Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Såga min cv!

cv_nagel
Klicka för pdf.

Så här i kristider vet man ju aldrig riktigt vad som händer, och även om jag just nu inte är i behov av ett nytt jobb så känns det i alla fall som om det inte skadar att se över min curriculum vitae.

Det här med att skriva en bra cv är en hel vetenskap så därför tänkte jag ta internets oregerliga massor (det vill säga ni) till hjälp.

Släng ett öga på cv:n här till höger och säg vad ni tycker. Suger den hästpung eller är den det bästa du sett i hela ditt liv? Eller någonstans i mitten? All mer eller mindre konstruktiv kritik uppskattas.

Typsnittet heter för övrigt Distinct thin om det kan vara av intresse för någon.

  1. Profilbild för Peter

   Snyggt layoutad och tydlig. Roligt att du har EpiServer, håller faktiskt just nu på att försöka tillsätta en EpiServerutvecklare. Fast det är ju då en utvecklar/programmerarroll.

   Jag skulle nog tona ned hela spel/rollspels/sci-fibiten till de flesta jobb. Du behöver ju bara ta upp de hobbies som så att säga tillför till den bild du försöker presentera av dig själv åt företaget. Ett CV är inte en spegel av själen: det är ett säljredskap. Sedan finns det förstås gott om spelinriktad eller för den delen nymediainriktade företag där hela den dimensionen är en merit.

   I textrutorna till varje anställning skulle jag nog försöka skriva mer aktivt. Mindre ”I min tjänst ingick” och mer ”Jag gjorde”. Fast det kan vara min brittiska sida som talar

   Överlag riktigt snyggt CV. Att ha med loggor är aldrig fel, och man ser att det är en journalist om har layoutat.

  2. Profilbild för Petter B
   Petter B

   Du måste känna Hans Österman, en kompis till mig. Hälsa honom!

  3. Profilbild för Martin Ackerfors

   Jag skulle kunna tänka mig dina meriter…

  4. Profilbild för Brior

   OK layout och logotyperna lyfter intrycket. Kanske lite tät – man kunde kanske göra den på ett A4-uppslag med bara ditt namn på framsidan så fick man in lite luft och möjlighet till mer spännande layout där du kan visa din expertis.

   Jag saknar ”what’s in it for me” ur arbetsgivarens perspektiv – ett målgruppsanpassat säljperspektiv som Peter antyder och med tillhörande incitament för att anställa dig. Dina personliga mål är intressanta men man borde öppna med vad du kan tillföra arbetsplatsen. Lite tillspetsat får man intrycket att ”här kommer en kaxig och egocentrisk jävel”. Att du sätter ditt namn med så stor grad förstärker det intrycket. Kan vara en tillgång på arbetsplatser som söker den attityden men inte annars.

   I högerspalten undrar jag om ”arbetsledning” egentligen är projektledning eller om du också har haft ansvar för exempelvis lönesättning, semestrar och utvärdering av andras prestationer. ”Stresstålighet” bör väl ej stå bland färdigheter utan är mer en egenskap – kanske en egen rubrik. Som Peter säger så skulle jag tona ner sf/fantasy och betona sådant som en arbetsgivare vill ha.

   Jag har själv suttit och gått igenom hundratals ansökningar och man blir väldigt trött efter några timmar. Mina generella råd för varje ansökan är:
   * Första sållningen är väldigt summarisk och går ut på att sortera bort ansökningar. Få fram dina ”selling points” så snabbt och kortfattat du bara kan, tidigt på sidan. Detaljer längre ner eller i bilagor om du går vidare till nästa omgång och de vill veta mer.
   * Håll allt så kort det bara går
   * Tänk alltid: vad letar de efter? och anpassa ansökan efter det
   * Se till att sticka ut från mängden, kanske med en snärtig inledning eller layout, men tänk ”less is more”.

   Lite korrgnetande (viktigt med tanke på din inriktning):
   – Dubbelt mellanslag före ordet ”Maj” vid Helsingborgs dagblad
   – ”korrekurläsning” ska vara ”korrekturläsning” vid Calmare Nyckel – aningen fatalt ord att felstava 😉
   – litet ”F” på Järfälla folkbibliotek, inte sant?
   – ”filiosofi” ska vara ”filosofi” sista raden.

   Mina två öre.

  5. Profilbild för Helen

   Snyggt! Så önskar jag att mitt CV kunde se ut men i IT-branschen skulle det nog inte gå hem.

   Det enda som jag känner är lite svagt är målavsnittet. Jag tycker att målen känns rätt luddiga och vaga. Som läsare av ditt CV skulle jag ha svårt att få ut något användbart ur dem.

   Jag skulle hellre önska en sammanfattning av vem du är och vad du har att erbjuda, en treraderspresentation av dig själv, en elevator pitch. Om läsaren inte orkar läsa eller komma ihåg hela ditt CV, så ska det finnas en bit som de lätt kan ta med sig.

  6. Profilbild för anonym

   Det ska vara ”före tryck”, inte ”innan tryck”.

  7. Profilbild för Grov

   Självklart ska Cvn anpassas till den tänkta befattningen du söker, som tidigare kommentarer tagit upp.

   Själv är jag helt allergisk till ordet stresstålig i en arbetsansökan jag läser. Det står ALLTID, och vid intervju kan personen inte svara på frågan VAD MENAR DU MED STRESSTÅLIG?

   Ber om ursäkt för mina tilltaget med versaler, hitta gärna en annan synonym istället.
   När och om jag söker jobb eller presenterar mig säger jag aldrig längre att jag kan hantera många bollar i luften, istället använder jag en synonym som betyder något för mig personligen som intervjuaren ställer följdfråga på varav jag får svara och visa vad ”många bollar” egentligen är.

   Sen gillar jag att du använt loggor något som fungerar bra tycker jag.
   Järfällas bibliotek rocks!

   Ska skicka hit en god vän som är lite mer insatt i CV-ämnet, så att säga..

  8. Profilbild för Magnus Edlund

   Tack för alla kommentarer – och allt korr (det är ju värdelöst att korra det man själv har skrivit). Jag tar till mig detta och ska fila lite mer på cvn.

   Ska speciellt ta en funderare på ”what’s in it for arbetsgivaren” och ”elevator pitch”.

   Och vad kan man ange som hobby om man egentligen bara är intresserad av nördsaker? 🙂

   Brior: Men jag ÄR ju en kaxig och egocentrisk jävel!

   Grov: Med stresstålig menar jag att jag inte får spel när många saker måste göras på mycket kort tid. Har du någon bra synonym för det?

  9. Profilbild för Grov

   Haha, snyggt! En utmaning om mitt eget påstående, så hamnade bollen hos mig..
   Alltså, självklart fattar jag syftet att skriva det, sen är det ju faktiskt en suverän egenskap om man faktiskt besitter den.

   Tänk omvänt. När har du använt den här egenskapen? Finns det någon bra situation som du kan använda som exempel? Se om du får några idéer därifrån.

   Jag vill absolut inte framstå som löjlig nu, men menar att sätta igång en tankeprocess. Hitta på ett eget uttryck. Synonymer.se -> Stress -> Påfrestning (hmm, ok, sök på ordet) , Ansträngning..Tryck.. osv
   Kanske kan du med rätt mottagare skriva ”Klarar trycket”, fiffigt vitsigt om du arbetar på tidning.
   Regeln för det här med eget ord/synonym/begrepp är just att det ska ju inte kännas påhittat för varken dig själv eller mottagaren.

   Whats in it for arbetsgivaren?
   Skriv fler CVn riktade till olika mottagare, och hur gör du med det klassiska personliga brevet?
   En ytterligare sak jag gillar med din CV som den ser ut idag, två paragrafer för utbildning. Enkelt och relevant. Resten får du fylla i vid en intervju.

  10. Profilbild för Brior

   Kaxighet noterad och accepterad. De oregerliga massornas man sätter fingret till hattbrättet och rider vidare över nätet mot solnedgångens falnande cyberljus (jag läser just ”Border Trilogy” av Cormac McCarthy om någon undrar).

  11. Profilbild för Henrik

   Det var en riktigt schyst CV, kanske skulle bli ännu bättre om det var lite mer avstånd mellan innehållet. Blir väldigt ”tät” nu på nåt vis. Jag hade ingen aning om att du varit chefredaktör för en studenttidning nere i Lund. Kommer bara ihåg att du var med i radio vid ett tillfälle 😉

  12. Profilbild för D-man

   Jag skullle inte heller ta med rollspel under listan med hobbies. Anledningen är att jag inte vet vilka fördomar intervjuaren/blivande arbetsgivare har angående hobbyn. Jag vill inte behöva svara på frågor som ”Jaså, springer du runt i skogen och viftar med latexsvärd?”, ”Är du sån där som sitter i dina föräldrars källare och leker riddare i sagovärldar?” eller ”Rollspel? Jaha, det är nog sånt som min tonårige son sysslar med…”. Har intervjuaren ett öppet sinne kan man förklara allt det kreativa och stimulerande med hobbyn. Men det är alldeles för enkelt att göra sig löjlig över fenomet, att jag vill undvika den diskussionen.

   Om du ändå vill göra en markering mot hobbyn skulle jag föreslå det mer neutrala ”brädspel”. Utan att veta, antar jag att du spelar sånt också. Märker du under intervjun att intervjuaren har ett öppet sinne, kan du då leda in samtalet på rollspel.

   En annan sak: Under Färdigheter har du med Stresstålighet. Lite petigt, men för mig är det egenskap, inte en färdighet.

  13. Profilbild för Peter

   Det här är ju värt guld! Önskar jag hade min egen blogg så att jag kunde göra samma sak med min CV!

  14. Profilbild för Pelle Mårtenson

   Hej
   Grovs kompis från CV-Skolan här!

   Efter att ha granskat hundratals cv:n kan jag säga att ditt sticker ut rejält. Det tycker jag är positivt.

   En del har varit inne på detta, men jag håller med om att ditt mål känns aningen vagt.
   Exakt vad vill du jobba med? Jag vill se den titel du vill ha i ditt kommande jobb på en central plats. Gör det lättare att ”facka” in dig i rätt fack.

   Saknar ett bra foto på dig också. Gör det betydligt lättare att komma ihåg dig. Kan vara en variant att väga upp rollspelsinformationen också. I fall du trots allt vill ha det med. Ett bra portärr på en person som ser trevlig och vettig ut sätter den informationen i ett helt annat sammanhang.

   Kör lite fetstil på dyna yrkesroller också så att man snabbt och lätt hittar dem. Företagen är ju väldigt tydliga i och med loggorna.

   Gillar dina rubriker på högersida! Kul med Bonus! Vad mer har du att lägga till under den rubriken?

   Personligen skulle jag gärna läsa något om dina personliga egenskaper.
   ?Sen kan jag tipsa om att bjuda på ett litet samtalsämne. Lägg med någon oväntad grej som medarbetarna på företaget du skickar cv:t till kan börja prata om. Rollspelandet skulle faktiskt kunna vara det på rätt arbetsplats.

   Pelle

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Tack för att du tog dig tid att kolla in cvn, och tack för dina åsikter. (Detta gäller f.ö. alla som kommenterat detta inlägg.) Ska ta och ge cvn ännu en omgång med slipmaskinen inom kort.

    1. Profilbild för Pelle Mårtenson

     Ingen orsak! Bra initiativ för att vässa cv:t, Det borde fler göra.

     Pelle

  15. Profilbild för Röööz

   Som fritidsintressen skulle du kanske istället för ”science fiction, tv-spel och rollspel” kunna skriva ”film, litteratur och strategispel” om du vill framstå som mer rumsren i mugglarnas ögon.

   Eller så går du ”all in” istället och skickar helt enkelt med en utförlig beskrivning av din favoritkaraktär med illustrationer, stats och hela skiten och håller tummarna för att personalchefen också är en gammal rollspelsnörd.

  16. Profilbild för Informatör
   Informatör

   Men har du bett om tillstånd för att använda logotyperna i din personliga marknadsföring? Det kan ju verka ganska illa att inleda en kontakt med upphovsrättsbrott. Personligen tycker jag att det ser snyggt ut men jag undrar allt om det är helt ok.

  17. Profilbild för Martin

   Din CV känns väldigt mycket Stockholm och cityvärlden för mig, är själv högstadielärare på västkusten. Min kommentar gäller främst dina mål. ”Att utvecklas i min yrkesroll” var innebär det egentligen?

   Hade själv problem med vad jag skulle skriva som när jag nyligen sökte jobb på olika högstadieskolor. Gjorde först en helt misslyckad CV som jag fick göra om från grunden. Som mål skrev jag då att jag ville göra eleverna mänskliga. Jag vet inte om det var det som gjorde det men med den nya CV:n kom jag i alla fall på intervjuer, (har jobbat 11 år som lärare). När jag sedan fick frågan vad jag menade fick jag svamla något om att kunskap inte har något värde i sig själv utan det hadlar om vad man använder kunskapen till. Tyskarna var de mest utbildade folket i världen och vi vet ju alla vad de använde den kunskapen till under 2VK.

   Jag skulle vilja veta vad du faktiskt vill uppnå i din yrkesroll.

  18. Profilbild för Henrik Eriksson
   Henrik Eriksson

   Den där högerspalten såg jag inte vid första genomläsningen. Skulle nog spalta upp det under det övriga. Sedan vet jag inte om en arbetsgivare är så intresserad av att vad dina uppsatser handlade om. Beror givetvis på vilket jobb man söker. Du har ju uppenbarligen erfarenhet från en hel del tidningar, vilket är ditt ess i rockärmen.

  19. Profilbild för Olov L

   Du har ju både utbildning, meriter, färdigheter och mål i livet, så du klår mig vilken dag som helst. 🙂

  20. Profilbild för YY

   Vasst och imponerande. Kreativt och samtidigt professionellt!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *