Lite fler tankar om A feast for crows

Nu har jag äntligen, efter tre månaders sporadiskt lyssnande, tagit mig igenom hela A feast for crows av George RR Martin. Fantastisk bok. Kanske något mer ojämn än tidigare delar, men fruktansvärt bra likaså.

Som jag tidigare nämnt så är den största behållningen med A feast for crows kapitlen om Jamie och Cersei. De är helt enkelt enastående, och det sista Jamie-kaptilet är … kanske det bästa ögonblicket hittills i hela serien.

En del andra berättelser känns mer som upplägg inför nästa bok, och då tänker jag främst på dem som avslutas med att en eller annan person drar österut för att leta efter Daenerys.

Brienne är helt klart en ny favorit i Martins stall av karaktärer. Det är svårt att inte gilla denna osjälvsäkra, komplexplågade och fullständigt kick-ass kvinna.

Aryas äventyr på Braavos gjorde mig lite besviken. I de tidigare böckerna har Aryas kapitel varit mina absoluta favoriter (vid sidan av Tyrion), men nu … jag vet inte. Det var lite för mycket mellanspel över det hela.

Martin gillar verkligen kläder, heraldik, mat, svordomar, horor och folk som avslutar påståenden med ”to be sure”.

Ljudboken var inläst av John Lee, som gjorde ett strålande jobb. Han har en liten bit kvar till Roy Dotrices (som läste in de tre första böckerna) nivå. Roy Dotrice är helt övernaturligt bra, med en röst som kan förvandla sig till vad och vem som helst.

Oh well. Nu hoppas jag bara att A dance with dragons verkligen släpps i september. Gärna september i år.

5 reaktioner till “Lite fler tankar om A feast for crows

 1. Intressant synvinkel. Jag läste boken så fort den kom ut och blev rätt besviken: den kändes så mycket sämre än föregångarna. Mycket mer förutsägbar (Cersei, Martell), oavslutad (Arya, t ex). Har alltid gillat Martins osentimentala syn på sina hjältar (kapitlet med Robb Stark – ni som läst vet vad jag menar – är rätt oförglömligt), men här kändes det som om det inte kom några nya att ersätta de gamlas platser. En mellanbok, helt enkelt.

  Men dina tankar får mig att se boken på ett lite nytt sätt. Ska nog ta mig genom den en gång till innan femman (vete sjutton om jag orkar hela serien en gång till).

  Gilla

 2. Jag gillar verkligen boken! Serien är nog en av de absolut bästa fantasyserierna som utgivits. Jag hoppas verkligen att HBO’s tv-serie baserad på böckerna blir av utöver det kommande pilotavsnittet.

  Gilla

 3. Nu blir jag lite orolig. Arya och Tyrion har varit mina favoriter också. Men det låter lovande med Brienne. Jag hoppas mycket på henne efter tredje delen.

  Gilla

 4. Karl: A song of ice and fire är den bästa episka fantasyserien sedan … hjulet. Jag hoppas också på tv-serien. Kan bli hur bra som helst. Kan bli skit. Vi får se.

  Arina: Tyrion är inte med alls i A feast for crows, tyvärr. Och Arya är fortfarande skoj att läsa … jag brukar säga att att när Martin är som sämst så är han ändå bättre än de flesta andra författare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s