Värre omslag till ett rollspel får man leta efter

Det finns många mysko omslag till svenska rollspel. Vissa är gubbiga, andra är konstiga, men i hela den svenska rollspelsproduktionen så finns det bara ett omslag som är värt ett eget inlägg. Det satt på första utgåvan av NeoGames cyberpunkspel NeoTech (1993) och såg ut så här:

Neotech-1

Det finns så många fel med den här bilden att det är svårt att veta var jag ska börja. Jag tar en sak i taget.

Ripp-off
Motivet är snott från Ridley Scotts Bladerunner. Kolla in klippet nedan, där Deckard just ska ”pensionera” replikanten Zohra.

Piiiiinsaaamt!

Taglinen
”Rollspel i högteknologisk och brutal värld”. Det är ju inte ens en korrekt mening! Vad hände med det där lilla ordet ”en”? Ja, ibland kan man utelämna ord utan att försämra läsförståelsen eller framstå som ett pucko, men detta är inte ett sådant tillfälle. Det blir extra roligt när NeoGames stoltserar med ”Rollspel på svenska” lite längre ner.

Bakgrunden
I framtiden är allt neon. Det är väl ok. Men herregud vilket gytter. Så många färger, så många budskap. Eifeltorn, polisbilar, någonting som ser ut som Cobras (från G.I. Joe) märke på en skyskrapa, reklamskyltar, siffrorna 328 (som kanske har någon betydelse för inbitna NeoTech-spelare, vad vet jag), pyramider …  Kanske t.o.m. ett ufo i himmelen.

Kvinnan
Nu kommer vi till det största problemet med bilden. Jag ska försöka vara pedagogisk.

Bilden föreställer en nästan naken kvinna. Som flyr. Och blir skjuten. I ryggen. Så att blodet sprutar. Skytten är en polis. En fullt uniformerad och anonymiserad polis. Av allt att dömma en man. Skottets bana illustreras av en tydlig linje.

Om jag ville rita en bild som skulle förmedla känslan ”kvinnohat” så skulle jag rita den här bilden. Hur tänkte de egentligen på NeoGames när de okejade detta omslag? Var det ingen som kände att ”Nja … det är 1993 och vi kanske borde försöka undvika att sälja våra produkter med kvinnovåld”?

Kunde ingen säga till Carl Johan Ström att, ”Hörru, du grundade NeoGames, är en bra skribent, gillar att rita och allt sånt … men nu är det såhär att någon annan får ta och göra omslaget”?

Var alla på NeoGames värsta kompisgänget där alla tyckte likadant? Eller var alla skraja för CJS? Jag har ingen aning. Men när jag ser det här blir jag jäkligt nyfiken. Vad gick fel?

65 reaktioner till “Värre omslag till ett rollspel får man leta efter

 1. På det hela taget är det väl en bild som ganska väl säger vad spelet handlar om (Och nej, Deckard “pensionerar” inte replikanten bara som en ursäkt för att vi skall få se en snygg tjej utan kläder).

  De kunde ju inte veta att statsfeministerna skulle komma och ersätta de kristna moralpoliserna. Att den utmanande bilden, med frigjord kvinna som stupar för facistpolisens kula, bara skulle uppfattas som mossig reklam för patriarkatets kvinnovåld 20 år längre fram.

  Gilla

  1. Slöja eller stillethäl: båda förvandlar kvinnan till objekt. Det är någon unken spicegirlslogik som planterat tanken att rakade ben, stilettklackar, perfekta boobjobs och platinablondering har något med frigörelse att göra.

   Det är något 1984 över nyliberlismens dubbeltänk

   Gilla

   1. Det finns en viktig skillnad mellan stilletklacken och slöjan i sin respektive kultur. Den ena är frivillig att bära emedan den andres utevaro bestraffas med döden.

    För övrigt är det inte kläderna som förvandlar replikanten till ett objekt i Bladerunner. Att hon är lättklädd och sårbar har precis motsatt syfte.

    Gilla

   2. Jag skrev kulturer, inte länder.
    Talibanerna är ett riktigt vidrigt exempel men det finns fler samhällen där det är förenat med livsfara för kvinnor att inte följa de påbjudna klädkoderna.
    Och om du vill behöver du inte leta speciellt länge för att hitta hedersvåld på närmare ort.

    Gilla

   3. Jag skrev kulturer, inte länder.
    Talibanerna är ett riktigt vidrigt exempel men det finns fler samhällen där det är förenat med livsfara för kvinnor att inte följa de påbjudna klädkoderna.
    Och om du vill behöver du inte leta speciellt länge för att hitta hedersvåld på närmare ort.

    Gilla

   4. Det finns en viktig skillnad mellan stilletklacken och slöjan i sin respektive kultur. Den ena är frivillig att bära emedan den andres utevaro bestraffas med döden.

    För övrigt är det inte kläderna som förvandlar replikanten till ett objekt i Bladerunner. Att hon är lättklädd och sårbar har precis motsatt syfte.

    Gilla

  2. Slöja eller stillethäl: båda förvandlar kvinnan till objekt. Det är någon unken spicegirlslogik som planterat tanken att rakade ben, stilettklackar, perfekta boobjobs och platinablondering har något med frigörelse att göra.

   Det är något 1984 över nyliberlismens dubbeltänk

   Gilla

 2. På det hela taget är det väl en bild som ganska väl säger vad spelet handlar om (Och nej, Deckard “pensionerar” inte replikanten bara som en ursäkt för att vi skall få se en snygg tjej utan kläder).

  De kunde ju inte veta att statsfeministerna skulle komma och ersätta de kristna moralpoliserna. Att den utmanande bilden, med frigjord kvinna som stupar för facistpolisens kula, bara skulle uppfattas som mossig reklam för patriarkatets kvinnovåld 20 år längre fram.

  Gilla

  1. Slöja eller stillethäl: båda förvandlar kvinnan till objekt. Det är någon unken spicegirlslogik som planterat tanken att rakade ben, stilettklackar, perfekta boobjobs och platinablondering har något med frigörelse att göra.

   Det är något 1984 över nyliberlismens dubbeltänk

   Gilla

   1. Det finns en viktig skillnad mellan stilletklacken och slöjan i sin respektive kultur. Den ena är frivillig att bära emedan den andres utevaro bestraffas med döden.

    För övrigt är det inte kläderna som förvandlar replikanten till ett objekt i Bladerunner. Att hon är lättklädd och sårbar har precis motsatt syfte.

    Gilla

   2. Jag skrev kulturer, inte länder.
    Talibanerna är ett riktigt vidrigt exempel men det finns fler samhällen där det är förenat med livsfara för kvinnor att inte följa de påbjudna klädkoderna.
    Och om du vill behöver du inte leta speciellt länge för att hitta hedersvåld på närmare ort.

    Gilla

   3. Hon borde varit klädd som kvinnor i typiska Sci-fi-miljöer är, dvs i en burkha så att man slipper se att det är en kvinna. Det kan ju för all del vara en transexuell man som skurit av sig pitten?

    Gilla

 3. Klart det fulaste omslaget jag har sett. Möjligen att Mutant 2 kan konkurrera, men knappt.

  Vad gäller kvinnovåld så ser jag inga problem med det. Våld som våld helt enkelt.

  Gilla

 4. Klart det fulaste omslaget jag har sett. Möjligen att Mutant 2 kan konkurrera, men knappt.

  Vad gäller kvinnovåld så ser jag inga problem med det. Våld som våld helt enkelt.

  Gilla

 5. Klart det fulaste omslaget jag har sett. Möjligen att Mutant 2 kan konkurrera, men knappt.

  Vad gäller kvinnovåld så ser jag inga problem med det. Våld som våld helt enkelt.

  Gilla

 6. Men nu får du väl ändå ge dig… 🙂

  Låt oss börja med att fastslå det är bara i din hjärna detta är ett utslag för kvinnohat.

  Alla vi andra ser bara en rip-off av Bladerunner. Att skjuta flyende kvinnor i ryggen är ju centralt för Deckards framtida tvivel, vad ”vad sysslar jag med” typ.

  Det innebär ju för guds skull inte att Ridley Scott & Co är kvinnohatare…

  Kanske dags tagga ner på denna ängsliga politiska korrekthet?

  Gilla

 7. Men nu får du väl ändå ge dig… 🙂

  Låt oss börja med att fastslå det är bara i din hjärna detta är ett utslag för kvinnohat.

  Alla vi andra ser bara en rip-off av Bladerunner. Att skjuta flyende kvinnor i ryggen är ju centralt för Deckards framtida tvivel, vad ”vad sysslar jag med” typ.

  Det innebär ju för guds skull inte att Ridley Scott & Co är kvinnohatare…

  Kanske dags tagga ner på denna ängsliga politiska korrekthet?

  Gilla

 8. Jag tror inte att det här är omslaget är gjort i kvinnohat. Kanske snarare i en oreflekterat grabbig fascination för Blade Runner. Som däremot är en del av en grabbig kultur med obehagliga, stundtals kvinnofientliga undertoner. Jag tycker att det är sunt att reagera mot det.

  Samtidigt ska jag inte förneka att jag gillar Blade Runner. Det är en oerhört cool SF-film.

  Gilla

 9. Jag tror inte att det här är omslaget är gjort i kvinnohat. Kanske snarare i en oreflekterat grabbig fascination för Blade Runner. Som däremot är en del av en grabbig kultur med obehagliga, stundtals kvinnofientliga undertoner. Jag tycker att det är sunt att reagera mot det.

  Samtidigt ska jag inte förneka att jag gillar Blade Runner. Det är en oerhört cool SF-film.

  Gilla

 10. Fast när jag tänker efter så gillar jag det omslaget. Antagligen för att det är nostalgi, men det kan ju också vara för att det har en historia och en handling. Rollspels omslag brukar vara rätt trista, men det här har action av den sort som får en att fundera på vad som orsakat situationen. Man vill fantisera ihop en historia till bilden. Hur vanligt är det?

  Gilla

 11. Fast när jag tänker efter så gillar jag det omslaget. Antagligen för att det är nostalgi, men det kan ju också vara för att det har en historia och en handling. Rollspels omslag brukar vara rätt trista, men det här har action av den sort som får en att fundera på vad som orsakat situationen. Man vill fantisera ihop en historia till bilden. Hur vanligt är det?

  Gilla

  1. Alldeles oavsett kvinnobilden är det ett oerhört fult omslag. Någon har gått loss på ett bildprogram ingen skulle använda idag. Intressant som tidsdokument dock. Det förflutnas bild av framtiden.

   Gilla

  2. Alldeles oavsett kvinnobilden är det ett oerhört fult omslag. Någon har gått loss på ett bildprogram ingen skulle använda idag. Intressant som tidsdokument dock. Det förflutnas bild av framtiden.

   Gilla

  1. Alldeles oavsett kvinnobilden är det ett oerhört fult omslag. Någon har gått loss på ett bildprogram ingen skulle använda idag. Intressant som tidsdokument dock. Det förflutnas bild av framtiden.

   Gilla

 12. vänta lite nu… vaddå oskyldig kvinna? hur kan alla ha missat att hon höll en pistol i handen precis innan hon sköts?

  Gilla

  1. Jepp, man ser ju hennes ansikte på skärmen ovan. Hon är helt klart skyldig till något. Dålig klädsmak? Till skillnad från scenen i Bladerunner så är damen som skjuts beväpnad som någon påpekade.

   Gilla

  2. Jepp, man ser ju hennes ansikte på skärmen ovan. Hon är helt klart skyldig till något. Dålig klädsmak? Till skillnad från scenen i Bladerunner så är damen som skjuts beväpnad som någon påpekade.

   Gilla

 13. vänta lite nu… vaddå oskyldig kvinna? hur kan alla ha missat att hon höll en pistol i handen precis innan hon sköts?

  Gilla

  1. Jepp, man ser ju hennes ansikte på skärmen ovan. Hon är helt klart skyldig till något. Dålig klädsmak? Till skillnad från scenen i Bladerunner så är damen som skjuts beväpnad som någon påpekade.

   Gilla

 14. Tja, jag har svårt att se den där kvinnan som ett sexobjekt… Mohawkfrisyren liksom förstör allting. Får en känsla av att kvinnor med mohawkfrisyrer var ganska vanliga i cyberpunkrollspel. Minns att GURPS Cyberworld hade en kvinna på omslaget också. Hur som helst det är en riktigt ful bild, men om man ser till bildens motiv visst passar den bra med ”brutal värld”. Hur många andra rollspel ser man hur hjältinnan(?) mejas ner på omslaget?

  Gilla

 15. Tja, jag har svårt att se den där kvinnan som ett sexobjekt… Mohawkfrisyren liksom förstör allting. Får en känsla av att kvinnor med mohawkfrisyrer var ganska vanliga i cyberpunkrollspel. Minns att GURPS Cyberworld hade en kvinna på omslaget också. Hur som helst det är en riktigt ful bild, men om man ser till bildens motiv visst passar den bra med ”brutal värld”. Hur många andra rollspel ser man hur hjältinnan(?) mejas ner på omslaget?

  Gilla

 16. Tja, jag har svårt att se den där kvinnan som ett sexobjekt… Mohawkfrisyren liksom förstör allting. Får en känsla av att kvinnor med mohawkfrisyrer var ganska vanliga i cyberpunkrollspel. Minns att GURPS Cyberworld hade en kvinna på omslaget också. Hur som helst det är en riktigt ful bild, men om man ser till bildens motiv visst passar den bra med ”brutal värld”. Hur många andra rollspel ser man hur hjältinnan(?) mejas ner på omslaget?

  Gilla

 17. Fast mest är ju bilden en ganska tafflig illustratörs försök att göra något verkligt. Det känns väldigt plastiskt och ”gymnasiekille tecknar” över det.

  Det ultimata cyberpunkrollspelet är f övr just – Cyberpunk (Talisorian Games).

  Allt annat är pasticher.

  (Jag är reaktionär rollspelare, som anser att det mesta efter 1996 är skräp, så det så 😛 )

  Gilla

 18. Fast mest är ju bilden en ganska tafflig illustratörs försök att göra något verkligt. Det känns väldigt plastiskt och ”gymnasiekille tecknar” över det.

  Det ultimata cyberpunkrollspelet är f övr just – Cyberpunk (Talisorian Games).

  Allt annat är pasticher.

  (Jag är reaktionär rollspelare, som anser att det mesta efter 1996 är skräp, så det så 😛 )

  Gilla

 19. Fast mest är ju bilden en ganska tafflig illustratörs försök att göra något verkligt. Det känns väldigt plastiskt och ”gymnasiekille tecknar” över det.

  Det ultimata cyberpunkrollspelet är f övr just – Cyberpunk (Talisorian Games).

  Allt annat är pasticher.

  (Jag är reaktionär rollspelare, som anser att det mesta efter 1996 är skräp, så det så 😛 )

  Gilla

 20. En annan pärla. Jag tillhör dem som började spela just när N1 var nytt från tryckpressarna, och N1-framsidan är legendarisk. Det är klart, det första man ser är att den är, hur ska vi säga, amatörmässigt tecknad. Jämför man med framsidan på boxen till spelet så är det natt och dag. Boxens framsida är mycket snyggt och skickligt gjord, fast med precis samma färgskala och tema (där är det dock en cyborg som slungas ut genom ett fönster 100 våningar upp).

  Men vad N1-framsidan har är en perfekt illustration om vad N1 handlar om. Den innehåller ett myller av små detaljer, som gör att man kan hitta nya grejer varje gång man tar upp den. Den visar dessutom på en ganska stor brutalitet (polis skjuter prostituerad).

  Kvinnohat – nåja, jag nöjer mig med att säga att det är en illustration av en orättvis värld, inte en nutida värld, och att det finns bättre ställen att diskutera jämlikhet än här, IMO.

  Summa summarum så försvarar jag gärna detta som ett bra omslag, även om jag förstås hellre sett att omslaget tecknats av samme man som tecknade boxens framsida (vars namn nu försvunnit ur minnet).

  Gilla

 21. En annan pärla. Jag tillhör dem som började spela just när N1 var nytt från tryckpressarna, och N1-framsidan är legendarisk. Det är klart, det första man ser är att den är, hur ska vi säga, amatörmässigt tecknad. Jämför man med framsidan på boxen till spelet så är det natt och dag. Boxens framsida är mycket snyggt och skickligt gjord, fast med precis samma färgskala och tema (där är det dock en cyborg som slungas ut genom ett fönster 100 våningar upp).

  Men vad N1-framsidan har är en perfekt illustration om vad N1 handlar om. Den innehåller ett myller av små detaljer, som gör att man kan hitta nya grejer varje gång man tar upp den. Den visar dessutom på en ganska stor brutalitet (polis skjuter prostituerad).

  Kvinnohat – nåja, jag nöjer mig med att säga att det är en illustration av en orättvis värld, inte en nutida värld, och att det finns bättre ställen att diskutera jämlikhet än här, IMO.

  Summa summarum så försvarar jag gärna detta som ett bra omslag, även om jag förstås hellre sett att omslaget tecknats av samme man som tecknade boxens framsida (vars namn nu försvunnit ur minnet).

  Gilla

 22. En annan pärla. Jag tillhör dem som började spela just när N1 var nytt från tryckpressarna, och N1-framsidan är legendarisk. Det är klart, det första man ser är att den är, hur ska vi säga, amatörmässigt tecknad. Jämför man med framsidan på boxen till spelet så är det natt och dag. Boxens framsida är mycket snyggt och skickligt gjord, fast med precis samma färgskala och tema (där är det dock en cyborg som slungas ut genom ett fönster 100 våningar upp).

  Men vad N1-framsidan har är en perfekt illustration om vad N1 handlar om. Den innehåller ett myller av små detaljer, som gör att man kan hitta nya grejer varje gång man tar upp den. Den visar dessutom på en ganska stor brutalitet (polis skjuter prostituerad).

  Kvinnohat – nåja, jag nöjer mig med att säga att det är en illustration av en orättvis värld, inte en nutida värld, och att det finns bättre ställen att diskutera jämlikhet än här, IMO.

  Summa summarum så försvarar jag gärna detta som ett bra omslag, även om jag förstås hellre sett att omslaget tecknats av samme man som tecknade boxens framsida (vars namn nu försvunnit ur minnet).

  Gilla

 23. Bilden föreställer en nästan naken kvinna. Som flyr. Och blir skjuten. I ryggen. Så att blodet sprutar. Skytten är en polis. En fullt uniformerad och anonymiserad polis. Av allt att dömma en man. Skottets bana illustreras av en tydlig linje.

  Om jag ville rita en bild som skulle förmedla känslan ”kvinnohat” så skulle jag rita den här bilden.
  Det där var … väldigt … långsökt. Man ser det man vill se.

  Gilla

 24. Bilden föreställer en nästan naken kvinna. Som flyr. Och blir skjuten. I ryggen. Så att blodet sprutar. Skytten är en polis. En fullt uniformerad och anonymiserad polis. Av allt att dömma en man. Skottets bana illustreras av en tydlig linje.

  Om jag ville rita en bild som skulle förmedla känslan ”kvinnohat” så skulle jag rita den här bilden.
  Det där var … väldigt … långsökt. Man ser det man vill se.

  Gilla

 25. Bilden föreställer en nästan naken kvinna. Som flyr. Och blir skjuten. I ryggen. Så att blodet sprutar. Skytten är en polis. En fullt uniformerad och anonymiserad polis. Av allt att dömma en man. Skottets bana illustreras av en tydlig linje.

  Om jag ville rita en bild som skulle förmedla känslan ”kvinnohat” så skulle jag rita den här bilden.
  Det där var … väldigt … långsökt. Man ser det man vill se.

  Gilla

 26. Lite intressant är hur en androgyn uniform – polisens – ändå asscocieras till just en man.

  Det _skulle_ kunna vara en kvinnlig polis. Vilket i sig är än mer intressant, eftersom det då implikerar att enda sättat att undgå normerande utseendekrav för en kvinna – är att bli polis.

  Månne den skjutna kvinnan inte alls är replikant, utan en queer revolutionär mot det androsexistiska samhällssystemet?

  Se där. Ett uppslag för ett genus-äventyr! 🙂

  (En vanlig fördom om feminismen/genusvetenskap är ju just att den ”vill göra kvinnor till män”. Om det krävs en polisuniform för det så har vi redan där ett uppslag, för inget säger att en genusifierad utopi måste vara rättvis.

  Vad händer med dem som vill vara hemmafru, t ex? Klädd i genomskinlig regnkappa och svarta trosor (eftersom Mannen tycker om det)?

  De blir skjutna i ryggen.

  Å andra sidan … kan den flyende lätt androgyna ”kvinnan” lika gärna vara en transperson som försöker undkomma ett totalitärt heterosexuellt styrelseskick där det ”onormala” är belagt med dödsstraff, ett slags talibanistisk västerländsk samhälle.

  Vad tror ni?)

  Gilla

 27. Lite intressant är hur en androgyn uniform – polisens – ändå asscocieras till just en man.

  Det _skulle_ kunna vara en kvinnlig polis. Vilket i sig är än mer intressant, eftersom det då implikerar att enda sättat att undgå normerande utseendekrav för en kvinna – är att bli polis.

  Månne den skjutna kvinnan inte alls är replikant, utan en queer revolutionär mot det androsexistiska samhällssystemet?

  Se där. Ett uppslag för ett genus-äventyr! 🙂

  (En vanlig fördom om feminismen/genusvetenskap är ju just att den ”vill göra kvinnor till män”. Om det krävs en polisuniform för det så har vi redan där ett uppslag, för inget säger att en genusifierad utopi måste vara rättvis.

  Vad händer med dem som vill vara hemmafru, t ex? Klädd i genomskinlig regnkappa och svarta trosor (eftersom Mannen tycker om det)?

  De blir skjutna i ryggen.

  Å andra sidan … kan den flyende lätt androgyna ”kvinnan” lika gärna vara en transperson som försöker undkomma ett totalitärt heterosexuellt styrelseskick där det ”onormala” är belagt med dödsstraff, ett slags talibanistisk västerländsk samhälle.

  Vad tror ni?)

  Gilla

 28. Lite intressant är hur en androgyn uniform – polisens – ändå asscocieras till just en man.

  Det _skulle_ kunna vara en kvinnlig polis. Vilket i sig är än mer intressant, eftersom det då implikerar att enda sättat att undgå normerande utseendekrav för en kvinna – är att bli polis.

  Månne den skjutna kvinnan inte alls är replikant, utan en queer revolutionär mot det androsexistiska samhällssystemet?

  Se där. Ett uppslag för ett genus-äventyr! 🙂

  (En vanlig fördom om feminismen/genusvetenskap är ju just att den ”vill göra kvinnor till män”. Om det krävs en polisuniform för det så har vi redan där ett uppslag, för inget säger att en genusifierad utopi måste vara rättvis.

  Vad händer med dem som vill vara hemmafru, t ex? Klädd i genomskinlig regnkappa och svarta trosor (eftersom Mannen tycker om det)?

  De blir skjutna i ryggen.

  Å andra sidan … kan den flyende lätt androgyna ”kvinnan” lika gärna vara en transperson som försöker undkomma ett totalitärt heterosexuellt styrelseskick där det ”onormala” är belagt med dödsstraff, ett slags talibanistisk västerländsk samhälle.

  Vad tror ni?)

  Gilla

 29. Får göra en rättelse av Marcos kommentar.
  Skiss för boxen stod Tobias Garsell. Målningen utfördes av Magnus”Mojo”Olsson.Både ”GARSELL” och ”MOJO” finns uppställda som skyltar på husen i bakgrunden.
  Mojo & MiG samarbetade på omslaget till modulen Operation Mangala där MiG stod för skiss och Mojo för målning.
  Lasse Nordbeck var bara närvarande i studion där vi alla satt.

  Gilla

 30. Hade det varit mer okej om en man hade blivit skjuten bakifrån? Polisen i settingen kanske skjuter kriminella så fort de får chansen? Vem vet vad bruden gjort? Det kanske är en hermafrodit? Kanske har h*n sålt barnporr, blivit påkommen och flytt brottsplatsen? Isåfall förtjänar fanskapet ett skott i ryggen. Minst.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s