Lars Winnerbäck och andra kända svenska rollspelare

Vad finns det för svenska kändisar som tidigare varit — eller fortfarande är, för den delen — rollspelare?

På rak arm kommer jag på två stycken. Den första är Jonas Birgersson, it-entreprenör och ”bredbands-Jesus”.

Den andra är artisten Lars Winnerbäck, vars rollspelsförflutna finns dokumenterat i klubbspalten i Sinkadus nr 6 (tack Röötz):

lassewMen vilka fler rollspelare finns det som gått och gjort sig ett namn i andra sammanhang? Jag har ett vagt minne av att Alex Schulman nämnt sitt rollspelande i en krönika någon gång, men google ger inga konkreta svar i den frågan.

23 reaktioner till “Lars Winnerbäck och andra kända svenska rollspelare

   1. Varför i hela världen var SR tvungna att gräva fram de grabbar som låter som om de fortfarande inte kommit ur puberteten, för att få dem att återuppleva sina jobbiga barndomsminnen. Så jävla missanpassade är väl inte rollspelare i gemen, eller?

    Och måste de påpeka att det bara är grabbar som spelar.

    -”The dragon cave”, det var Fredrik och hans killkompisar

    Gilla

   2. Mest ironiskt för mig med den där gamla ”rollspel är för killar”-dängan är att det var min storasyster som introducerade hobbyn för mig i början av 90-talet…

    Gilla

 1. Jag har pratat rollspel med Jakob Krajic (basist i pubrockbandet Mazarine Street). Det var på Fritz Corner innan det blev parkeringshus på St Eriksplan. Jag minns att Jakob försökte övertala mig att börja spela igen. Han nämnde aldrig att han faktiskt illustrerade några Äventyrsspelsprodukter.

  Gilla

 2. En annan kändis som gett sig till känna är Simon Berger (från bla SVT:s ”Upp till kamp”, känd som Simon på rollspel.nu.

  På samma sajt säger sig rollspelsveteranen Tomas Arfert ha spelat rollspel med Magnus Uggla i början av 90-talet.

  Arvidos tipsar om att Svenska akademiens Lotta Lotass tycks ha spelat solorollspel,

  Andra namn som nämns är Kitty Jutbring, Petter (rapparen), Profilen (dito), Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge

  Gilla

   1. Nä, vi spelade högst ordinära DoD-fantasyäventyr för det mesta, och ett och annat Mutant-uppdrag har jag för mig.

    Gilla

 3. Svenskbladets Birger Ollonborg har på kort tid fått någon sorts kändisskap på nätet. Jag kan tänka mig att det sitter någon namnkunnig rollspelare bakom den pseudonymen.

  Gilla

  1. Det var väldigt smickrande att bli omnämnd här, jag är dock långt ifrån nägon kändis.
   Däremot har personen rätt i att jag är gammal rollspelare, lajvare, figur -, brädspelare, jag har också spelat igenom alla soloböckerna som kom ut på Svenska, Ninja-serien, Ensamma Vargen, Fighting Fantasy, klabbet, jag ägde två utgåvor av Combat Cars, jag klippte ut ”Slaget om Blodsgläntan” från Sinkadus och klistrade det på en kartong, man kan kort och gott säga att Rollspel + 80-90-talet, jag var där 🙂

   Jag älskar förresten Sinkadusmåndag, det är ju ens uppväxt som blir analyserad in i minsta detalj, hur kul är det inte att uppleva allt det igen! En eloge att någon faktiskt orkar rota i detta och analysera det efter 18 år!

   Jag har de flesta av Sinkadus i en bananlåda i källaren fortfarande, jag var också med på Spelkongressen 1995, tror det var det året men inte säker. Där de auktionerade ut ett ex av Sinkadus första nummer för hela 500kr? Eller var det mer? Någon som minns summan?

   Sveriges Radios program om rollspel och figurspel var kul att lyssna på men lite deprimerande också, visst att det var många ”ufon” på konventen man åkte på, det fanns bland annat en kille vi kallde för ”bajsmannen” som spelade magic, han hade ett så stort gällivarehäng att det var groteskt och han luktade ”kompis” efter att ha sovit i kläderna på konvent flera dagar i sträck. En annan personlighet som dök upp på konvent var Henrik, en lång Norrländsk förtidspensionerad kille som åkte på mer eller mindre varenda spelkonvent i hela Sverige och oftast lyckades ”fuska” sig in på något vis.

   Men den överväldigande majoriteten av konventsbesökare och rollspelare var helt normala personer.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s