100 sidor, sen orkade jag inte mer

efterlagereldarnaFörsta gången jag försökte läsa Per Jorners Efter lägereldarna (Norstedts, 1998) var 1998. Jag pallade ungefär 50 sidor.

Nu när jag för andra gången kastade mig på boken gav jag upp efter knappa 100 sidor.

Jag tycker helt enkelt inte att Efter lägereldarna är en särskilt bra bok. Främst är det dialogen jag stör mig på, den töntiga töntiga dialogen som blandar svensk 90-talsslang (”Schysst pryl”, ”Fett intressant”) med direktöversatta amerikanska filmrepliker (”Är han äkta?”). Jorners försök att skildra kamratligt skämtande mellan de fyra huvudpersonerna är i sig ett skämt. Det var länge sedan jag läste något så stelt och haltande.

Förmodligen kommer jag inte att ge Efter lägereldarna en tredje chans.

2 reaktioner till “100 sidor, sen orkade jag inte mer

 1. Jag tycker Per Jorner går helt ifrån det episka som numera krävs i varje fantasybok.
  Och han gör det bra, att helt byta spår, gå in på Tims längtan tillbaka till den gamla härliga tiden där han kunde njuta varje stund av sitt liv, jämfört med det som kom i staden, där han inte har någon erfarenhet som är till nytta.

  Per Jorners bok får en att fundera, att tänka, att sätta sig in i nya tankar istället.
  Att språkbruket i boken är så mycket modernare får det egentligen bara att kännas ännu mer genuint, då det är sådant språkbruk som förekommer bland dagens ungdomar, så känslan av att det är fyra ungdomar man följer blir starkare.

  Jag har läst den här boken med ett par års mellanrum, och jag känner mig inte nödgad att ändra uppfattning än så länge.
  Jag tycker om den här boken, och kanske just av anledningen att den är irrationell, den går mot strömmen av mer eller mindre strömlinjeformade fantasy-serier man kan hitta i mängder idag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s