”Blodsmak” ger mersmak

blodsmakJag köpte Henrik Örnebrings Blodsmak: Ett fall för Sennja Maler av ren nyfikenhet, utan några som helst förväntningar. Eller, okej, om jag ska vara riktigt ärligt så trodde jag att boken skulle suga torskofant. Böcker baserade på rollspel brukar sällan vara några större upplevelser.

Men gissa om min förvåning när jag upptäckte att Blodsmak var en riktigt underhållande bok. Snabbläst, rolig, småspännande och fylld av skön Mutant-slang. (Jag gillar Mutant-slang.)

Det är ju alltså så att Blodsmak utspelar sig i samma galna postapokalyptiska framtid som det svenska rollspelet Mutant: Undergångens arvtagare, närmare bestämt i stadsstaten Göborg.

Handlingen är en deckarhistoria där privatdetektiven (eller ”privatsnoken”, som det heter i boken) Sennja Maler tar sig an att spionera på en misstänkt otrogen make. Komplikationer uppstår, kan man säga. Det är en enkel story, bitvis lite väl förutsägbar, men den är väl genomförd. Språket är rappt — även om Örnebring inte är en hejare på dialoger, och att han ibland går ner sig i alldeles för detaljerade beskrivningar av hur folk slåss — och handlingens vändningar är många, så läsaren hinner knappast bli uttråkad.

Huvudpersonen Sennja är en muterad människa med huggtänder och superkänsliga sinnen. Hon är en tämligen stereotyp detektiv: hon har ett kontor där hon tar emot sina klienter, hon sätter jobbet framför allt, hon har kontakter överallt, och hon har ett problematisk kan-det-vara-kärlek?-förhållande till sin kompis värdshusvärden. Det antyds ett märkvärdigt förflutet, men jag är tveksam till om vi någonsin kommer att få veta mer om den eftersom … tja … jag är tveksam till om det över huvud taget kommer släppas fler böcker om Sennja. Vilket är jäkligt synd.

Man läser dock inte Blodsmak för de nyanserade personskildrningarna, man läser den för att få 295 sidor action och humor. Så gå och köp. 59 spänn har du väl råd med, kristider eller ej?

8 reaktioner till “”Blodsmak” ger mersmak

 1. Du har helt rätt i att det med all sannolikhet inte blir fler Sennja-böcker. Jag har ett synopsis för en uppföljare (arbetsnamnet var ”Dödsmärkt – ett fall för Sennja Maler”) som tar vid omedelbart där första boken slutar, men den boken kommer nog framgent endast att finnas i Sandmans Library of Dreams.

  Dock hoppas jag att min kommande bok (ute i maj!) ”Kapten Nova vid Planetpolisen” kommer falla dig i smaken. Jag har filat särskilt på dialogerna, hoppas att det kommer märkas!

  Gilla

  1. Hade varit kul om du hade velat droppa några personer eller annat kul från boken på mutant.nu. Jag tror att många skulle vara intresserade.

   Gilla

 2. Jodå, den där ska jag köpa nästa gång jag kommer till SFbokhandeln. Jag var själv intresserad av att skriva actionberättelser i Mutanskandinavien, men fick aldrig gehör.

  Gilla

  1. Men det här är ju faktiskt inte en actionberättelse. Snarare en ganska traditionell och trevlig detektivroman med vissa actioninslag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s