Boktipset.se fungerar sådär.

Nu har jag kollat in nya Bonnier-projektet Boktipset.se lite snabbt. Det fungerar ungefär som Filmtipset.se, fast för böcker. Man sätter betyg på böcker man läst, och får rekommendationer på böcker man inte har läst.

Fast det funkar sådär.

Det största problemet är att sajten behandlar olika utgåvor av en bok som helt olika böcker. Om jag har läst t.ex. Harry Potter and the half-blood prince med det ”vuxna” omslaget, så tipsar boktipset om samma bok fast med barnomslaget. Eller om den svenska översättningen. Det är faktiskt rätt jävla värdelöst, för att uttrycka det fint. Ska man vara krass så saboterar det hela idén med sajten. Om jag redan läst A game of thrones så vill jag inte bli rekommenderad Kampen om järntronen, eller ljudbokversionen av samma bok. Det borde väl till och med en databasutvecklare fatta?

Sen råder det en total avsaknad av importverktyg. Om jag redan har betygsatt 1184 böcker på LibraryThing, LivingSocial, Shelfari, eller i ett hemsnickrat Excell-dokument så vill jag verkligen inte sitta och betygsätta dem igen manuellt — oavsett hur enkelt det är att sätta betyg. Eftersom Boktipset inte direkt är den första sätta-betyg-på-böcker-sajten på internet så borde detta behov kunnat förutses.

5 reaktioner till “Boktipset.se fungerar sådär.

 1. Vem behöver boktips egentligen? Det har jag aldrig fattat. Är man intresserad av böcker hittar man ju alltid obegränsat med intressant läsning. Man kan till exempel läsa tidningarnas kultursidor.

  Gilla

  1. Du har absolut en poäng. Jag tror aldrig att jag läst en bok pga att den rekommenderats av en algoritm. Jag får nästan alla mina boktips från bloggar och liknande.

   Problemet med boktipset.se och liknande sajter är att rekommendationerna alltid är så fruktansvärt förutsägbara. Om man t.ex. läst och gillat 5 av en författares böcker, så får man tipset att läsa den 6:e. Det kunde man kanske ha listat ut själv.

   Boktipset.se har dessutom den konstiga buggen att den rekommenderar böcker som ännu inte har släppts. Då faller systemet trovärdighet helt.

   Gilla

   1. De enda tipsen jag tar på allvar är från folk jag känner. Har en bekant som har tipsat om flera DVD-boxar. Hans tips har hittills inte slagit fel. MAD MEN var senaste tipset. Lysande, förstås.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s