Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

”Rollspel – din nya hobby”

Plötsligt låg det bara där på vindsgolvet, reklambladet från 80-talet. Skulle gissa att det är från vintern 84/85 eller eventuellt våren 85.

Texten känns så oskyldig och snäll att den tycks komma från ett annat århundrade … öh … vilket den ju faktiskt också gör. Smaka på formuleringar som ”Människor, mutanter och robotar kan hjälpa eller stjälpa dig på ditt uppdrag”. Mutant i ett nötskal.

din_nya_hobby_1
din_nya_hobby_2

Transkription

Rollspel – din nya hobby!

Äventyrsspel tar dig med i rollspelsvärlden där allting är möjligt. Din fantasi och improvisationsförmåga avgör hur roligt spelandet blir. I Drakar och Demoner blir du en äventyrare på farligt uppdrag. Tillsammans med dina medspelare upplever du ett fantastiskt äventyr i en värld befolkad av alver, dvärgar, magiker, troll och drakar. Ni bestämmer själva vad som ska hända och hur spelet ska utvecklas. I Mutant är du en invånare på jorden i mitten av 2400-talet. Flera stora katastrofer har fört utvecklingen bakåt och som äventyrare färdas du mellan bondesamhällen och förbjudna zoner med högteknologiska kvarlevor. Människor, mutanter och robotar kan hjälpa eller stjälpa dig på ditt uppdrag.

Hösten 1985 kommer Chock – ett kombinerat thriller- och skräckspel. Du blir medlem i en världsomspännande organisation som skyddar världen mot olika faror. Äventyren utspelas över hela jorden och innehåller inslag ur de klassiska skräck- och mysteriehistorierna, typ Frankensteins monster, Dracula och Monstret i Svarta Lagunen. 

För att utveckla din hobby och göra spelandet ännu roligare, finns ett stort urval av tillbehör och utbyggnadsdelar till dina rollspel.

 • Separata äventyrs häften – kompletta äventyr som dock förutsätter att du har grundboken. Nya äventyr utkommer successivt.
 • Extra Rollformulär finns till samtliga spel och som i lösbladsform om 30 st.
 • Monsterböcker – ett måste för dig som vill göra egna äventyr. I böckerna beskrivs ingående en mängd olika varelser. Del 1 till Drakar och Demoner utkommer i augusti 1985. Monsterboken till Chock utkommer i november 1985.
 • Drakar och Demoner EXPERT – en låda med påbyggnadsregler till Drakar och Demoner i september 1985. Alltefter intresse kan du utnyttja olika delar för att göra Drakar och Demoner mer avancerat.
 • Golvplaner, 3 olika set med planer i hårdpapp föreställande 1 ex rum, gångar, stentrappor, trä och gräs, vatten och båtar etc. Du använder planerna för att förenkla förflyttning och strid samt kartläggning. Innehåller 12 ark A4-storlek.
 • Speltidningen SINKADUS. En kontaktpunkt för alla rollspelare i Norden. Du får tips, idéer, regelförslag och komplement till din hobby. Utkommer med ca 4 nummer per år. Medverka gärna själv med tips och idéer.
 • Tärningar. Med egna tärningar blir spelet snabbare och mer spännande. De olika tärningarna som medföljer spelen finns att köpa separat. Du kan också köpa en de-luxe-förpackning med 6 olika tärningsslag till tärningar.
 • Färdiggjutna rollspelsfigurer i metall (25 mm skala). Target Games superdetaljerade figurer gör dina rollpersoner och monster levande. Till Drakar och Demoner finns ett stort sortiment där du kan välja bland mäktiga krigare, hemska orcher, fasansfulla troll och drakar m. m. Se hela sortimentet hos din handlare. Nya varianter kommer successivt. Till Mutant och Chock kommer figursortimentet under hösten 85 – våren 86.
 • Gjut själv dina Drakar och Demoner-figurer i Prince Augusts gjutformar. Det finns ca 25 olika formar med tre figurer i varje och ytterligare formar för tinnar och underlätt. Se hela sortimentet i ”Idéboken för tenngjutning” som du hittar hos din leksakshandel.
 • Bygg din egen tredimensionella rollspelsmiljö. Med Prince Augusts FantasyBygg gjuter du enkelt rum och gångar för dina figurer i äventyr och spel. Gjutform nr 630 ger dig rum och gångar som du gjuter i modellgips. Gjutform nr 631 gjuter du dörrar och falluckor i tenn.
 • Använd alltid högklassigt material när du ska måla dina rollspelsfigurer. Vi rekommenderar Prins Augusts Superstar-pensel med nylonborst i storlekarna 3/0, 2/0, 0, 1 och 2. Tillsammans med Humbrols nya sortiment av vattenbaserad färg som utkommer under året får du de bästa förutsättningarna för ett lyckat resultat. Du kan också med fördel använda Humbrols vanliga sortiment med lackfärger.

Välkommen till en spännande och utvecklande hobby med obegränsade möjligheter.

AB JAN EDMAN

Sveriges ledande distributör av rollspel med tillbehör

 1. Profilbild för Hexmaster

  Det där bladet sitter etsat i minnet. Minns detaljer som vilka penslar man skulle använda, eller att rollformulären såldes i block om trettio stycken.

  Tanken på en tredimensionell miljö var oerhört lockande men det blev ju inte mycket sådant i praktiken.

  1. Profilbild för Brior

   Jag måste bara berätta att jag faktiskt gjorde en 3D-modell av en av mina första spelmiljöer och det helt utan Prins August. Kategorin var ”grottkomplex med elakare utmaningar ju längre ner man kom”. MEN, jag gjorde istället ett berg som blev värre uppåt – skärelden istället för inferno så att säga – vilket jag själv tyckte var mycket nyskapande. När varje nivå var ritad kom jag på tanken att skära ut lagren i skumgummi och klistra dem på varandra så att berget faktiskt plötsligt stod där. Innandömet var visserligen oåtkomligt men modellen användes till exempel för att avgöra vad rollfigurerna kunde se från en balkong. Jag har fortfarande kvar berget – eftersom det är av skumgummi så är det ganska oömt.

 2. Profilbild för Zapp

  Apropå det ”kommande” släppet av Chock 1985 🙂 så har nyligen det skett ett försök samla in pengar till ett Chill 3rd Edition, som uppenbarligen är skrivet men inte tryckt. Läs mer här: http://www.chillrpg.com/ (Förhoppningsvis kommer det en förklaring till varför insamlingsperioden sattes till mindre än en månad)

 3. Profilbild för brynolf

  Jan Edman håller ju fortfarande på.

  http://www.princeaugust.ie/cork-visitor-centre-activities/about.html

  Eller vänta… måste vara hans brorsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *