijn att undersöka varför han inte får lika mycket pengar från Mos Mosel som han hade förväntat sig (även om han uttrycker sig annorlunda). I den lilla byn upptäcker rollpersonerna att något inte står rätt till och innan de vet ordet av hamnar de i en gammal biobunker fylld av allehanda högteknologiska faror. De får slåss mot några Lil innan slutstriden. Sen smäller det:

Rummet ni träder in i är det största hittills. Nästan hela rummet är en stor bassäng med mycket mörkt vatten. Mitt i bassängen finn en plattform av grå sten. På plattformen finns något som liknar ett grågrönt träd med 5 långa, gråbruna tentakelliknande grenar. ”Trädet” är ca 3 meter högt och 3 meter tjockt. ”Grenarna” rör sig sakta fram och tillbaka.

I väst och öst finns nedrasande brofästen som uppenbarligen lett ut till plattformen. Större delen av rummet är halvmörkt, men ni tycker er se skepnader som rör sig i mörkret.

I norr finns en dubbeldörr, och i taket ser ni några metallrör. Ni känner en svag doft av grönsaker i hela rummet.

Skepnanderna i mörkret är fem Lil beväpnade med kortsvärd. Ja, kortsvärd. I denna högteknologiska fornlämning har de levande grönsakerna på något sätt hittat kortsvärd att slåss med. Var? Om jag idag skulle vilja skaffa ett kortsvärd … går jag till Plattan då? Ich weiss nicht.

Nåväl. Den här slutstriden har allt man kan önska: en stor orörlig fiende, fyra mindre rörliga motståndare, en bassäng, rasmassor, metallrör i taket. Allt är upplagt för en spektakulär Erroll Flynn-inspirerad actionscen. Tyvärr supportade Mutants regelsystem inte någon annan sorts strid än tennismatch, men tanken var i alla fall god.

Varför?

Dråparträdets största förtjänst är att det är fullständigt oväntat. Slutbossen är ett träd. Inte ett muterat helvetesmonster, galen robot, psionisk dödskult, politisk konspiration eller någon annan sorts vidunder. Fienden är ett träd. Det hade varit så enkelt för författaren att bara slänga in någon sorts science fiction-drake men istället blev det ett träd.

Finns det något mer skrämmande för den svenska naturromantiska själen än ett ont träd? Ett träd som slukar människor, kopierar människor? Ett träd som beter sig som människan själv i all dess egoistiska härlighet? Vi vill så gärna tro att naturen är vacker och om inte god så besjälad med gudomlig likgiltighet. Uppdrag i Mos Mosel spelar på just dessa känslor och därför blir dråparträdet inte bara en attack på den lilla byn, utan ett frontalangrepp på en av svenskhetens grundpelare: naturen är vacker och bra. Dråparträdet är en skoningslös spegel där vi kan se oss själva i all vår hycklande naturkärlek.

Respect.

Fråga

Vem skrev det här äventyret?

 1. Profilbild för Grov

  Underbar vinnare! Och Magnus, bra med vila och rosérekreation i hettan, vass artikel med din distinkta skärpa och facetterade speglingar av våra gamla äventyrs attribut. Michael Bay, Kortsvärd, Svenskhet, Tennismatchen. 😉 Mycket roande!

  Lil lever! På Järnringens Mutantforum pågår en liten diskussion om att rollspela en Lil, vilket förgrenar sig i diskussion om deras säregenheter, agenda och gestaltning.

  Hur utsåg du den tuffaste slutbossen? Arvids nominering var klockrent, men får vi en några sköna bubblare att läsa om framåt?

  Och vem skrev äventyret?
  Varken Google eller WorframAlpha vet, vilket enigma!
  Sällan har väl ett äventyr används så flitigt och varit så hållbart.
  Kredd!

 2. Profilbild för Grov

  Hettan påverkar mitt minne. Nomineringen av Arvid var självklart det stora Vrååålet, diskussionen om Dråparträdet fördes på annan plats.

 3. Profilbild för Wilper

  Lilen/dråparträdet är en av Mutants höjdpunkter.

  Jag såg kortsvärden som den bästa regelmatchningen av de improviserade vapen i form av vassa metallbitar som lilerna slogs med. Snarare än smidda svärd med läderbandslindade grepp.

 4. Profilbild för Mästaren Ma
  Mästaren Ma

  Ska vi gissa på Michael Petersén & Gunilla Jonsson? Jag tror inte att det står angivet särskilt för Mos Mosel.

 5. Profilbild för Petter B
  Petter B

  I min intervju med en av förffattarna bakom ”I reptilmännens klor” dissas dråparträdet som ett plagiat. Kolla här, en bit längre ner: http://www.mutant.nu/artikel10.php

  1. Profilbild för Grov

   Ja, och och vad kan denna AD&D modul heta då? Inspiration är okej, men vore tråkigt om allt är rent plagiat. Kanske därför det var klokt att inte ta kredd för att skrivit äventyret…

   1. Profilbild för Zapp

    Vet inget om modulen, men tyckte mig minnas ett dråparträd i en av de populära ”löjligaste AD&D monstren” listorna, så det förvånar mig inte om författarna lånat därifrån (det är väl helt enkelt nästintill omöjligt hitta på ett monster som inte redan finns i D&D…?)

    1. Profilbild för Zapp

     Found it. Sök på ”Orcwort” exempelvis på denna sida:

     ”Killer tree? Check. Lots of teeth? Check. Insanely horrible long tongue? Check. A tree that produces giant purple fruit that walks around on its own and kidnaps people for the tree to eat? Che…wait, what?”
     http://www.headinjurytheater.com/article95.htm

     Nu ser bilden förstås ut att komma från 3rd Edition, men det troligaste är nog att det bara är ett uppdaterat AD&D-monster…

     Zapp

     PS. Bonus – sök efter ”Giff” på första delen i listan:
     http://www.headinjurytheater.com/article73.htm
     Skriker inte bilden Mutant så säg!

    2. Profilbild för Grov

     Eders utsände forskar nu i arkiven, har funnit ett par kandidater med likheter med Mos Mosel. Vet inte om Mos Mosel är en ”rip-off” av bara en produkt, ser ut att bli fler träffar i indexeringen…

   2. Profilbild för Zapp

    (Fick fel när jag försökte posta detta ”det ser ut som du redan postat denna kommentar” men kan inte se mitt inlägg även efter omstart. Så nu provar jag igen, fast med omkastat innehåll…)

    Hittade det. Sök på ”Orcwort” exempelvis på denna sida:

    ”Killer tree? Check. Lots of teeth? Check. Insanely horrible long tongue? Check. A tree that produces giant purple fruit that walks around on its own and kidnaps people for the tree to eat? Che…wait, what?”
    http://www.headinjurytheater.com/article95.htm

    Nu ser bilden förstås ut att komma från 3rd Edition, men det troligaste är nog att det bara är ett uppdaterat AD&D-monster…

    1. Profilbild för Magnus Edlund

     Ditt inlägg fastande i spamfiltret.

    2. Profilbild för Grov

     Ja, jag kom in på samma bana, bara trädet här:’
     http://www.wizards.com/dnd/images/mm2_gallery/88268_620_97.jpg

     Och såg också Giffen, skön!
     Vem kan bistå med lösningen på Orcwort?

   3. Profilbild för Christoffer
    Christoffer

    Ad&d modulen heter Against the Cult of the Reptile God, en personlig favorit av gamla ad&d-äventyr. Spelade det bara för ett år sen användandes Burning Wheel som system.

    Dock är det inte ett träd som är slutbossen.

 6. Profilbild för Arvid

  Dråparträdet är ett bra val. Äventyret har format en hel generation av rollspelare. En enkel karta och ett enda mysterium med en förträfflig slutboss. Det är kort och gott ett perfekt intoäventyr.

  1. Profilbild för Petter B
   Petter B

   Håller definitivt med om det. Jag har spelat äventyret åtminstone fyra, fem gånger. Även med folk som aldrig har spelat rollspel förut. Det har funkat varje gång.

 7. Profilbild för Zapp Igen
  Zapp Igen

  PS. Bonus – sök efter ”Giff” på första delen i listan:
  http://www.headinjurytheater.com/article73.htm
  Skriker inte bilden Mutant så säg!

 8. […] Den tuffaste slutbossen i Mutant. […]

 9. Profilbild för Johannes Samuelsson

  Jag ær sjukt nyfiken på hur hur Biobunker 7:s forskare pitchade projektet till beslutsfattarna nær det begav sig. ”Vi kan inte berætta så mycket i nulæget, men om ni skjuter till några hundra miljoner så kan vi næstan garantera er næsta generations supervapen. Inom en tjugoårsperiod”, eller ”vi tænkte odla fram ett ondskefullt træd som byter ut populationen i den angripna nationen med ondskefullare och mer målinriktade kloner med værldsherravælde som slutgiltigt mål”.

 10. Profilbild för Joakim Larsson

  Vad är det som är hycklande med naturkärlek?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *