VA? Är Aragorn en KUNG? Fan, nu har du sabbat hela boken för mig!

Den här kommentaren av D-Man tar upp en intressant fråga: När slutar fakta att vara spoilrar? Hur lång tid måste gå innan man kan anta att alla som är intresserade av slutet på exempelvis Rymdimperiet slår tillbaka (1980) redan har sett filmen? Eller för att översätta till nördspråk: Är det en spoiler att avslöja slutbossen i Undergångens arvtagare (i Hindenburg min älskade från 2006)? Är det en spoiler att avslöja slutet på Grå döden (i Bris brygga från 1986)?

När slutar ”Fan nu har du sabbat hela storyn!”-reaktioner på sådan information att vara legitim? Kan det fortfarande, i något sammanhang, vara spoilervarning på att Darth Vader är Lukes pappa eller invånarna i Mos Mosel är växtzombies?

Delvis beror det väl på publiken. Om jag vet att jag pratar med någon som aldrig sett Star Wars så är jag ju bara elak om jag avslöjar ovanstående twist. Men om jag, som på denna blogg, vänder mig till folk som är hyggligt populär- och nördkulturellt belevrade, är det då fel att anta att de som är intresserade av exempelvis Undergångens arvtagare redan har läst eller spelat äventyret?

10 reaktioner till “VA? Är Aragorn en KUNG? Fan, nu har du sabbat hela boken för mig!

 1. Tja, jag tycker att själva rubriken är spoilervarning nog i det här fallet — man kan faktiskt låta bli att läsa inlägget om man inte vill veta något om slutet.

  I största allmänhet har är jag faktiskt av den sorten som inte läser för att få reda på hur det går, och jag tycker ofta att det är väldigt intressant att diskutera just de där nyckelsakerna som många inte vill veta i förväg. Jag har dock efter en del utbyte med andra kommit fram till att det trots allt är hyggligast att varna ordentligt, så att de som verkligen inte vill veta något om ett verk de inte läst/sett kan undvika den informationen utan att behöva undvika mig helt och hållet. Funkar inte jämt, men dock…

  Gilla

  1. Jag kan inte under några omständigheter acceptera att rubriken är en spoiler. Boken i fråga gavs ut 1954. Avslöjandet att Aragorn är en kung sker i samma scen som man får redan på att Vidstige heter Aragorn.

   Således: Inte en spoiler.

   Gilla

 2. Intrressant fråga. Vill man göra det enkelt för sig blir ett verk gammalt så fort det har publicerats eller haft premiär. Frågan är sen bara hur gammalt verket är?

  MAn kan ge sig på att så fort en film haft premiär, en serie visats på tv eller när en bok har publiserats så kommer det någonstans på internet att diskuteras med spoilrar och allt. Jag menar, vill du inte veta vad som hände i senaste avsnitt av LOST så ge fan att surfa in på ett lost-forum.

  Fast denna blogg är av lite mer allmän karaktär för glada rollspelare och sci-fi, fantasy nördar och då kan man fråga sig när man har fått en sportslig chans att ta till verket ifråga. Är det efter 29 år (rymdimperiet slår tillbaka), efter 50+ år (Tolkien), eller ett par månader för att spela klart en kampanj (Ulvriket) innan man inte kan anses böhöva spoilervarning.

  Jag vet att jag gnäller men i min barndom såg jag Aliens innan Alien pga en polare inte kunde klämma ut sig att det var tvåan innan det var försent. Har inte riktigt kommit över det än:)

  Gilla

 3. Jag tycker du gott kan förutsätta att dina läsare är nostalgiker; och därmed finns det inget du kan spoilera. Det blir ju så mycket bättre om du inte hämmar dig.

  Med andra ord; strunta i kritikerna.

  Gilla

 4. Hehe, angående Ua så tror jag fler har läst den än spelat den, med tanek på att det atr hiskeligt lång tid för 30+a´re att at sig igenom en kampanj… Hört allt från 3-5 år…

  Gilla

 5. Jag är lite kluven i frågan. Det känns som att man efter en tid borde ha rätten att öppet diskutera slutet på en kampanj (film/spel/etc) utan att bli anklagad för att förstöra. En liten spoilervarning är ju alltid trevlig, men kan väl knappast krävas några år efter släppet?

  Själv skulle jag nog bli ganska knäckt om jag av en slump råkade se slutet på exmpelvis Hindenburg – Min Älskade, då jag först nyligen upptäckte Mutant UA, men jag tror inte jag skulle rättfärdigt kunna skälla på personen som skrev det, då äventyret faktiskt har några år på nacken.

  Jag kan ju inte direkt skylla på andra för att jag är sent ute. 😉

  Gilla

 6. Jag tycker att folk som spoilar klassiker som Apornas Planet och Soylent Green ska dö och brinna. På rollspel.nu finns spoilertaggar, IRL kan man fråga först, och på andra ställen kan man spoilermärka på andra sätt. För mig som egentligen mest ser på film och läser böcker just för de oväntade sluten så är det samma sak som att totalt ta bort all min motivation att någonsin se/läsa verket ifråga. Man förstör en liten bit kultur, helt enkelt. Nu tycker jag att både Apornas Planet och Soylent Green var, så att säga, aptråkiga – eftersom jag visste om sluten. Apornas Planet har en jätteseg och ganska illa spelad och ganska många år försen rasismfokuserad plot, och Soylent Green blir mest en massa torra transportsträckor – när man redan känner till sluten.

  Gilla

  1. Jag har råkat ut för en fin spoiler. En polare som sa …

   ”Usual Suspects är jävla bra. Man fattar ju inte att är skurken.”

   Fast han sa inte . Han sa vem som var skurken.

   GAAAAAAAAAH!

   Eller DN-recensionen av Se7en som avslutas med att avslöja vad som finns i lådan på slutet.

   /M

   Gilla

   1. Hmmmm … mina taggar försvann.

    Det ska stå:

    Jag har råkat ut för en fin spoiler. En polare som sa …

    ”Usual Suspects är jävla bra. Man fattar ju inte att BLEEP är skurken.”

    Fast han sa inte BLEEP . Han sa vem som var skurken.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s