Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Läs China eller dö! (Min flummigaste recension hittills)

China Miévilles The city and the city är FUCKING AWESOME.

Ja, boken är så bra att jag till och med använder den vedervärdiga blink-taggen. Då fattar ni.

I början av detta mästerverk tänkte jag ”Hm, det är här känns lite som Chabons The yiddish policemen’s union”, en tanke som fram mot bokens slut byttes ut mot ”Hm, det här känns lite som att komma till himmelriket utan att dö först”. Fast utan ”hm” och med höga skrik av förvriden extas.

Jag skulle gärna berätta varför jag tycker så, men det går inte. Så fort jag börjar tänka tillbaka på boken får jag gåshud över hela kroppen och börjar drägla. Så för min omgivnings skull nöjer jag mig med att konstatera att The city and the city faktiskt är sju gånger mer awesome än den här musikvideon. Greppa det om ni kan:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=X2_m4LYAcdI&w=480&h=385]

 1. Profilbild för Peter

  Jag har läst Perdido Street Station och the Scar. Perdido Street Station var riktigt bra (nästan lika bra som säg The Prestige), medans the Scar var dålig (lika dålig som valfri fantasymastodont).

  Sålunda: Skall jag läsa The city and the city?

   1. Profilbild för Peter

    Skummade igenom en annan rescension av boken, och kom fram till det svaret själv 🙂

   2. Profilbild för Dante

    Och dessutom tycker jag att du ska läsa Un Lun Dun.

 2. Profilbild för Karl

  Fan vad bra! Nu blev jag helt sjukt peppad på att läsa boken! GIEF!

  /karl

 3. Profilbild för Olov L

  Jag håller med Karl om att det var en fantastisk musikvideo. Så även boken verkar bra.

 4. […] “China Miévilles The city and the city är FUCKING AWESOME“ […]

 5. Profilbild för Micke

  Tänkte ta och läsa lite China Mieville och har förstått att du läst Un lun dun och the city and the city. Har du läst något mer? Jag har kollat lite och det verkar som att några böcker utspelar sig i samma värld, men man måste inte läsa dom i nån speciell ordning?

  Vilken rekommenderar du?

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   ”Perdido street station”, ”The scar” och ”Iron council” utspelar sig i samma värld. Jag rekommenderar dem skyhögt. Läs dem i den ordningen.

   ”King Rat”, ”Un lun dun” och ”The city and the city” är fristående. De är alla mycket bra.

   ”Looking for Jake” är ett gäng noveller. Den rekommenderar jag nog minst av Chinas böcker. Fast den är fortfarande mycket läsvärd.

 6. Profilbild för Micke

  Aight, då blir det väl Perdido street station eller The city and the city antar jag. Eller det lokala bibblan köper in. Lyckades övertala dom till att köpa in några böcker.

 7. […] Så. Jävla. Bra. Miéville visar återigen att han kan tänka på sätt som jag inte ens visste var möjligt. Han tar en idé och drar den så långt att tidsrumsväven börjar tvinnas upp, och sen fortsätter han lite till. Och det bli underbart att läsa. [Ursprunglig artikel.] […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *