De 10 fetaste slutbossarna i Drakar och demoner

Alla bra traditionella rollspelsäventyr slutar med en smäll, ofta i formen av en slutstrid mot någon mäktig fiende.

Här är de tio mest tuffa, eller i alla fall minnesvärda, slutbossarna i Drakar och demoners historia.

10. Tatarus (i Dödens väg (1989) av Theodor Paues)

boss_tatarusTatarus är en ganska sterotyp ond magiker som blivit en dödsgast efter att ha dödats av en drake. Han har sedvanliga ambitioner på att erövra hela världen och styra med järnhand etc. Det som skiljer honom från sina artfränder är att han smitt ett magiskt svärd som gör honom övervinnerlig. För att besegra honom måste rollpersonerna hitta ett annat magiskt svärd som kan förstöra Tatarus klinga.

Slutstriden blir sedan en duell mellan de båda svärden, där det svärd som först går sönder förlorar. Rent berättarmässigt är det ganska häftigt, men på ett speligt plan suger det hårt. Svärden träffar alltid varandra, så det är bara att sitta och rulla skadetärningar till ett går sönder.

Det är med knapphet som Tatarus kvalar in på den här listan. Egentligen är det bara tack vare att han dödades av en drake som han finns med. Sånt ger alltid lite tuffhetsbonus.

9. Lepera (i Spindelkonungens pyramid (1982) av Anders Johansson)

Lepera är en spindel. En monstruös och väldig spindel som är ”med god marginal det vidirigaste spelarna sett någonsin”.

Lepera har ingen personlighet eller historia. Han (för det är en han) väntar lugn i sin lilla håla på att få döda förbipasserande rollpersoner. Detta gör han medelst attacken ”Riv & slit” två gånger per runda. Spindelstackaren kan även använda besvärjelsen SKINGRING för att hålla bångstyriga magiker på mattan.

Okej, Lepera är väl ingen höjdarboss, men han får ändå vara med på listan av historiska skäl.

8. Dakoth (i Mörkrets hjärta (1986) av Michael Petersén)

Dakoth är en 175 år gammal magiker som har ambitionen att ”sprida dödens förkunnelse över världen”. Det kan aldrig sluta väl. Dakoth ägnar större delen av sina dagar åt att hänga i en labyrint och vakta rubinen Mörkrets hjärta vilken innehåller själen till Herz — ledaren av mörkrets gudar. Till sin hjälp har han en magisk stav av människoben som är laddad med blixtar och mörker och eld och allt möjligt, samt en jäkla massa besvärjelser.

Han ser inte mycket ut för världen men får pluspoäng för att han tillber ”döden och förruttnelsen som sina högsta gudar”. Och för att han bor i en labyrint.

7. Skelettkonungen Sulvanaha (i Eldsjäl (2004) av Theodore Bergquist och Jonas Lindström)

Sulvanaha var en gång son till den store alvkungen Wellithel. Han dog i strid mot en frutansvärd best till drake och begravdes enligt alla seder och bruk i ett gravvalv. Tyvärr hade Sulvanaha oturen att århundraden senare väckas till liv av den bortomvärldsliga ondska som kallas Den svarta solen.

I strid använder Skelettkonungen ”Ilkarja – trollkraftsbågen”, ett magiskt vapen som kan förvandla de flesta äventyrare till vandrande nåldynor innan de ens hinner säga ”Vad hette du sa du?”

Sulvanaha inte kanske rent formellt är Eldsjäls slutboss … det är lite svårt att utläsa hur äventyret är tänkt att spelas, och då har jag ändå läst igenom det två gånger. Rent handligsmässigt är det förmodligen ”Entiteten” Kaan Tyrdic, men han är en sån där tråkig människa som blivit besatt av onda krafter. Skelettkonungen är betydligt coolare, och fungerar mer som en slutboss dramaturgiskt.

6boss_kungen. Kungen (i Cirkus Kad (1997) av Johan Sjöberg)

Kungen är en maktfullkomlig och hänsynslös cirkusföreståndare. Han är ingen magiker eller halvgud utan bara en halvgalen snubbe som slåss med yxa. När rollpersonerna drabbar samman med honom får han undsättning av en hel cirkus, bland annat ”galningstämjaren” Ishtan, den levande kanonkulan Lot, ”Chronopias starkaste kvinna” Lia och en hel drös ”galningar” och akrobater.

Som ensam slutboss har Kungen inte mycket att hämta, men tillsammans med sin cirkus utgör han en spektakulär fajt. Hur kan man motstå att tampas med folk som förvandlat sina egna kroppar till instrument?

5. Mâlkuth (i Demonprinsen (1990) av Michael Petersén)

boss_malkuthMâlkuth var ursprunligen en människa men har lagt det bakom sig och är numera en demonprins med 20-40 i alla grundegenskaper. Mâlkuth härskar över helvetets nionde krets, Kaos, och bor i ett fäste som kretsar kring en enorm virvel av kaotisk magi. Demonprinsen är en lömsk jävel som planerar att sinomtid ta över hela helvetet och förmodligen gärna hela Altor.

Han behärskar en imponerande mängd magi men drar sig inte heller för att slåss med sitt magiska kortsvärd. Att bara beväpna sig med ett kortsvärd tyder på en kaxighet av sällan skådad rang. Tyvärr saknar Mâlkuth det där lilla extra för som förvandlar en biffig slutboss till en minnesvärd studie i spelarförnedring.

Nackdelen med demoner är också att de är just demoner. Det är svårt att hitta på en häftig bakgrund. En demon är liksom en demon. De blev inte onda för att de utnyttjades av sina mormödrar, de blev onda för att de är demoner.

4. Blodughadda (i Snösaga (2001) av Theodore Bergquist och Jonas Lindström)

boss_blodughaddaBlodughadda är en mobbad isjätte som ger sig i lag med den extremt onda kraften Den svarta solen och dess representant Snödrottningen. Blodughadda sår split och sprider död vart han än kommer, drar in världen ett stort krig, skövlar och härjar och är sådär härligt brutalt ond.

Jätten representerar den råa styrkan på den här listan. De flesta slutbossar brukar vara magiker av ett eller annat slag, men Blodughadda litar på sina muskler och sitt svärd. Visst är han skyddad av lite magiska prylar och några drakulvar, men det är mest för att rollpersonerna ska kunna besegra någonting alls i slutstriden.

Om du tvivlar på ”Blodis” badasshet så kan det vara på sin plats att berätta att innan rollpersonerna får slåss mot honom så har de redan tvingats fajtas med en drake, en odöd drake, en dödsgud och en hel armé av förfrusna orcher.

3. Siratsia (i Barbia (1989) av Marcus Thorell)

boss_siratsiaSiratsia är en galet mäktig magiker. Hon är dryga 700 år gammal men stoppade sitt åldrande när hon var 26 genom att trolla bort det till en annan dimension där tiden inte existerar. Ja, Siratsia har en ”ingentingbesvärjelse” som gör att hon kan förvisa vadsomhellst till denna mystiska dimension. Däribland, tydligen, processer i sin egen kropp.

Som om inte det vore nog så bor hon i Skymningsros, ett slott gjort av illusioner som byter plats varje natt och är allmänt överjävulskt svårt att hitta och ta sig in i.

Hennes mål tycks vara att erövra Barbia, och kanske hela världen, och skapa ett perfekt utopiskt samhälle genom att trolla bort allt hon inte gillar med sin ”ingentingbesvärjelse”. Kan man trolla bort åldrande kan man väl trolla bort ondska?

Siratsia är rustad till tänderna med magiska föremål och artefakter — var och en i sig kapabel att mosa de flesta rollpersoner — och beskrivs som ”så pass farlig att det är frågan om hon överhuvudtaget ska vara närvarande” i slutet av äventyret. Exakt vad poängen med är med en slutboss som inte går att besegras — och kanske inte ens är hemma — övergår mitt förstånd.

I övrigt är Siratsia en ganska stereotyp ”ond kvinnlig magiker”. Jättesnygg, ”förföriska ögon”, förtjust i att kontrollera folks tankar och känslor, mycket skicklig på illusioner och illustrerad av Håkan Ackegård.

2. Vicotnic (i Nidland: Slutstriden (1991) av Johan Sjöberg)

boss_vicotnic

Till skilnad från Siratsia har Vicotnic redan lyckats erövra ett land, Nidland, som han styr med järnhand. I likhet med Siratsia är även Vicotnic en sjukt übermäktig magiker med minst 35 i FV i alla magiskolor. Han behärskar alla besvärjelser som någonsin publicerats till DoD och slåss med ett magiskt tvåhandssvärd han kallar för Hytrang.

Det som gör Vicotnic riktigt fet — bortsett från att han har en hel jäkla armé, ett helt jäkla land, till sitt förfogande med riddare, monster, galna präster, demoner, levande rustningar och gud vet allt — är att han är en uråldrig varelse som levde långt innan alver och människor ens var påtänkta. Hans mål är att erövra hela världen och döda alla jobbiga gudar som mobbat honom under årtusendena. Han är exakt 12456 år gammal så det har hunnit bli en hel del omgångar av ”fängslad i helvetesdimension” och liknande. Det ger en del street-cred.

Vicotnic är ytterligare en slutboss i kategorn ”Går förmodligen inte att besegra”. Ett minus.

1. Shagul (i ”Konfluxsviten” av Erik Granström)

boss_shagulShagul är en sån där slutboss som man aldrig kan vara säker på att man dödat. Det kanske bara var en klon! Shagul är så pass fet att han de gånger han beskrivs med värden så görs det med klausuler av typen ”Det här är bara en del av Shaguls färdigheter”.

Han är så galet mäktig att han bara kan dödas om, typ, stjärnorna står rätt och rollpersonerna råkar ha rätt magiska vapen, haft sex med alla sorters däggdjur på planeten, klarat av fyra mordiskt svåra äventyr och om spelledaren är på bra humör.

Och det tar inte slut där: Shagul har lurat döden, och tiden, och gudarna och förmodligen även rollpersonerna. Vad han är ute efter kan man bara gissa, men det börjar med världsherravälde och slutar med ond bråd död för rollpersonerna och alla de känner och håller av. Typ.

Shagul är inte en snubbe som man muckar med.

33 reaktioner till “De 10 fetaste slutbossarna i Drakar och demoner

 1. Skön lista! Som inbiten DoD-fantast var det dock inte så svårt att gissa sig till ”Topp-3”.

  Det som jag dessutom tycker talar för Shagul är att han blåser, inte bara en vandöd konung och ett helt nätverk av fanatiska mördare, men även lurar de lärjungar som tillber honom (och som förgiftas på kuppen).

  Det enda jag misstycker lite till är ”Mörkrets Hjärta” där själva stenen ”Herz” borde vara den riktiga slutbossen. En sten som innehåller en ond gud och den enda möjligheten att förstöra den är att offra sitt eget liv (det var iaf så jag tolkade ”förbränd”) – sånt är ondskefullt.

  Sen kan jag även tycka att Kashim-prästen Kati Lôm från Torshem är en rätt elak figur även om hon kanske inte räknas som slutboss.

  Gilla

  1. Håller med att top3 blev lite väntad. Men vad ska man göra? Ikoner är ikoner.

   Herz kan jag inte hålla med om. Den konfrontationen var ingen slutstrid, utan mer en stridsfri epilog.

   Gilla

 2. Mycket njutbar läsning, som vanligt. Det är en otroligt skön sida du har för rollspelsnostalgiker Magnus!

  Listan över klassiska slutbossar är klockren. Plats 1-3 går som sagt inte gärna att rubba. Någonstans på plats 4-10 skulle jag dock kunna tänka mig att klämma in Krugal Svylse.

  Gilla

 3. En inte alls lika given lista – och kanske just därför intressant – hade varit en över slutbossarna i Mutant, alla editioner. Skulle det gå att göra?

  Gilla

   1. Vem är Mutants Shagul då? Möjligen fon Rijn, försökte jag svara i min Fenix-artikel. Men Hydran är kanske ett bättre svar.

    Gilla

   2. Min tanke var att öppna för en riktigt ond fon Rijn. Jag hade absolut Shagul i tankarna när jag skrev Fenix-artikeln. Borde kanske gjort mer av ondskan.

    Gilla

   3. Om man vill är han ond. Det är ju ganska öppet. Hade man spelat Mutant med ett skuggspel (som det i Trakorien RPG) hade fon Rijn säkert varit en av ”gudarna” i spelvärlden.

    Förresten, Shagul är väl egentligen inte entydigt ond?

    Gilla

   4. Om jag inte minns fel har Granström inspirerats av Ayn Rand när det gäller Shagul. Rand betraktar jag inte som ond, även om hennes tankar om ”det upplysta egenintresset” kanske inte är det mest altruistiska man kan tänka sig.

    Gilla

   5. Jag frågade Granström om Shagul angående ondskan (jag hade också fått en känsla att han mest ville bryta sig fri från Gudarna). Men nä, Shagul är tveklöst ond (Granström såg förfärad och shockad ut när jag ställde frågan). Nu så här i efterhand då jag läste igenom äventyren och böckerna igen så framstår nazisterna som barn i jämförelse, så numer anser jag också att Shagul är ond 🙂

    Gilla

  1. Jag kan enkelt nominera Nr 1: Dråparträdet i Mos Mosel.

   Det var också min allra första slutskurk någon gång på åttiotalet…

   Gilla

 4. Som icke-spelare av DoD måste jag hålla med om Mâlkuths placering i listan. Han lyckades ta sig in i en WHFRP-version av Michael Petersens äventyr.
  Mycket lyckat och underhållande.

  Gilla

 5. #3 Siratsia kan dessutom välja att spelas efter den otroligt sexistiga inställningen ”dumt våp som bara råkat trolla fram (bort) en massa saker” vilket ju absolut borde placera henne på nummer #1.

  Jag kunde iallfall inte tänka mig något mer plågosamt för mina stackars spelare än att de fick stryk av en snygg och mäktig tjej, som dessutom till råga på allt inte ens var fullt medveten om hur mäktig hon var! Grabbigt värre!

  Gilla

 6. Att Tatarus kvalat in på denna listas kan vara det mest hedrande jag varit med om sedan jag som 15 åring skrev äventyret på min mammas hemlånade jobbdator. Att i bloggosfärens evighet få sitta vid Shaguls högra sida är inget mindre än en ära. Minns att jag snodde Tatarus namn (med viss modifikation) och en inte del av plotten i äventyret från en serietidning, minns dock ej vilken.

  Gilla

 7. En lite rolig detalj med äventyret Dödens Väg är själva namnet. När jag skickade in manuset kallade jag det för ”Tatarus svärd”. Men Äventyrsspel ändrade till Dödens Väg. Tydligen hade de redan utlovat spelbutiker och andra handlare ett äventyr med den titeln, men av någon andledning hade det äventyret uteblivit. Så då fick mitt äventyr heta så istället. Det finns alltså absolut ingen referens till någon dödens väg i själva äventyret.

  Gilla

 8. Personligen så diggade jag magikern i Svarta Tornet som inte bara hade mycket besvärjelser men också hade 95 % i Tvåhandssvärd…

  Gilla

 9. Minns att jag snodde Tatarus namn (med viss modifikation) och en inte del av plotten i äventyret från en serietidning, minns dock ej vilken.

  Subplotten med jungfrun i tornet var i alla fall från ett av de nu sannolikt rätt bortglömda albumen om Percevan (som jag minns som en något mörkare b-upplaga av Johan & Pellevin) – det minns jag att jag noterade redan när jag läste äventyret som nytt och undrade om man kunde komma undan med. Kan det ha varit ”Ganaels svärd”?

  Gilla

  1. Percevan, det var en klassiker det. Scenen med gravskeppet under isen, eller det stora sandskeppet som irrade runt i öknen. Grymt bra skit!

   Gilla

   1. Percevan var en sjukt bra serie, min första (riktiga) rollperson hette just Percevan, en elementarmagiker på rundtur i Marsklandet. Har för mig att det släpptes fyra sådana album. någon som vet om det finns fler eller på engelska?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s