Varför fanns inte den här när jag var liten?

81893Övergiven värld är första delen i De dödas rike, Sofia och Peter Bergtings nya fantasyserie för barn. Det hela är en sorts prequel till Peters seriealbum The Portent och handlar om den unga flickan Lin som växt upp i ett tempel styrt av något kallat Systerskapet.

Tillsammans med badass-mystiska krigaren Alkuin färdas Lin ut i en öde — eller kanske snarare ”övergiven” — värld där demoner och spöken härskar. Det blir lite fajt, det blir lite mysterier, men eftersom detta är den första delen av X så får man inte reda på särskilt mycket om vad som egentligen pågår. Lite tråkigt.

Liksom i The Portent är det även här mycket asiatisk mytologi och estetik. Väldigt trevligt om jag får säga det själv.

Sofia skriver enkelt och rakt, på ett språk som förmodligen funkar perfekt för 10-åringar. Vi som är ”lite” äldre får nöja oss med att imponeras av den sköna stämningen som genomsyrar hela boken. Jag vet inte riktigt hur hon gör det, för trots att språket är så enkelt sitter jag helt tiden och tänker ”wow, läckert” medan jag läser Övergiven värld.

demonerikarra
Från dedodasrike.se.

Peters svartvita teckningar bidrar så klart med sitt. De är lika snygga och fantasieggande som man kommit att förvänta sig av honom. Fantastiskt rakt igenom.

Det enda som inte riktigt funkar är världskartan i slutet av boken, som väldigt tydligt (redan innan man tittar här) är gjord i färg och sedan tryckts rakt av i svartvitt. Resultatet är kladdigt och mörkt.

Övergiven värld är helt klart värd att kolla in. Speciellt om man är 10 bast. Jag hade dyrkat boken och hittat på långa långa rollspelskampanjer i De dödas rike om jag läst den när jag var liten.

11 reaktioner till “Varför fanns inte den här när jag var liten?

   1. Det är väl ändå Försvaret som får stå för varför de resonerade som de gjorde med övningen i Rinkeby.

    Svenskbladets uppgift är att skapa satir som får folk att tänka till, om man inte förstått satiren i Rinkebyartikeln så förstår man nog inte satir överhuvudtaget.

    Gilla

   2. Av din kommentar om att låter det som du inte har förstått våran artikel utan tror att det är fråga om någon sorts rasism från vår sida.

    Gilla

   3. Äeh, så är det väl iofs. Eller snarare: jag tycker det är lite obehagligt på precis samma sätt som den där Achmed The Dead Terrorist-buktalaren som man b.la. kan se på youtube: det handlar om att spela vidare (och förstärka) muslimterrorist-stereotypen: mellanösternursprung+huvudduk=terrorist eller mujahideen så att säga.

    Satir har ju per definition ett budskap…

    Gilla

 1. Du har förstått allting men är för politiskt korrekt för att se vart skulden ligger, var det Försvaret som föreslog övning på Rinkeby Torg eller var det Dagens Svenskbladet?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s