”Gängkrig 145” är en amerikansk actionserie – på svenska

gangkrig-20omslag-20lowJens Lapidus och Peter Bergting har gjort en serie tillsammans, Gängkrig 145, som utspelar sig i samma nästan-Stockholm som Lapidus Snabba cash och Aldrig fucka upp.

Gängkrig är en rak berättelse som börjar med en våldtäkt, fortsätter med ett krig mellan olika grupperingar i södra Stockholms undre värld och slutar med … ja, läs själva. Om jag har någon invändning mot handlingen så är det att den känns lite för rak emellanåt: den går väldigt fort fram med snabba hopp och tvära vändningar. Det höga tempot får tyvärr flera av huvudpersonerna att bli skissartade — det är bara polisen Hägerström som man som läsare kommer någotsånär in på kroppen. De kriminella machosnubbarna Mahmud och Babak blir inte mer än just det, kriminella machosnubbar. Lapidus brukar ha tre olika perspektiv i sina böcker (om man kan säga ”brukar” om två tillfällen). Här kanske berättelsen hade vunnit på färre huvudpersoner. Vad vet jag.

Om vi snackar ren action och dramatik så är däremot Gängkrig 145 förmodligen den bästa serie som kommit ut på svenska. Konkurrensen kanske inte är så stor, men ändå. Gängkrig 145 är en ett mäktigt seriehantverkt av amerikansk modell, något jag kan tänka mig kommer att att sticka i ögonen på många ovana serieläsare på kulturredaktioner runt om i landet. Det här är ingen pretentiös svartvit Konstfack-serie, inte heller någon massor-av-text-per-panel indieserie, utan snarare en gasen-i-botten-serie som lika gärna kunde ha varit publicerad hos Vertigo eller Image.

En amerikansk serie gjord av svenskar, på svenska, för en svensk marknad. När såg man det senast?

Peter Bergtings insats som Stockholmskildrare är för övrigt en fröjd att se. Är detta samma person som brukar teckna mystiska skogar och asiatiska älvor? Hot damn, Gängkrig 145 är en otroligt snygg bok. Bilarna, husen, gatlyktorna, ja till och med Hasse Aro skapar en skön närvaro rakt igenom hela serien. Det är inget snack om att handlingen utspelar sig i Sverige och Stockholm, kanske till och med just nu utanför ditt fönster.

9 reaktioner till “”Gängkrig 145” är en amerikansk actionserie – på svenska

 1. ”Det är inget snack om att handlingen utspelar sig i Sverige och Stockholm, kanske till och med just nu utanför ditt fönster.”

  Nej – jag bor inte i Stockholm.

  Gilla

 2. Det är inte en amerikansk serie. Det Magnus menar tror jag är att den påminner om amerikanska serier i stilen. Däremot tror jag att jag förstår hur du menar. Fast att göra den här på ett annat sätt – ett svenskt sätt, det vet jag inte om det går. Vad är i så fall, ”svensk” serie i den meningen? Att alla karaktärerna hade varit tecknade i Rocky stil? Om den här liknar något i min blygsamma mening så är det europeiska serier, och det har jag inget emot.

  Gilla

 3. Jag har inte läst albumet. Det var formuleringen om en amerikansk serie i Sverige jag reagerade på. Serier påverkas av andra länders traditioner liksom romankonsten gör det. Och att en gangsterserie tar sitt inflytande från andra gangsterserier är ju rätt givet.
  Men förhoppningen borde väl vara att något nytt kommer ur det hela.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s